איפה ואיך להשקיע כסף: 12 אפיקי השקעות מומלצים

הקדמה קצרה – אם הגעתם למאמר הנוכחי ישירות מגוגל או אמצעי אחר – נעים מאד, אני דניאל זריהן ואני בכלל עוסק בקידום אתרים למחייתי.

בשנים האחרונות אני גם "חוטא" וכותב כאן בבלוג שלי מדי פעם גם על פיננסים והשקעות – אלו תחומים שאני אוהב וקרובים לליבי. אני גם מנסה לעזור לציבור הרחב של העצמאיים, ובכלל – כל מי שמתעניין בנושא, לפתוח את העיניים ולגלות עולם שאולי לא היה מוכר לפני כן.

מדריך השקעות

מדריך השקעות 2023: איך להשקיע כסף ומהם האפיקים המומלצים?

אז איפה להשקיע כסף? אני באמת מאמין שזה נושא חשוב שכל אחד צריך להכיר – גם אם אתם חושבים שאתם סופר גרועים בהתנהלות כלכלית ואולי דווקא בגלל זה. בין אם אתם שכירים, פרילנסרים או בעלי חברות – אני חושב שחשוב שכל אחד יכיר, אפילו בצורה בסיסית, את עולם ההשקעות ומהן האפשרויות הנפוצות שעומדות בפנינו על מנת להשקיע את הכסף שלנו ולתת לו לעבוד, במקום שיפסיד.

המאמר הנוכחי יצא "קצת" חופר (מעל 6000 מילים) אבל בקטע טוב – לדעתי תמצאו פה הרבה ידע רב ערך, עדכני וגם כזה שנכתב מהנסיון האישי שלי בתור מי שמשקיע בכל מיני אפיקים שונים.

שנתחיל?

עצמאיים, השקעות וחסכון

אם אתם כמוני, בעולם של העצמאיים, בדגש על עצמאיים בתחילת דרכם, אתם בטח יודעים שקשה יותר לחסוך: זה לא רק שאין מעסיק שדואג לסדר לנו תוכניות פנסיה, קופות גמל, השתלמות וכו', אלא שכל הכסף אותו אנחנו חוסכים יוצא מהכיס שלנו. מצב זה גורם לתופעה של "תת חיסכון". כלומר, העצמאיים פשוט לא חוסכים מספיק.

הממשלה כמובן מודעת לכך ולכן היא חוקקה את חוק פנסיה חובה. החוק הזה הוא בהחלט צעד בכיוון הנכון, אבל לא בטוח שהפנסיה המינימלית שהמדינה מחייבת באמת תפתור את המצב, במיוחד בעתיד כשהאוכלוסייה תזדקן, הביטוח הלאומי יקרוס ומי יודע כמה עוד גילוחים וקיצוצים הפנסיות שלנו יעברו.

אם יש לכם את היכולת לחסוך ואתם מתלבטים איפה כדאי להשקיע וכמה בדיוק, ריכזתי פה את כל הדרכים העיקריות בהן ניתן להשקיע כיום.

למעט אולי קריפטו, במאמר הזה אני לא מדבר על השקעות ספקולטיביות במיוחד / בעלות סיכון גבוה, שלא לומר הימור כמו אופציות בינאריות או דברים מהסוג הזה, אבל כן מזכיר כמה אפשרויות יותר "מעניינות" עבור המשקיע ההרפתקן יותר.

ועוד נקודה חשובה – מלבד קרקעות, את כל ההשקעות עליהן אני כותב כאן, יצא לי לעשות בעצמי, כך שיש לי קצת מושג על מה אני מדבר 🙂

לפני שאתחיל לפרט על 12 אפיקי ההשקעה הנפוצים, ברשותכם אציין כמה יתרונות להשקעת הכסף במקום לתת לו סתם לשכב בבנק.

למה בכלל להשקיע כסף?

בהנחה שהעסק שלכם רווחי, או שאתם שכירים ומצליחים לשמור סכום מסוים בצד (זה יכול להיות כמה מאות שקלים וגם כמה אלפים), האופציה הגרועה ביותר זה לתת לזה סתם לשכב בעו"ש (להוציא מקרים בהם צריך סכום גבוה בעו"ש בגלל תנודתיות גבוהה בעסק למשל).

אשמח לבדוק את האתר שלך בחינם!

על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות

ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:

הנקודה היא, שעל מנת למצוא את עצמכם עוד מספר שנים (גיל פנסיה או קצת לפני כן) ברווחה כלכלית ולא חיים מהיד לפה – צריך להקדים את נושא ההשקעות כמה שיותר.

יתרונות של השקעת כסף בגיל צעיר:

  • אפקט מצטבר של ריבית דריבית – הפלא השמיני בתבל
  • הערך של הכסף לא נשחק (בגלל האינפלציה) במקרה הפחות טוב ומניב רווחים במקרה היותר טוב
  • פוטנציאל לרווח משמעותי – השקעה "טיפשה" בקרן מחקה מדד של 100 אלף ₪ לדוגמא, יכולה להגדיל את סכום הקרן פי 3-4 לאחר 30 שנים (מבלי לעשות שום דבר!) תארו לכם כמה זה משמעותי עבור סכומים גדולים יותר.
  • יתרון כללי בלי קשר לגיל – חלק מההוצאות מוכרות לצורך מס (רלוונטי לעצמאיים): כמו למשל קרנות השתלמות, רכישת עסקים וגם נדל"ן במקרים מסוימים – גם הכסף עובד בשבילכם, וגם אתם מתקזזים על כך בהוצאות המיסוי השוטפות.
  • רווחה ועצמאות כלכלית – מי שמשכיל ללמוד לעבוד עם כסף והשקעות בגיל מוקדם, יוכל להגיע לגיל פרישה (שיכול להיות גם 45 לדוגמא) מוקדם ולהגיע ליעד הנכסף של רבים מאיתנו – עצמאות כלכלית.

סקירה על 12 אפיקי השקעה

במדריך הנוכחי אני מדבר על לא פחות מ-12 אפיקי השקעה שונים.

1. השקעה בנדל"ן בארץ

פעם השקעה בנדל"ן בארץ נחשבה לתעודת ביטוח למי שרצה לשמור על הכסף שלו ולקבל תשואה עודפת, אבל בשנים האחרונות הולכת ומתחזקת התחושה שהשוק הגיע לסטגנציה (קפאון). לכן, המסלול הזה קצת פחות אטרקטיבי מהמסלולים האחרים. דמי השכירות הממוצעים לא מדביקים את עליית מחירי הדירות, כך שהתשואה נפגעת.

יחד עם זאת, זהו עדיין ערוץ בטוח יחסית, במיוחד אם אתם משקיעים קטנים והולכים על דירות קטנות. החוכמה היא לדעת איפה עדיין יש מציאות ואילו אזורים צפויים להתפתח. בפריפריה למשל, לא קשה למצוא עסקאות שמניבות 4% אחוזי תשואה וגם יותר מזה.

בנוסף, בהסתכלות של כמה עשורים קדימה – קצב גידול האוכלוסייה פה כנראה לא הולך לרדת, בטח שלא באופן משמעותי. מצד שני, השטחים הפנויים לבנייה הולכים ומתמעטים, בטח ובטח באזורי הביקוש (גדרה-חדרה), ואם לבנות על הבירוקרטיה הישראלית ומדיניות הממשלה – זה כנראה לא ישתנה באופן קיצוני בקרוב. מה שיוצר קרקע כמעט וודאית של המשך עליות מחירים בשנים קדימה, גם אם זה לא יקרה בטווח המיידי.

לכן – השקעת נדל"ן בארץ יכולה להיות משתלמת למי שרואה בה השקעה לטווח ארוך ואף להוריש נכס לילדים או לנכדים. מצד שלישי – כל השקעה יש לבחון לעומת השקעה אלטרנטיבית – כך שאולי את אותה תשואה מצטברת (הן על דמי השכירות והן על עליית ערך הדירה) ואף יותר ניתן יהיה להשיג בהשקעה בשוק ההון או אפיקים אחרים.

איפה כדאי לרכוש נדל"ן בישראל?

קטונתי מלהיות מומחה נדל"ן, ותכלס מי שמספיק מכיר אזור מסוים יוכל למצוא שם לא מעט עסקאות טובות – הרי כל מה שתשמעו בתקשורת זה בדרך כלל אזורים שגילו אותם כבר 5 שנים לפני כן.

עם זאת, רוב המשקיעים הקטנים (אני ואתם) הולכים בדרך כלל על אזורי הפריפריה: העיר התחתית בחיפה ושכונות קו התפר אזור הצ'ק פוסט, באר שבע, ערד, עפולה וגם יישובים מרוחקים יותר. גם שכונות חלשות בערים מפותחות יכולות להיות השקעה חכמה (ראו את מקרה נווה צדק ופלורנטין).

אם אתם רוצים ללכת עם משרדים ואזורי תעשיה, שם התשואה בדרך כלל גבוהה יותר, בדקו שלא מדובר באזורי רפאים ושהמבנים באמת מאוכלסים ולא עומדים ריקים.

עוד דבר שחשוב לזכור: הצורך להתעסק עם משכירים וגביית שכר הדירה יכול להיות בעייתי, כך שלפעמיים צריך לקזז משכר הדירה שמקבלים את התשלום למי שיכול לטפל בזה מול השוכרים. במיוחד אם יש לכם דירות נוספות שקיבלתם בירושה או מהוות רכוש משותף.

לסיכום:

יתרונות של השקעות נדל"ן בארץ:

  • מניב הכנסה פסיבית (יחסית) קבועה לאורך זמן
  • סולידי יחסית
  • יציב (רוב הזמן)
  • בטווח ארוך המחירים צפויים להמשיך לעלות
  • נוח לתפעול (קרבה גיאוגרפית, שפה וכו')

חסרונות של השקעות נדל"ן בארץ:

  • תשואה יחסית נמוכה ביחס לערוצים אחרים
  • בטווח הקרוב לא צפויה עלייה משמעותית במחירים ואולי אף קבעון
  • הרבה בירוקרטיה, אמצעי לא נזיל, דורש זמן

2. קרקעות להשקעה

העובדה שההשקעות בנדל"ן פחות קוצרות היום, הפכה את ההשקעה בקרקעות לערוץ מאוד קורץ היום, אבל גם כזה שמושך אליו נוכלים וקבוצות רכישה מפוקפקות.

השקעה בקרקעות יכולה להיות מאד משתלמת לטווח ארוך (כאשר הקרקע מופשרת לבנייה) אבל במהות שלה היא די ספקולטיבית – כי קרקעות שמועמדות לרכישה הן בדרך כלל כאלו שמודע ההפשרה שלהן לא ידוע (יכול להיות שנים בודדות ויכול להיות גם עשרות שנים).

גם כאן, בהתחשב באלטרנטיבה – לא בטוח שהתשואה על הקרקע בטווח של שנים קדימה, יהיה שווה לתשואה של ערוץ השקעה אלטרנטיבי באותו פרק זמן.

לפני שאתם קופצים על המחיר המפתה של רוב הקרקעות המוצעות היום למכירה, עשו את כל הבירורים הדרושים כדי לוודא שבאמת תוכלו להשתמש בקרקע הזו בעתיד ובשורה תחתונה אל תעשו עסקה כזו ללא עורך דין המתמחה בתחום!

קרקעות להשקעה

דברים שכדאי לבדוק:

  • תכנית מתאר ארצית (תמ"א 35)
  • ייעוד הקרקע בתוכנית מתאר מחוזית ומקומית
  • סטטוס התוכנית, מי היא הוועדה שאמורה לדון בה?
  • בדיקת הבעלות בנוסח טאבו ובדיקה שאין עליה שיעבוד והפקעות היסטוריות.
  • סוג העסקה : אופציה או מכר. מהם מאפייני האופציה. יש לכך השפעה על המיסוי.
  • קבלת שומה מפורטת

יתרונות של השקעות בקרקעות:

  • פוטנציאל תשואה של עשרות ואף מאות אחוזים
  • סכומים נמוכים יחסית (150-300 אלף לרוב)
  • לא דורש יותר מדי התעסקות

חסרונות של השקעות בקרקעות:

  • מאד ספקולטיבי – לא יודע האם הקרקע תופשר ומתי
  • לא בטוח משתלם בטווח של עשרות שנים לעומת השקעה אלטרנטיבית
  • הרבה נוכלים בתחום – צריך להיזהר

3. השקעה בנדל"ן בחו"ל

כאשר השקעה בנדל"ן בארץ הופכת להיות מאתגרת יותר, הרבה ישראלים מחפשים אלטרנטיבות ופוזלים לכיוון השקעות בנדל"ן בחו"ל.

אפילו נכסים במדינות עשירות כמו למשל מדינות מערב אירופה, הם במקרים רבים זולים יותר מנכסים מקבילים בישראל, מה שמסביר מדוע גם התשואות גבוהות יותר.

אבל גם להשקעה בחו"ל יש חסרונות, במיוחד עבור מי שאוהב להיות בשליטה: ככל שהמרחק הגיאוגרפי בין הנכס שרכשתם לבין ישראל גדול יותר, כך יהיה לכם יותר קשה לפקח עליו. זו אחת הסיבות שישראלים רבים מעדיפים להשקיע דווקא ביוון או קפריסין.

בדרך כלל, מה שמקובל לעשות הוא להיעזר בחברה מקומית שתנהל עבורכם את הנכס, חברה שאמורה לדעת גם כיצד השוק המקומי מתנהג ומהן העלויות הנוספות כגון ארנונה, וועד בית, תחזוקה שוטפת לבניין, הוצאות משותפות וכך הלאה.

יחד עם זאת, גם אתם צריכים לעשות את שיעורי הבית ולא להסתמך רק על "מה ששמעתם", כולל חיפוש מידע עדכני על האזור הספציפי בו אתם מתעניינים. אזורים עם אוכלוסייה צעירה ובקרבת מוסדות לימוד נחשבים לאטרקטיביים יותר.

בחלוקה גסה, אפשר להגיד שהשקעות נדל"ן במדינות העולם המערבי נחשבות יציבות ובטוחות יותר, מדינות כמו אנגליה, ארצות הברית, גרמניה, ספרד ועוד.

לעומת זאת, ישנה פופולאריות גוברת גם בהשקעות במדינות מזרח אירופה כמו גיאורגיה, רומניה, פולין ואחרות. מטבע הדברים, בכל מדינה חוקים ודקויות שונות ונדרשת התמחות ספציפית ובעלי מקצוע או "שחקנים" שמכירים היטב את השוק המקומי.

עמית והגר דרור, אותם כבר הזכרתי במאמר שלי על עצמאות כלכלית, עשו על זה אחלה של הרצאה ואני מביא בפניכם את האוצר הזה כאן, בחינם:

בנוסף, עם הזמן עמית והגר הפכו ללקוחות שלי ויש להם פעולת SEO מוצלחת ביותר, אותה ניתן לראות בסרטון הבא:

בכל אופן, כאשר אתם לא משקיעים ישירות, אלא באמצעות גוף מתווך, יש לנקוט בכל אמצעי הזהירות הנדרשים, כולל סעיף בחוזה האומר כי הכסף יועבר לחשבון נאמנות עד השלמת העסקה, וכמובן יוחזר אליכם במידה והיא תתבטל.

ברמה האישית – בחו"ל אני מושקע כרגע באנגליה וגם ביוון. במקרה יצא שגם עשו כתבה על ישראלים שמשקיעים באתונה בדיוק כאשר נסעתי לחתום שם על חוזה לרכישת דירה, והתוצאה לפניכם (אני מופיע בדקה 4:40):

יתרונות של השקעות נדל"ן בחו"ל:

  • ניתן להגיע לתשואות יפות של 6-12% ואף יותר
  • אלטרנטיבה טובה להשקעות נדל"ן בארץ (למי שלא חושש לצאת מגבולות המדינה)
  • ניתן למצוא עסקאות בעלות אופי שונה (מולטי פמילי, עסקאות אקזיט ועוד)
  • יש לא מעט חברות ישראליות שמתמחות בהשקעות במדינה ספציפית (יש כמובן לבחון כל חברה לגופה)

חסרונות של השקעות נדל"ן בחו"ל:

  • רחוק מהעין, רחוק מהלב (יש בכלל לב בעסקים? תלוי…)
  • פחות שליטה
  • דורש הרבה יותר התמקצעות וידע
  • לא מומלץ ללא ליווי מקצועי

4. קרנות השתלמות

קרנות השתלמות הוא אחד ממסלולי ההשקעה היותר ותיקים ומוכרים שיש.

בתחילה היה מדובר במסלול שיועד לצרכי השתלמות מקצועית (ומכאן שמו), אך בהמשך הפך להיות מסלול שכלל הציבור יכול להשקיע בו. מדובר במסלול לטווח בינוני והכספים נעשים נזילים כשש שנים לאחר ההפקדה הראשונית. (לאחר מכן הפקדה נוספת "תאפס" את תקופת ההמתנה עבור כל ההפקדות משלב זה ואילך).

זהו אחד מאפיקי ההשקעה המשתלמים ביותר מבחינת מס: ההפקדות עצמן מוכרות לצרכי מס והרווחים פטורים ממס רווחי הון אף הם, עד לתקרה מסוימת ותלוי גם האם החוסך הוא שכיר או עצמאי.

כאשר בוחרים קרן השתלמות (מסלול בחברה מסוימת), יש להסתכל לא רק על התשואה, אלא גם על רמת הסיכון שמתבטאת במבחן שארפ וגם דמי ניהול – שהם משמעותיים ככל שההשקעה היא יותר לטווח ארוך (בפועל, מומלץ להמשיך להשקיע בקרן השתלמות הרבה יותר מ-6 שנים בגל הטבת המס).

כמו כן ניתן לעבור בין קרן לקרן, גם בין שתי חברות שונות ומבלי לאבד את הזכויות.

אם אתם עצמאיים ועדיין לא פתחתם קרן השתלמות – אני מפציר בכם לעזוב הכל ולעשות את זה כבר עכשיו!

זה מקום טוב לערוך השוואה בין קרנות השתלמות שונות >>

יתרונות של השקעה בקרן השתלמות:

  • פטור ממס על רווחי הון – עד 18,200 ₪ בשנה לעצמאיים (2019). לשכיר אם הופקדו עד 2.5% מהשכר החודשי ע"י השכיר ועד 7.5% ע"י המעסיק.
  • לעצמאיים: הוצאה מוכרת החל מהשקל הראשון (מאז 2017 ונכון לכתיבת שורות אלו)
  • דמי ניהול יחסית נמוכים – 0.5-%-1% ברוב המקרים. אפשר גם להתקמבן על פחות עם הקשרים הנכונים.
  • ישנה אפשרות להשקיע עצמאית במכשיר שנקרא קרן השתלמות IRA עם דמי ניהול נמוכים יותר – אך מצריך הבנה מסוימת בשוק ההון
  • ניתן לבחור מבין עשרות קרנות השתלמות שונות על בסיס ביצועי עבר (שלא מעידים כמובן על העתיד) ודמי ניהול
  • ניתן לקחת הלוואה על חשבון קרן ההשתלמות בריבית מאד אטרקטיבית (אותה ניתן למנף להשקעות נוספות למשל)
  • ניתן להוריש את הזכויות בקרן השתלמות
  • ניתן לעבור בקלות מחברה לחברה ועדיין לשמור על הזכויות והוותק של הקרן

חסרונות של השקעה בקרן השתלמות:

  • החיסרון היחיד שאני יכול לחשוב עליו: ניתן לממש (לפדות) רק לאחר 6 שנים – לדעתי לא ממש חסרון, קרן השתלמות זה מכשיר שלא כדאי לגעת בו ולתת לו לצבור כמה שיותר רווחי הון בגלל הטבת המס המשמעותית. קרן השתלמות פותחים רק במקרה חירום!

5. קופת גמל להשקעה

קופת גמל להשקעה היא כלי חיסכון חדש יחסית בשוק הישראלי.

מדובר למעשה בקופת גמל נזילה שאפשר למשוך ממנה את הכספים גם לפני שמגיעים לגיל פרישה ובלי לשלם קנס גבוה מאוד.

מי שיבחר להמשיך ולהפקיד לקרן עד הפרישה, עדיין יוכל להנות מהטבות המס הסטנדרטיות על מס רווחי הון וקצבת הפנסיה בלי קשר לשכר אותו הוא מרוויח (זאת בניגוד לקרן הפנסיה הסטנדרטית).

התכונה הזו הופכת את קופת הגמל להשקעה לכלי שיכול להתאים לטווחים שונים, קצר, בינוני או ארוך.

יתרון נוסף של קופת הגמל להשקעה הוא שניתן לעבור בין מסלול למסלול בלי לשלם מס על הרווחים (אירוע מס) זאת בניגוד לכלים אחרים כמו קרנות נאמנות, בהן יש לבצע מכירה על מנת לשנות אפיקי השקעה.

למעשה, ישנם מסלולים רבים בעלי רמות חיסכון שונות המחקים את המסלולים של קרנות הנאמנות. לדוגמה, מסלול כללי, מנייתי, אג"ח וכו'. מי שמשקיע לטווח ארוך (10 שנים לפחות) – מומלץ שישקיע במסלול אגרסיבי יותר.

סטטיסטית, הסיכוי להפסיד כסף בשוק ההון בפרק זמן של 10 שנים יורד משמעותית – כמובן בתנאי שהכסף מראש מפוזר במדדים רחבים ולא במניה ספציפית.

יתר על כן, מחקרים מראים שמי שמשקיע במדד רחב (לדוגמא S&P 500) לאורך 20 שנים לפחות, גם אם נכנס לשוק בתקופה הגרועה ביותר (לפני משבר גדול לדוגמא) – הסיכוי שלו להפסיד הוא אפסי, וככל הנראה גם ירוויח אחוז מסוים של תשואה.

קשה להאמין? זה מגובה בנתונים:

מדד S&P 500 לאורך 80 שנים
מדד S&P 500 לאורך 80 שנים

מקור לתמונה

אנקדוטה בהקשר הזה: כאשר המשקיע וורן באפט נשאל על ידי ג'ף בזוס (מייסד אמזון), מדוע הרבה אנשים לא מחקים את שיטת ההשקעה הכל כך פשוטה שלו, באפט ענה: "כי אף אחד לא רוצה להתעשר לאט".

עמלות ותשואות בקופות גמל להשקעה

כמו ברוב קופות הגמל, גם כאן יש עמלות על הצבירה ועל ההפקדה. ככל שיש לכם סכום גבוה יותר להשקיע, כך כושר המיקוח שלכם גדול יותר וכדאי לעמת את הגופים הפיננסים זה עם זה כדי לקבל את ההצעה הנמוכה ביותר. בפועל, במקרים מסוימים אפשר להגיע לאפס עמלה על ההפקדה.

לקופת גמל להשקעה יש גם מגבלות: המגבלה הגדולה ביותר היא שניתן להשקיע בהן עד 70,000 ₪ לאדם. מצד שני, זה אומר שהיא מצוינת עבור חיסכון לילדים, ולא סתם הבנקים מאוד לא מרוצים מכך שהיא מתחרה בכל מסלולי החיסכון הסטנדרטים שלהם (כפי שתראו מיד, התשואה בהם ממש לא משהו…). יתרה מזאת, בהחלט ייתכן שהאוצר יחליט להגדיל את התקרה הזו בהמשך ולהפוך את הערוץ הזה לעוד יותר אטרקטיבי.

יתרונות של קופת גמל להשקעה:

  • טוב למי שמחפש מכשיר פסיבי לחלוטין עם מינימום התעסקות
  • בשנה טובה בשוק ההון ניתן להגיע לתשואות של 7-10% בשנה ואולי גם אף יותר
  • יתרון מס למי שחוסך עד גיל פרישה
  • ניתן להפקיד סכום חד פעמי וגם הפקדה חודשית

חסרונות של קופת גמל להשקעה:

  • דמי ניהול גבוהים יחסית (לרוב נעים בין 0.3-0.7%)
  • מכשיר מנוהל לטוב ולרע (אנליסטים לא תמיד יצליחו להכות את השוק)
  • לא נחשב הוצאה מוכרת לעצמאים ו/או חברות (להבדיל מקרן השתלמות למשל)
  • למי שלא מפחד "להתלכלך" קצת – אין יתרון אמיתי מול מסחר עצמאי

6. מסחר עצמאי בבורסה / שוק ההון

זה לא סוד שהבנקים עושים רווחים עצומים מדמי הניהול שהם גובים מאתנו על מכירה וקנייה של מניות וכמובן על קרנות נאמנות וכו'. שלא לדבר על דמי ניהול, שנלקחים אפילו אם לא ביצענו שום פעולה במהלך השנה. רק כדי לחדד את העניין, כל העמלות האלו מהוות כ-25% מהכנסות הבנקים!

"התירוץ" של מרבית הציבור הוא שהבנק הוא מקום בטוח ומפוקח שיש לו בטחונות השומרים על הכסף שלו. בשנים האחרונות חל שינוי מחשבתי הודות לכך שהרגולציה הממשלתית על בתי ההשקעות והברוקרים הפרטיים הפכה להיות הרבה יותר הדוקה. מה עוד, אלו בדיוק אותם המקומות שבהם רבים מאתנו מנהלי את כספי הפנסיה שלנו, ומדובר כידוע בסכומים עצומים.

למה להשקיע דרך בתי מסחר בצורה עצמאית?

מצב זה מוביל רבים לחפש אלטרנטיביות בדמות זירות מסחר עצמאיות. העמלות אותן גובים בתי ההשקעות האלו הן נמוכות הרבה יותר, ולעיתים מדובר על יחס של 1:4. כך, שכאשר מדובר במאות אלפי שקלים, ההבדלים בעמלות יכולים להגיע לאלפי שקלים בשנה.

לעומת זאת, חשוב לזכור שאלו בסופו של דבר בתי השקעות שלא עוסקים בהכרח בייעוץ (אם כי הדבר משתנה מגוף לגוף ובהתאם לאופי ההשקעה והסכום המושקע). משמעות הדבר היא שמי שלא מכיר את הכלים הפיננסים השונים ולא יכול (או רוצה) ללמוד איך להשקיע בבורסה בעצמו, כנראה לא יוכל להגיע לתשואות האופטימליות ואף עשוי לקחת על עצמו סיכונים מיותרים.

דבר נוסף: התוכנות דרכן מבצעים את הפעולות השונות שונות מאלו באתרי הבנקים, ולעיתים מתווספים דמי שימוש לתוכנות עצמן, משהו שצריך לקחת בחשבון מעבר לעמלות. לצד שירותים אינטרנטיים, קיימות גם תוכנות שניתן להתקין על המחשב. התוכנות המקומיות הן לרוב מהירות יותר.

אני יודע שצירוף המילים "מסחר בבורסה" נשמע מפחיד למי שלא מכיר את העולם הזה. גם עבורי זה היה נשמע מאיים עד לפני שנים ספורות.

אבל האמת היא שאין שום סיבה לפחד מהבורסה – הרי גם ככה כולנו מושקעים שם בצורה כזאת או אחרת (קרנות פנסיה, קרן השתלמות במידה ויש, חסכון לכל ילד וכו' – כל אלו מכשירים שמושקעים בשוק ההון). 

כמו כן, כשאתם מפקידים כסף בבנק בפק"ם סגור – מה אתם חושבים שהבנק עושה עם הכסף הזה?! נכון, משקיע אותו בשוק ההון ומרוויח על חשבונכם.

מסחר עצמאי בבורסה
מסחר עצמאי בבורסה

את המסחר העצמאי בבורסה אפשר לחלק ל-3 ערוצים עיקריים:

א. השקעה ישירה במניות

ב. השקעה באגרות חוב (אג"ח)

ג. השקעה במדדים / קרנות

כמובן שניתן לשלב בין כולם ולעשות תיק מגוון.

א. השקעה ישירה במניות

כלל אצבע לגבי השקעות והחיים בכלל – אין סיכוי בלי סיכון. זאת אומרת, כל אפיק שיכול להיות רווחי מאד בדרך כלל יכול להיות גם מסוכן מאד.

השקעה ישירה במניות נחשבת לאפיק בעל סיכון גבוה, אך כזה שיש בו גם פוטנציאל רווחים מאוד גבוה אם מניה מסוימת מתחילה לנסוק.

לכן, באופן כללי, זהו מסלול שמיועד לאנשים פחות סולידיים במהות שלהם או כאלה שלא אכפת להם לסכן לפחות חלק מהפורטפוליו השקעות למען הסיכוי לעשות את המכה.

קניית מנייה הופכת את מי שמחזיק במניות לשותף בחברה על פי חלקו היחסי במניות, גם אם החברה כלל לא נסחרת בבורסה. לדוגמה, אם החברה מנפיקה 100 מניות, ואתם מחזיקים ב-20 מניות, הרי שיש לכם 20% שותפות בחברה. 20% האלו קובעים גם מהו אחוז הדיבידנדים שנקבל וכמה משקל יהיה לנו בהצבעות. בפועל, לרוב האחזקה של גורמים פרטיים היא כמובן בחלקיקי אחוז.

איך נקבע מחיר מניה של חברה מסוימת?

לכל מניה יש מחיר השקה, אך המחיר הזה ממש לא נקבע על פי נוסחה אחידה, אלא על פי מספר גדול מאוד של גורמים. בין היתר על פי הערכת שווי, הרווח הנוכחי וכמה היא תרוויח בעתיד.

מהרגע והמניות משוחררות לציבור, המחיר למנייה נתון לתנודות השוק של ביקוש והיצע, וזאת מכיוון שלא מונפקות מניות חדשות. לדוגמה, הכרזה על עסקה גדולה של החברה תגרום בסבירות גבוהה לעליה במחיר המנייה.

לעומת זאת, רווחים נמוכים יותר מהתחזיות או הפסדים יורידו את מחיר המנייה בשל משקיעים שימהרו לברוח ולמכור את המניות שלהם. מלבד זאת וכמו שאתם בוודאי יודעים, קיים גם אפקט דומינו. למשל, אם שווקים חשובים באירופה מתחילים בירידות, סביר להניח שגם מניות של חברות בולטות אצלנו במשק יתחילו לרדת.

למי מתאים להשקיע במניות?

מעל הכול, חשוב לזכור ששוק המניות הוא שוק ספקולטיבי ביותר ואין שום וודאות אמיתית אם מניה תעלה או תרד, לפחות בטווח הקצר. הסיבה היא שיש יותר מדי גורמים מעבר לביצועים הפיננסים של החברה וקשה לחזות את כולם. יחד עם זאת, כאשר מסתכלים על ביצועי שוק המניות בטווח הרחוק, התשואה הממוצעת הייתה גדולה פי שניים מהתשואות במסלולים הסולידיים יותר.

בגדול, אפשר להשקיע במניות ספציפיות על בסיס ניתוח טכני (ניתוח שמתבסס נטו על התנהגות המנייה על ציר הזמן) או ניתוח פונדמנטלי שלוקח בחשבון דוחות כספיים, הכרות החברה והקודקודים שבה ושיקולים נוספים.

אפשר גם להחליט להשקיע במניות חזקות שהוכיחו את עצמן לאורך זמן (אמזון, פייסבוק, גוגל, נטפליקס, דיסני וכו') למרות המחיר ההתחלתי המאד גבוה שלהן, או "להמר" ולהשקיע בחברות הרבה יותר צעירות עם מחיר מניה נמוך יחסית, שיכול להעלות את השווי שלו במאות ואלפי אחוזים.

מה שבטוח – השקעה במניות ספציפיות לא מתאים לכולם וחשוב להכיר את הסיכון שמתלווה לכך.

ב. השקעה סולידית באגרות חוב (אג"ח)

אגרת חוב הוא מושג מוכר יחסית ואם אתם מחזיקים בקרנות נאמנות או קרנות השתלמות, סביר להניח שלפחות חלק מהן משקיעות גם באגרות חוב. אפילו אם מעולם לא ניסתם להתעמק במושג, יכול מאוד להיות שקרן הפנסיה שלכם (ושל חלק גדול מאוד משאר הציבור) משקיעה באגרות חוב, ואפילו באחוז גבוה.

אבל השאלה היותר חשובה היא האם אגרות חוב הוא באמת מסלול בטוח וסולידי כמו שרבים חושבים? התשובה לכך היא מורכבת.

אז קודם כל, מהי בכלל אגרת חוב?

אגרת חוב היא למעשה הלוואה שהציבור נותן לחברה מסוימת אשר מנפיקה בעבורו אגרת חוב.

יש אגרות חוב מסוגים שונים – לדוגמא ממשליות, קונצרניות וכו', אך העיקרון הוא זהה. כאשר אגרת החוב נמכרת, מתקיימת הבטחה לתשואה או תגמול מסוים בתאריך הפדיון של האג"ח. כלומר, רק מי שיחזיק בה עד הפדיון, ייהנה מכך.

כאן הדברים מתחילים כאמור להיות מורכבים יותר: אם המשקיע ימכור את האחזקות שלו באג"ח לפני מועד הפדיון, הוא חשוף לתנודות הרגילות בשוק, ולכן אגרות החוב הן לא באמת כל כך סולידיות. 

לרוב, אגרות החוב הממשלתיות הן הפחות מסוכנות מכיוון שהממשלה תוכל כמעט בוודאות מלאה להחזיר את החוב. לכן, גם התשואה המובטחת היא נמוכה יחסית. לעומת זאת, אגרות חוב של חברות שנמצאות בקשיים הן מסוכנות יותר. יש גם קשר בין תקופת ההלוואה לבין רמת הסיכון – תקופה ארוכה יותר משקפת סיכון גבוה יותר.

התנודות באג"ח תלויות כמובן במצב של מי שהנפיק אותן, אבל גם בתנאי השוק. לדוגמה, אם בנק ישראל מעלה את הריבית, מחיר אגרת החוב ירד על מנת לשקף תשואה גבוהה יותר מכיוון שיהיה ניתן לקנות יותר אגרות חוב תמורת אותו המחיר. וכמובן שגם המקרה ההפוך הוא נכון (ירידה בריבית תביא לעלייה במחיר של אגרת החוב).

בשוק קיימים חמישה סיווגים עיקריים של אגרות חוב: מלווה קצר מועד (מק"מ), ממשלתי שקלי, ממשלתי צמוד, ממשלתי משתנה  וקונצרני. האגרות מהסיווג האחרון הן גם המסוכנות ביותר. מלבד השינוי בתקופת החיסכון המקובלת בכל סיווג, יש גם הבדל במיסוי, דבר שיש לקחת בחשבון.

תשואה ממוצעת על השקעה באג"ח יכולה לנוע בין 2-4% – סולידי לכל הדעות.

באופן אישי, לא רואה סיבה להשקיע באגרות חוב בהשקעה לטווח ארוך (מעל 10 שנים), אלא רק מעין "תעודת ביטוח" עבור חלק מהכסף, במידה שדווקא בתקופה הזו השוק יהיה בירידה.

ג. השקעה בקרנות מחקות / עוקבות מדד

דרך נוספת להשקיע בבורסה דרך מסחר עצמאי היא לרכוש ישירות קרנות עוקבות מדדים.

זוהי גם הדרך המועדפת עליי ביותר – וגם הגישה שוורן באפט מעודד בהשקעות.

הרעיון פשוט – בוחרים קרן שעוקבת אחרי מדד רחב למשל S&P 500 שזהו מדד של 500 החברות הציבוריות הגדולות בבורסות בארה"ב. יש מדדים רחבים יותר שכוללים גם שווקים גלובליים כמו אירופה, קנדה ומדינות נוספות.

ככל שהמדד מפוזר יותר, הסיכון בדרך כלל יורד. כמו כן, כאשר משקיעים במדדים גלובאליים, אנחנו שמים את מבטחנו בקפיטליזם העולמי – כך שאם הכלכלה העולמית עולה ומתחזקת, גם ההשקעה שלנו תניב פירות, ואם יש משבר עולמי בשוק – כנראה זה גם כן יורגש בתיק השקעות.

בהנחה שלאורך זמן הכלכלה העולמית רק עולה (זה מגובה בנתונים של מעל 150 שנים), השקעה מבוססת מדדים היא כנראה רעיון חכם לטווח ארוך של עשרות שנים.

רק כדי לסבר את האוזן – ניתן להגיע לתשואה שנתית של 10% ואף יותר, בהשקעה במדדים כאלו (כמובן שגם הפוך, אם הייתה שנה לא טובה בשוק העולמי).

יתרון גדול בהשקעה במדדים – היא פסיבית לחלוטין, ניתן לבחור מספר קרנות, להשקיע כל כמה חודשים סכום של כמה אלפי או עשרות אלפי שקלים (לפי היכולת האישית) ופשוט לתת לכסף לעבוד.

יתרונות של מסחר עצמאי:

  • דמי ניהול נמוכים יותר בהשוואה להשקעה מנוהלת (קופת גמל להשקעה, פוליסה פיננסית וכו')
  • שליטה וגמישות בערוצים בהם רוצים להשקיע – בארץ או בעולם
  • ניתן להשקיע גם בסכומים של כמה אלפי שקלים בודדים

חסרונות של מסחר עצמאי:

  • לא מתאים לעצלנים (דורש קצת התעסקות, פתיחת חשבון, להתקשר לחדר מסחר מדי פעם וכו')
  • נתפס כמוצר "מורכב" או "מפחיד" יותר עבור מי שלא מכיר את העולם הזה
  • לדעתי אלו לא ממש חסרונות אבל אני מנסה לדבר פה לקהל הרחב ובטוח שיש כאלו שיתחברו ויבינו על מה אני מדבר.

7. חיסכון בפיקדון בבנק

החיסכון בבנק הוא אפיק ה"השקעה" המוכר ביותר בקרב הציבור הרחב. בכוונה רשמתי השקעה במרכאות כי אי אפשר לקרוא לפיקדון בבנק השקעה – הריבית בדיחה, וכמובן במהות שלו זהו לא אפיק השקעה אלא אפיק חסכון (ומכאן גם שמו).

בדרך כלל מדובר בפיקדון לתקופה קבועה בה הריבית ידועה או צמודה למדד מוכר עם הבטחה לריבית מינימום. בכל מקרה, המצב הנוכחי בו הריבית של בנק ישראל היא כמעט אפסית, מביא לכך שמדובר באפיק השקעה מאוד לא כדאי.

הריבית נשארת נמוכה גם אם מדובר במסלול ל-10 או 20 שנים, וכל שבירה של החיסכון במהלך התקופה עשויה למחוק לכם את כל הריבית הזו (למרות שבחלק גדול מהפיקדונות יש גם תחנות יציאה, אפילו יומיות או חודשיות).

הסיבה היחידה שאני כותב על זה, היא כדי להמליץ בחום לא "להשקיע" באפיק הזה – לא מדובר בהשקעה אלא נטו לשמור כסף בצד, כסף שעם הריבית המצחיקה של היום אפילו לא ידביק את קצב האינפלציה.

בנוסף, זהו ערוץ כל כך נפוץ והרבה אנשים שמפחדים להשקיע פשוט בוחרים בפק"מ כי זה האפיק "המוכר והבטוח" שהם מכירים אבל האמת שזה כמעט כמו לזרוק כסף לפח.  

יתרונות של חיסכון בפיקדון בבנק:

  • תכלס, אין (זאת בהנחה שאתם רוצים שהכסף שלכם ירוויח משהו)

חסרונות של חיסכון בפיקדון בבנק:

  • לא רווחי, גם לא בטווח ארוך
  • זה לא באמת אפיק השקעה
  • אין שום יתרון לעומת אפיקים אחרים

8. פוליסות חיסכון / פוליסות פיננסיות

פוליסות חיסכון הן עוד כלי חיסכון שהופך להיות פופולארי בשנים האחרונות. כפי שנרמז משמו, הוא נמכר על ידי חברות הביטוח השונות בתור חלופה לתעודות הסל וקרנות הנאמנות. כרגע הוא משווק דרך הגופים הגדולים כגון קבוצת מגדל, הראל, הפניקס, מנורה ועוד.

לרוב אכן יש כאן תשואה עודפת לעומת מסלולים דומים בשוק (למרות שלעולם אי אפשר להבטיח זאת). יחד עם זאת, אין בו מרכיב של ביטוח וגם כאן יש רמות שונות של סיכון בהתאם למסלול אותו בוחרים.

פוליסות חסכון
פוליסות חסכון

היתרון המשמעותי של פוליסות החסכון הוא בכך שניתן לעבור בין המסלולים השונים בתוך אותה החברה מבלי שתתבצע מכירה והסכום המועבר יחויב במס, זאת בדומה לאגרות החוב להשקעה ובניגוד לקרנות הנאמנות המסורתיות.

מצד שני, אין כאן הטבות מס בעת משיכת הכסף, מה שהופך את המסלולים האלו לרלוונטיים בעיקר לטווח הקצר והבינוני.

עוד דבר שיש לקחת בחשבון: בניגוד לקרנות נאמנות, הפוליסות אינן שקופות ומלבד אפיקי ההשקעה הכללים, אי אפשר לדעת ממה הן מורכבות ברמת הנייר הבודד. השווי של הפוליסות מתפרסם לרוב פעם בחודש ולא על בסיס יומי.

גם מבחינה בירוקרטית זה לא כיף גדול: כאן צריך לחתום על טפסים ואישורים, למרות שסביר להניח שבהמשך גם פוליסות הביטוח יהפכו להיות מוצר דיגיטלי, בדיוק כפי שקרה עם הפנסיה ואפילו עם חלק מן המשכנתאות. מלבד זאת, תמיד יש אפשרות לקנות אותן דרך סוכן הביטוח.

מבחינת דמי הניהול, אלו נוטים להיות גבוהים יותר מאלו בקרנות הנאמנות, במיוחד במסלולים הסולידיים יותר. וגם כאן, ככל שיש לכם סכום גדול יותר להשקיע, כך גם כושר המיקוח שלכם יגדל.

מבחינת מוצר השקעה, גם כאן אין יתרון מיוחד לעומת השקעה במסחר עצמאי. ה"יתרון" עבור חלק מהאנשים זה שזה מוצר שנארז באריזה יפה על ידי חברות הביטוח, שמהצד שלהן גובות דמי ניהול לא מבוטלים (נעים בין חצי אחוז לאחוז וקצת) וזה בלי קשר כמובן לביצועי התיק.

יתרונות של פוליסה פיננסית:

  • בדומה לקופת גמל להשקעה, מתאים למי שלא רוצה יותר מדי התעסקות
  • ניתן להשקיע עם הוראת קבע של הפקדה חודשית – מתאים במיוחד לחיסכון לילדים או למשפחה (למשל טיול או רכב חדש)
  • מגוון רחב של מסלולים ואפשרויות

חסרונות של פוליסה פיננסית:

  • אין יתרון של עלויות לעומת מסחר עצמאי (למי שלא חושש קצת "להתלכלך")
  • אין הטבת מס
  • לא נחשב כהוצאה מוכרת לעצמאיים

9. הלוואות חברתיות

הלוואות חברתיות הן עוד תחום שהתחיל לרתוח בשנים האחרונות.

הלוואות חברתיות
הלוואות חברתיות

העיקרון הוא פשוט: במקום ללוות כסף מהבנק ולשלם ריבית גבוהה או לפנות למקומות אחרים (ואז הריבית יכולה להיות רצחנית…), אנשים לווים כסף מאנשים אחרים במינימום תיווך וכך משלמים ריבית נמוכה יחסית. בתור אלו שמלווים את הכסף, אתם עדיין עושים ריבית לא רעה ומשלמים יחסית מעט לגוף המתווך.

פלטפורמת ההלוואות היא בדרך כלל פלטפורמה אינטרנטית, אך עדיין יש גם משקל רב לגורם האנושי שצריך לאשר את ההלוואות האלו. בחלק מהפלטפורמות עושים זאת באמצעות בקשה לקבלת גישה לחשבון הבנק של הלווה. באופן כללי, אחוזי האישור של ההלוואות עומדים על פחות מ-20%. למעשה, ככל שהפרופיל של הלווה הוא פחות טוב (הסיכוי שהוא יוכל להחזיר את ההלוואה פוחת), כך גם הריבית שהוא יצטרך לשלם תהיה גבוה יותר.

מצידו השני של המטבע, מי שמלווה את הכסף יכול לפזר את הסכום שהוא משקיע בין לווים שונים על פי רמות סיכון שונות. בחלק מהחברות מדובר בבחירה ישירה של הלווים, ובחלק יש סלים שונים על פי רמת הסיכון של ההלוואה.

למרות שלכאורה הסיכון מתחלק בין הרבה מאוד לווים (אפילו כמה עשרות), על מנת שהכול יתנהל כמו שצריך, גם הגוף המתווך שאחראי על גביית החוב צריך להיות במצב פיננסי טוב.

כרגע מדובר בשוק קטן יחסית ומספר הגופים שעוסקים בו הוא חד ספרתי, כך שקשה להעריך את רמת הסיכון הכוללת. יחד עם זאת, כבר קיימת התעניינות מצד בתי ההשקעות הגדולים שחלקן מושקעות חלקית בשוק הזה. למעשה, מיטב דש רכשה באופן מלא את אחת הפלטפורמות המקומיות, eloan והטמיעה אותה בתוכה.

עוד חדשות טובות הן שהרגולציה והפיקוח על הגופים צפויים להתהדק ולתת לקהל הרחב יותר לגיטימציה להשתמש בהם. אחד התכנונים הוא לחוקק חוק שיכריח את הבנקים לתת לגופים האלו אפשרות לנהל את ההלוואות דרך חשבונות שיוקמו אצלם (קצת כמו המפעילים הווירטואליים) ישנם גם שיתופי פעולה שונים, כמו למשל בין הבנק החברתי אופק לבין טריא.

בין החברות של הלוואות חברתיות בארץ:

  • טריא (Tarya)
  • אי-לון (eLoan)
  • בלנדר (Blender)
  • BTB Israel

אני אישית מושקע בטריא ועד כה מרוצה מהם.

יתרונות של השקעה בהלוואות חברתיות:

  • לא תלוי ישירות בשוק ההון או במחירי הנדל"ן
  • פיזור רחב
  • שוק הולך וגדל, ניתן להגיע לתשואות של 5-6% בשנה די בקלות

חסרונות של השקעה בהלוואות חברתיות:

  • מוצר חדש יחסית, עדיין לא עמד במבחן של משבר כלשהו
  • לא ברור מה יהיה גורל הכסף במקרה שההלוואה לא תחזור
  • אין עדיין מספיק פיקוח ורגולציה

10. מטבעות קריפטוגרפים

מטבעות קריפטוגרפים היא ללא ספק הזירה שכולם רוצים להיות בה, אבל לא בטוח שכולם מבינים איך הוא עובדת באמת.

אז קודם כל, חשוב להבהיר: ביטקוין הוא המטבע הכי ידוע, אבל הוא ממש לא היחיד. מלבדו קיימים עוד עשרות מטבעות קריפטוגרפיים אחרים כגון אתריום, זיקאש, ריפל וכמובן המטבע החדש של פייסבוק ששמו ליברה.

מבלי להיכנס יותר מדי לפרטים טכניים על אופן הפעולה של כל מטבע והמטרות אותן הוא אמור לשרת, חשוב להבין את העיקרון הבסיסי על פיו הם פועלים: את המטבעות הקריפטוגרפים לא ניתן "לגנוב" או לבצע בהם מניפולציה אחרת מכיוון שהם מחוברות בשרשרת ארוכה של מטבעות (הבלוקצ'יין) וספר החשבונות של השרשרת נמצא אצל כל אחד מן המשתמשים המחזיק בארנק ייעודי.

אם מישהו ינסה לבצע פעולה לא מורשית על גבי השרשרת, יהיה ניתן לזהות זאת בקלות.

עיקרון זה הופך את המטבעות הקריפטוגרפים למבוזרים, כלומר, לא קיים גוף מרכזי המפקח עליהם, ומכאן גם האנונימיות שעומדת בבסיס רוב המטבעות הקריפטוגרפים (אם כי לא אצל כולם).

מה זה אומר מבחינת מי שרוצה להשקיע במטבע? בסופו של דבר, המסחר במטבעות נעשה דרך בורסות וירטואליות או תוכנות שונות שבהם ניתן לקנות ולמכור את המטבעות השונים. לעיתים המכירה היא ישירה ולעיתים היא מתבצעת באמצעות מטבע מתווך. חשוב לסחור רק דרך אתרי מסחר ידועים ומומלצים כמו Binance, BitMEX או Bittrex.

חשוב להבהיר: התנודות בשוק הקריפטוגרפי הם מאוד חדות, ולמעשה מדובר בסוג של בורסה לכל דבר ועניין. זה ממש לא כמו להשקיע בדולר או ביורו, וצריך להיות כל הזמן עם היד על הדופק. גם מבחינת מיסוי הדברים יכולים להיות מורכבים, אם כי רשות המיסים (מס הכנסה) כבר פרסמה הוראות בנושא.

כך למשל נראית התנודתיות של שער הביטקון במשך שנה:

תנודות בשער הביטקוין
תנודות בשער הביטקוין

בזמן שתקראו את המאמר הנוכחי – בהחלט יכול להיות ששווי הביטקוין יהיה מחצית או כפול מהשווי שאתם רואים בגרף הנוכחי…

השקת מטבע וירטואלי

מלבד קנייה ומכירה של מטבעות שכבר נסחרים, קיים גם שלב שנקרא הנפקת מטבע ראשונית (ICO). בשלב זה למעשה נמכרים המטבעות הראשונים למשקיעים במטבע.

חלק מהמטבעות לרוב נשארים ברשות המנפיקים. כאשר שוקלים אם להשתתף ב-ICO או לא, יש לבדוק את מסמכי ההנפקה (ה-Whitepapers) המספרים לנו על המיזם ומי שנמצא מאחוריו. חשוב מאוד לבדוק גם מקורות נוספים מכיוון שבשלב זה יכולות להתרחש חלק גדול מן התרמיות ולא תמיד ברור מי באמת עומד מאחוריו.

מלבד זאת, אם לוקחים בחשבון שכיום ישנם יותר מ-1,300 מטבעות שונים, ברור כי רובם הגדול יאבדו את ערכם וייעלמו. לכן, ICO הוא לא עניין לכל אחד…

כריית מטבעות

דרך נוספת לצבור מטבעות קריפטוגרפים היא באמצעות כרייה שלהם. כריית הביטקווין היא הידועה ביותר, אך לרוב המטבעות יש פרוטוקולים שונים של כרייה (למעט כאלו שמשתחררים כולם מה-ICO).

הכרייה עצמה כרוכה בפתרון של משוואת מתמטיות וחישובים מורכבים, ולכן היא דורשת לרוב חומרה חזקה מאוד  שלא נמצאת בידי אנשים פרטיים. מה שמקובל לעשות הוא להצטרף למאגר של כורים שמחלקים ביניהם את המטבעות השונים.

יתרונות של השקעה במטבעות קריפטוגרפיים:

  • כגודל הסיכון גודל הסיכוי: ניתן להכפיל את ההשקעה וגם יותר, בפרק זמן קצר מאד
  • הרבה מומחים ואנשי כלכלה אומרים ששם העתיד, ויש עוד צפי לעליות משמעותיות
  • אבטחה גבוהה

חסרונות של השקעה במטבעות קריפטוגרפיים:

  • אי וודאות מאד גדולה, ואיתה גם סיכון משמעותי
  • מתאים לחובבי הרפתקאות גדולים או מי שלא אכפת לו לאבד את הסכום המושקע
  • עדיין לא מספיק ברור / מוסדר (ככל הנראה ישתנה בעתיד הקרוב)

11. השקעות חברתיות / השקעות המונים בסטארטאפים וחברות אחרות

כמו ההלוואות החברתיות, הקטע החברתי הגיע גם להשקעות.

שיטת הפעולה דומה למדי לזו של אתרים כמו Kickstarter, רק שכאן אתם משקיעים כסף במטרה לצבור רווחים עתידים ולא בפרויקטים עם הטבות קבועות על פי סכום ההשקעה. למרות שזה נשמע קצת "בשושו", ההשקעות החברתיות מגובות למעשה בחוק "השקעות המונים" שאושר סופית בכנסת ב-2017. החוק מאפשר לקבוצה בלתי מוגבלת של אנשים להשקיע בחברות ולקבל בתמורה מניות או אגרות חוב (כפי שהסברתי, למעשה הלוואה).

איך זה נעשה? בצורה פשוטה מאוד

אתם יכולים למשל לאתר כמו "פיפלביז". לבחור באיזו חברה להשקיע על פי מספר המניות שתרצו לקנות (אתם יכולים גם לראות כמה אחוז הן מהוות מכלל המניות בחברה) ולשלם דרך כרטיס אשראי או העברה בנקאית. ההשקעה תועבר לחשבון נאמנות. כמו בקיקסטארטר, הסכום יועבר רק אם כל המשקיעים יעבירו סכום מינימלי להשקעה בלי קשר לשווי הנוכחי של החברה.

אם ההשקעה הגיעה ליעד שלה, תקבלו את כל מה שמגיע לכם כמשקיעים: חלוקת רווחים, דיבידנדים גם אופציה לעשות אקזיט בהמשך (אפשר לעשות אקזיט ביחד עם החברה במידה והיא עושה, הוא "אקזיט אישי" על ידי מכירת המניות שלכם לגורם אחר).

כמובן שגם לערוץ הזה צריך להתייחס בינתיים בזהירות, השקעה בחברה אחת או שתיים כנראה לא תהפוך אתכם למיליונרים ועדיף להשיג כל מידע שאתם יכולים למצוא כמו למשל לקוחות קיימים ומי הם המשקיעים הנוכחיים. המידע שמופיע בעמוד הפרופיל הוא אמנם רב, אבל צריך לחפור קצת בגוגל ולהעלות עוד מידע שיכול להיות קריטי בקבלת ההחלטה.

בדצמבר 2018 השקעתי כמעט 40 אלף ש"ח בסטארטאפ מגניב בתחום הפינטק שבמקרה היה גם מוכר על ידי המדען הראשי ולכן ההוצאה הזאת הייתה גם מוכרת (הטבת מס לסוף שנה, תמיד נחמד). עד היום אני מקבל דיווחים במייל מדי פעם על מצב החברה, השקעות, פיתוחים עתידיים ועוד.

פלטפורמות להשקעות חברתיות בארץ:

  • פיפלביז
  • Together
  • Fundit
  • Headstart– יותר חברתי מאשר מסחרי אבל גם כאן אפשר למצוא פרוייקטים נחמדים

יתרונות של השקעה בחברות סטארטאפ:

  • די דומה להשקעה בחברות צעירות עם מחיה מניה נמוך – פוטנציאל לזינוק בשווי של מאות ואלפי אחוזים
  • גיוון נחמד ומעניין לפורטפוליו השקעות
  • להיות חלק ממשהו שיכול להיות גדול בהמשך – תמיד מרגש 😊

חסרונות של השקעה בחברות סטארטאפ:

  • סטטיסטית, הסיכוי להפנות מזה למליונר לא גבוה…
  • אי וודאות גדולה
  • לא ניתן לדעת האם ומתי החברה תונפק בבורסה ומה השווי שלה בפועל

12. רכישת עסקים

הקמת עסק מאפס יכולה להיות מאתגרת גם למי שכבר הקים עסק אחד בחייו: סקרי שוק, בדיקת היתכנות, הלוואות, מציאת הלוקשיין (במידה ורלוונטי) וכו'.

מי שרוצה לקצר לעצמו את הדרך, יכול לחפש עסקים להשקעה, בין אם מדובר בשותפות ובין אם מדובר ברכישת העסק בשלמותו.

למי שיש עסק רווחי ורוצה להתרחב לתחומים נוספים (לדוגמא – עסק של קידום אתרים שרוצה לרכוש או להיות שותף בחברה של בניית אתרים), קנייה עסק קיים, או חלק ממנו – בהחלט יכולה להיות אופציה טובה.

כמובן שברכישת עסק קיים יש פוטנציאל להרוויח, אבל גם להפסיד.

לכן, אתם צריכים להפעיל את הראש ולהבדיל בין עסק כושל שבעליו רק רוצה להיפטר ממנו לבין עסק שבאמת יוכל להעשיר את חשבון הבנק שלכם. לכן, סננו מראש ובדקו רק עסקים וותיקים, כאלו שכבר עברו את תסמיני הגדילה ועומדים יציב. עסק שלא הצליח להתייצב בשנה שנתיים וכבר ממהרים למכור אותו, זה אמנם לא מקרה אבוד אבל הרבה יותר מאתגר.

שנית, עדיף לחפש עסק שיש לו מתודת עבודה מבוססת וקהל לקוחות נאמן. ככל שהעסק או החברה גדולים יותר, כך הידע שנצבר יהיה מאורגן יותר, מה שיקל עליכם מאוד לנהל אותו באופן שוטף או להמשיך להפעיל אותו באמצעות המנהלים ובעלי התפקידים הקיימים.

גם אחרי שמצאתם עסק שנראה כמו השקעה טובה, חקרו אותו מכל הצדדים באמצעות מודל ה-SWOT (חוזקות, חולשות, הזדמנויות ואיומים). יועץ עסקי שבדרך כלל נעזרים בו בהקמת עסק חדש לא תמיד מספיק, ועל מנת להעריך את השווי האמיתי של העסק ולחפש חובות, שעבודים ושאר צרות, עליכם יהיה לערב גם רואה חשבון ועורך דין שמתמחים בתחום.

מעל הכול, זכרו שרכישת עסק היא השקעה לטווח בינוני עד ארוך. סביר להניח ששולי הרווח יחזירו את ההשקעה שלכם רק אחרי מספר שנים, וגם זה תחת אופטימיות זהירה שתצליחו להגדיל אותם עם הזמן.

אתרים למציאת עסקים למכירה:

לסיכום – קניית עסקים קיימים יכולה להיות אופציה בהחלט טובה עם פוטנציאל גדול, אך גם מפלה לא קטנה. יש לעשות זאת בזהירות ורצוי בליווי אנשי מקצוע רלוונטיים.

יתרונות של רכישת עסקית:

  • מי שיש לו חוש עסקי בריא ומכיר טוב את התחום, יוכל לעשות אחלה עסקאות
  • מאפשר להגדיל את העסק הקיים, להציע שירותים נוספים ולהתרחב
  • מאפשר להכניס פרוייקטים אינהאוס ולהרוויח יותר מכל פרוייקט
  • ניתן למכור ולעשות אקזיט בהמשך (השבחת עסקים)

חסרונות של רכישת עסקית:

  • נדרש ידע, נסיון וגם לא מעט מזל
  • הסיכוי להצליח בתכלס – לא גדול
  • ניתן להפסיד לא מעט במידה והעסקה לא מוצלחת

מקורות מידע מומלצים

לפני שניפרד, אמליץ לכם כאן על מספר מקורות מידע שאני עוקב אחריהם, כדי ללמוד ולהתפתח בתחום ההשקעות:

  • חיסכהון – הבלוג של שי בדיחי
  • SimplyFinance – הבלוג של רונן מרגוליס
  • הסולידית – למי שלא מכיר, בלוג מצוין על השקעות, פשטות מרצון וחסכון אגרסיבי. פנינה לא פחות טובה זה הפורום של הסולידית – בו חברי הקהילה מחליפים מידעים ורעיונות על השקעות ועוד.
  • תוכנית הרדיו של אלון גל – (כמעט) כל יום שישי בשעה 8:00 בבוקר, ואפשר להאזין דרך האתר ו/או האפליקציה של 103FM. הצטברו שם חומרים של מעל עשור אז לא חסר למה להאזין. לא כל הפרקים מדברים על כסף והשקעות אבל חלק נכבד מהם כן.
  • נדל"ן גורו – ד"ר אלחנן מגידוביץ' הינו משקיע סדרתי בנדל"ן (בעיקר בארץ למיטב ידיעתי) וגם מלמד אחרים איך עושים זאת
  • האופטימית – אורה אריאל היא "האופטימית" ומנגישה את כל עולם הפיננסים וההשקעות בבלוג חביב ביותר שכתוב בשפה ידידותית 🙂
  • נדל"ן מאסטר – אחלה אתר שמפוצץ בחומרים איכותיים על השקעות נדל"ן בארץ ובחו"ל.
  • Savey – אתר מעולה נוסף על כל עולם השקעות והפיננסים
  • נינג'ה פיננסית – קבוצת פייסבוק מעשירה ומחכימה על עולם הפיננסים
  • ידע שווה כסף – לי זה עולה יותר – עוד קבוצת פייסבוק מצוינת בתחום ההשקעות והכסף
  • כסף בקיר – פודקאסט חביב מאד מבית גלובס שמדבר על אנשים פשוטים כמוני וכמוכם, שהחליטו להשקיע בנדל"ן.
  • יש עוד הרבה וסליחה אם שכחתי לציין מישהו, תמיד אפשר לעשות לי פינג שאעדכן.

שרדתם עד לכאן?

או שסתם רפרפתם על הכותרות? 🙂

כך או כך, מקווה שהמדריך הנוכחי סייע לכם ואולי גם פתח לכם קצת את הראש בנושא ההשקעות.

במידה ומצאתם טעות / אי דיוקים (השתדלתי לא להיות ספציפי מדיי בנתונים שיש להם אופי משתנה) נא לעדכן אותי ואשמח לתקן בהקדם.

הרבה בהצלחה ונתראה במאמרים הבאים 🙂

בקטע של עוד מאמרים בתחום הפיננסים? מצרף כמה מהמדריכים היותר טובים שלי בנושא:

אהבת? גם ברשימת תפוצה שלי אני מפנק :-) ועל הדרך נותן מתנה >>
הרשמה לרשימת תפוצה

18 תגובות

    1. בהחלט – השקעה בהלוואות חברתיות יכולה להתאים לסכומים כאלה.
      אם אתה לא צריך את הסכום הזה לשנים הקרובות – הייתי גם משקיע במדד רחב (לדוגמא S&P 500 או משהו דומה) דרך חשבון מסחר או קניית תעודות סל.

  1. יש לי 400 אלף זמינים ל3 חודשים יש עניין להשקיע אותם או עדיף להשאיר אותם בבנק?

  2. אין דברים כאלה אני כבר תקופה מתעניין בנושאים האלה וכאן הם מונגשים בשיא
    מה גם שחלק ממסקנותי מסקנותיך
    כיף גדול
    אולי תכתוב גם על מוזיקה?
    קצת לא קשור למקצוע שלך לאאאאא?

  3. דניאל התותח רציתי לומר שהכנסת פה חומר שאני לומד כבר חצי שנה בעולם ההשקעות פשוט מטורף אני צופה לך עתיד מזהיר תודה רבה

  4. תודה דניאל, אתה מביא את הדברים במאמר בצורה ברורה, בהחלט עשה לי סדר. האם יש לך המלצה, היכן להשקיע סכום של 100,000?

    1. היי אפרת, תןדה 🙂
      מניח שהתכוונת ל100 אלף ש"ח כן? בסכומים כאלה הייתי משקיע במדדים (בעיקר עכשיו שהשוק התרסק) – למשל SP500 אבל רק לטווח ארוך – 10 שנים ומעלה.
      אם תצטרכי את הסכום הזה בשנים הקרובות לא הייתי משקיע בשום אפיק ספקולטיבי (מניות למשל) אלא יותר לכיוון אג"ח וכאלה.

  5. תודה על המדריך שמסדר הרב. רברים בראש בנושא.
    איפה כדאי ואפשר להשקיע חודשית סכום של בין 1000₪ ל- 5000 ₪ (או אפילו 7000) כשאין הון התחלתי?

    1. בסכומים כאלה אפשר לפתוח קופת גמל להשקעה או הלוואות חברתיות ולתת לכסף לעבוד

  6. היי דניאל
    מדריך מדהים ומובן.
    איפה ממולץ לי להשקיע סכום של כ-25 אלף ש"ח?

    1. אהלן אברהם. תודה 🙂
      אני נמנע מלייעץ, אין לי רשיון ו/או הסמכה לזה.
      אבל ברמת העקרון, בסכומים כאלה מה שאפשר לעשות זה להשקיע במניות / מדדים בשוק ההון, או בהלוואות חברתיות. נדל"ן לא ממש רלוונטי בסכום הנ"ל.

  7. שלום למקדם האתרים והאנשים.
    איך למעשה אני יכול להשקיע במניות מחקות מדד500?
    תודה

    1. אהלן יהודה. יש הרבה מכשירים מחקי מדד – אפשר לרכוש דרך הבנק או בתי השקעות.

  8. כמה כיף לקרוא דבר שהושקעו בו אנרגיה ומחשבה.תודה על ההשכלה הגבוהה ⁦❤️⁩

Comments are closed.

יש מצב שגם אלו יעניינו אותך...
Call Now Button חייגו עכשיו