ברוכים הבאים לעוד ראיון בפינת האחד האחד, והפעם לשם הגיוון בחרתי לדבר עם דן וינוקורוב, איש פיתוח ולא מקדם אתרים, אבל עובד בצמוד עם לא מעט מקדמי אתרים ומכיר את עולם ה-SEO מהזווית של הפיתוח.
דן מפתח צעיר ומוכשר מאד בעל קילומטראז' לא קטן בתחום הפיתוח. יצא לי לעבוד אישית עם דן ואני יכול להעיד שהוא איש מקצוע מהשורה הראשונה. בשיחה איתו הוא מדבר על פיתוח בוורדפרס, על קידום אתרים מהזווית שלו, על עתיד המקצוע, פיתוח תבניות וגם תוסף הנגישות שהוא פיתח – הישארו עימנו 🙂
שלום דן, אתה אמנם לא איש SEO אבל התרשמתי מאד מהיכולות שלך כמתכנת וגם יש לך זיקה לעולם הSEO והיית מעורב בהרבה פרוייקטים גדולים. תוכל לספר קצת איך נכנסת לעולם הזה של התכנות ואילו שירותים אתה מציע בעצם?
היי דניאל, ראשית תודה רבה על הבמה והמילים החמות. בתחום המחשבים אני מתעניין, אפשר לומר עוד מהגן, אך את דריסת הרגל הראשונה עשיתי לפני כ-8 שנים, בגיל 16, נכנסתי לתחום בתור ״מעצב״ (אם אפשר לקרוא למה שעשיתי בזמנו עיצוב).
עם הזמן עניין אותי איך אני הופך את האתר שעיצבתי לדף אינטרנט. במקביל, במסגרת לימודי התיכוניים – התחלתי ללמוד במגמת ״מדעי המחשב״ ונכנסתי לתחום יותר ויותר. בהיותי בן 17 מיסדתי את עצמי, קראתי ולמדתי באופן עצמאי והתחלתי לעסוק בתחום בצורה מקצועית יותר.
במקביל לשירות הצבאי עבדתי כפרילנסר ובתום השירות עבדתי במספר חברות הייטק כמתכנת Front End, בשנת 2014 הקמתי את חברת REALMEDIA – חברה העוסקת במתן פתרונות בתחום בניית האתרים החל משלב האפיון ועד לשלב הפיתוח.
רוב הפרוייקטים שאני מבצע מבוססי WordPress, עם הזמן הידע התרחב וכיום ההתמקדות העיקרית שלי היא לתת ללקוחות שלי תמיד את ה״משהו הנוסף״, שאין לאחרים, הן ברמת הקוד והן ברמת היישום הגראפי של העיצוב. אני לא מאמין בלעבוד עם תבניות בעלות מבנה אחיד, אני רוצה שלכל לקוח יהיה קו עיצובי משלו ושיהיה לו אתר ייחודי.
לפני שנמשיך – מצרף שיחה מצולמת שלי ושל דן על בניית אתרים, אחסון אתרים, וורדפרס וגם קצת SEO 🙂
למה אתה מעדיף לפתח אתרי וורדפרס מאפס ולא להתבסס על תבנית כזו או אחרת?
ההחלטה לפתח את התבנית מ-0 ללקוחותי היא אישית בלבד, יש כאלה שיחלקו על כך משום שהם מחפשים את הפתרון הקל והמהיר עבור לקוחותיהם שלרוב באים עם תקציב נמוך משמעותית מהתקציב שאני עובד איתו.
אני מאוד פרפקציוניסט בעבודה שלי מעדיף לבנות דברים מ 0 בצורה אידיאלית ולא לקחת משהו מוכן ולהסיר ממנו דברים, מה שקורה לרוב עם תבניות, ומה עוד – תבניות מכילות בתוכן הרבה מאוד אלמנטים אשר במרבית הפעמים בעל האתר כלל לא צריך ובטח שלא משתמש בהן, ולמרות זאת הן נטענות וגורמות להאטה בקצב טעינת הדף של האתר.
כשאתה מפתח ללקוח מ-0 וללקוח יש מעצב שהוא עובד איתו, אתה נותן למעצב את הבמה לבטא את היצירתיות שלו ולא מגביל אותו למבנה של תבנית. במרבית המקרים זה יוצר בידול עבור העסק ומראה עדכני וחדשני יותר בנוף של היום שכל אתר זהה למשנהו.
נושא חם בשנים האחרונות הוא נושא הנגישות. מה אתה חושב על זה (על החוק באופן כללי), וכמו כן אשמח שתספר קצת על הפלאגין שלך בשם Real Accessability ולמה כדאי להשתמש בו על פני תוספים אחרים?
נושא הנגישות בעיניי הוא מבורך, שכן הוא בא ליצור שוויוניות באינטרנט, מה שבעיניי מאוד חשוב.
על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות
ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:
יש קהל משתמשים רב שלא יכול לגלוש באתרים מסוימים בשל ליקויים כאלה ואחרים שיש לו. החוק חשוב כי הוא תורם הן מצד בעל הלקות והן מצד בעל האתר המנגיש משום שבעל האתר פותח את הדלת לקהל רב יותר של גולשים ואילו בעל הלקות מקבל אפשרות לגלוש באתרים שנמנע מלגלוש בהם עד היום.
אני מאמין מאוד בתרומה לקהילה ומעוניין שקהילת הוורדפרס בישראל רק תגדל ותמשיך להתפתח, זמן רב רציתי לפתח פלאגין לוורדפרס ולפרסם אותו בחינם לקהל הרחב, כשהתבקשתי למצוא פתרונות עבור לקוחותי בנושאי הנגישות, היו קיימים מס׳ פתרונות של פלאגינים שונים בשוק, אך לצערי הם לא נתנו לי את המענה שחיפשתי. החלטתי שאפתח משהו יותר גלובאלי, שכל אחד יוכל להתקין, עם כמה שפחות הגדרות. קראתי לפלגאין Real Accessibility, ושחררתי אותו לטובת הקהילה בדצמבר 2015.
מאז פרסומו הוא הורד מעל 600 פעמים (והמספר רק עולה) וכיום הוא פעיל בכ- 300 אתרים שונים. בימים אלה אני עובד על גרסה חדשה שתיקח אותו כמה צעדים קדימה, הן מבחינת יכולות והן מבחינת מראה.
באתרים שאתה בונה, איך אתה מתייחס לנושא ה-SEO ומה אתה עושה על מנת לשפר את זה?
קודם כל, אני תמיד משתדל לכתוב קוד נקי וסמנטי, בסיום העבודה אני תמיד בודק את תקינותו כך שכל מה שנכתב עומד בקנה מידה אחיד עם הסטנדרטים המקובלים בתעשייה.
הדברים שאני מקפיד לשים לב:
- אני מחלק את האתר לכותרות H1-H6
- אני מתאים את האתר למובייל כך שיהיה רספונסיבי
- אני מטמיע קודים של רשתות חברתיות
- אני מחבר האתר ל Google Analytics
- אני מחבר את האתר ל Google Search Console ומוסיף לשם את מפת האתר
- אני מבצע אופטימיזציה לתמונות (מבחינת גודל)
- אני משפר זמני טעינה
- במידה והפרויקט כולל הזנת תכנים, אני דואג שמזיני התכנים שאני עובד מולם לא יעשו רק ״העתק הדבק״ וידעו לקשר בין מאמרים באתר וכן להגדיר כותרות יחודיות, קישור תקין וברור
איך לדעתך תחום בניית האתרים הולך להתפתח בשנים הקרובות?
אני חושב שהתחום הולך לכיוון מאוד חיובי, טכנולוגיות הווב העדכניות מאוד חזקות ומתפתחות בצורה מתמדת ואפשרויות הפיתוח רבות יותר מבעבר, אני מאמין שנראה הרבה יותר אתרים המבוססים על טכנולוגיות Angular, React וכד׳, ונתחיל לראות יותר ויותר ״אפליקציות ווביות״.
ספר קצת על חלק מהפרוייקטים שהיית מעורב בהם ואולי תשתף משהו מעניין/מקורי/יוצא דופן שיצא לך לפתח על וורדפרס?
לאחרונה יצא לי לעשות קוסוטמיזציה ל WordPress ולהפוך אותה כמערכת backend (מאחורי הקלעים) לחברה גדולה בתחום ההסעות – כמובן שהכל נבנה מ-0 ללא שימוש בפלאגינים.
הפרוייקט כלל פיתוח 3 ממשקים:
- ממשק הזמנות – ביצוע הזמנה בצורת Single Page Application, בניית תהליך ההזמנה הכולל בחירת תאריך, תחנה, זמן רצוי, וחישוב כמות נוסעים זמינה לתאריך והשעה הספציפית. כמו כן הפרוייקט כלל התממשקות לסליקה, שליחת אימייל אישור, הרשמה והתחברות.
- מערכת נהגים – שליפת מידע בנוגע להזמנות, צפייה בנתוני נסיעה לפי שעות, מעקב נהגים על ידי איתורן ועוד.
- מערכת משרד – מערכת לניהול הלקוחות וההזמנות, סינון וסטטיסטיקה.
הסיבה שבחרתי לעשות את זה בוורדפרס ולא בפיתוח מ-0, כי וורדפרס העניקה לי בסיס טוב להתחלה, במיוחד שהפרוייקט היה לחוץ בזמנים (35 ימי עסקים). חלק מהדברים כמו ניהול משתמשים, הרשאות, פוסט טייפים (ששימשו כהזמנות ותחנות) אפשרו בנייה מהירה תוך שמירה על סטנדרטים גבוהים.
כמו כן, הרחבתי את ה API המובנה של וורדפרס כדי לקבל את כלל הנתונים בצורה הנוחה להצגה בממשקי המערכת השונים.
כמו כן, בין היתר, יצא לי לפתח אתרי תדמית, פורטלים, מערכות דרושים ועוד
תן קצת טיפים בנוגע לבחירת אנשי פיתוח לוורדפרס – מה צריך לשאול, על מה כדאי לשים דגש וכו'?
אני חושב שחשוב שנבין קודם כל מול מי אנו עובדים, האם נותן השירות הוא ״מפתח WordPress״ או ״בונה אתרי WordPress״, בונה אתרי WordPress יכול לקחת תבנית, להתאים אותה בצורה מוגבלת לצרכי הלקוח, להתקין מספר פלאגינים ולהרים אתר ללקוחותיו.
מפתח לעומתו, מבין בוורדפרס לכל רבדיה, יודע לקחת אותה ולקסטם אותה ברמת הקוד, יודע איפה להמנע מפלאגינים מיותרים, יודע איך לחסוך במשאבי מערכת, יודע איפה להמנע מפלאגינים כך שבעדכון גרסא הם לא יגרמו לבעיות ויציגו שגיאות.
חשוב למצוא בעל מקצוע שיש לו את הקישורים לאופי הפרוייקט. כמו בכל דבר בחיים – מי שמחפש מתכנת שהוא מתכנת איכותי והעבודות שלו הן ברמה גבוהה מאוד שיצפה למחיר בהתאם.
ממליץ לכל לקוח מקטן ועד גדול, כשמתחיל לעבוד עם חברה לבניית אתרים שיצפה בעבודות שלה, שיתרשם מהתיק לקוחות ואף שיבקש לשוחח טלפונית אם לקוח 1 או 2 כדי לקבל מהם המלצה.
תודה דן!