"אתרי אינטרנט בונים עם מערכת ניהול של ג'ומלה או וורדפרס?" זאת השאלה שכל גורם שעובד בעולם האינטרנטי והתוכן הנלווה לו יש תשובה שונה לה, כשבעוד שמרבית האתרים בעולם נעזרים בוורדפרס, גם לג'ומלה יש יתרונות ומאפיינים שלאו דווקא מצדיקים נהירה עיוורת אחרי העדר.
הסיבה לבניית אתרי ג'ומלה היא המורכבות שמערכת ניהול התוכן הזו יודעת להציע, בעודה מאפשרת לבעל האתר לבצע תהליכים ויותר חשוב מכך – לעקוב אחריהם, באופן שחומק מידיה של מערכת וורדפרס, שהיתרון בה הוא גם חסרון – פשטות ונוחות לתפעול.
לכן, למרות שכמו שכבר אפשר להבין מדובר בתשובה אינדיבידואלית שנגזרת מהמשימות שהאתר נועד למלא, במאמר הקרוב נסקור את היתרונות של אתרי ג'ומלה, כמו גם איך הם באים לידי ביטוי אל מול מערכת הוורדפרס הוותיקה👵
על מערכת ג'ומלה
ג'ומלה היא מערכת ניהול קוד פתוח, אחת מ- 3 מערכות ניהול התוכן הפופולאריות ביותר בעולם, תואר שהיא חולקת ביחד עם וורדפרס שמובילה את התחרות ו- דרופל.
ג'ומלה כתובה בדומה למתחרותיה במסגרת קוד פתוח, כשהמשמעות היא שהמערכת משתנה לעתים תכופות ולרוב יוצא לה עדכון לרוב אחת ל- חצי שנה, כשכל עדכון גרסה נועד לעמוד בשינויים הרלוונטיים שמערכת תוכן מוכרחת לאמץ על מנת לעמוד בקצב שינויי הגלישה במונעי החיפוש.
בתור מערכת קוד פתוח, ג'ומלה מאפשרת לבעלי אתרים לשלב אלמנטים שיווקיים ועיצוביים כאחד ובעיקר בעלי רכיבים מודולאריים, כאשר כפי שציינו קודם יתרונה הגדול הוא באפשרות להטמיע ולשזור הרחבות ייחודיות שנותנות למנהל התוכן אפשרויות להקפיץ את היכולות של האתר מבלי להסגיר שמדובר ברכיב חיצוני.
את כל ההרחבות הללו מורידים דרך האתר עצמו ומבלי הצורך להיעזר באתרים חיצוניים, כשהגמישות המחשבתית שניתנת באמצעות ג'ומלה ביחד עם הקלות היחסית שיש להטמעתם, עושים אותה כלי ייעודי בעיקר לאתרים תדמיתיים ומורכבים כאחד, כמו חנויות אישופ, אתרי מסחר, פורטלים מורכבים ופורומים עתירי ידע.
מה הם היתרונות של ג'ומלה?
✅ היתרון הבולט ביותר של Joomla הוא היכולת לבצע הטמעה של הרחבות דרך מערכת התוכן עצמה, כשניתן לבחון ולהתרשם מכל הרחבה באמצעות דמואים שונים כדי לבדוק האם הוא מתאים למשימה שאתם מייעדים לו, וללמוד איך להשתמש בו כהלכה.
✅ כל ההרחבות והתוספים במערכת עובדים לפי אותו קו מנחה שמאפיין את המערכת עצמה וללא הצורך ללמוד כל הרחבה ואת האופן שהיא משתלבת במערכת כשלעצמה, כשמדובר בעובדה שמקלה משמעותית על המורכבות של הטמעת תוסף או לימוד אישי שלו לפני שימוש.
✅ בבניית אתרי ג'ומלה קיים מגוון רחב של תבניות בכל תחום ובכל היבט, כשהתודות הפעם מגיעות לקהילת המפתחים שמעשירים את הקוד הפתוח של ג'ומלה בלי הפסקה, לכן – שימוש במערכת מקנה לכל מי שנעזר בה מאגר בלתי נגמר של תבניות שמתחדשות אחת לתקופה ומגדילות את השפע והאפשרויות שמונחות בפני מי שנעזר במערכת עצמה.
השפע הנ"ל מאפשר גם ליצור אתרי ג'ומלה בעלי ייחודיות שונה וחדשנית לעומת מערכות אחרות שעובדות לפי פורמט אחיד יחסית, כדוגמת וורדפרס, כשהמשמעות שנגזרת עבור בעל האתר היא שבאמצעות ג'ומלה קל יותר לתת לכל אתר את הגוון האישי שלו ומראה שנותן לגולש תחושה שמדובר באתר "לא סטנדרטי", ולא More of the same, גוון שבא לידי ביטוי בעיקר בעבור אתרים שמבקשים להתבלט ולהציע שירות ייחודי או שמוכר את עצמו דרך העין, לייצר תדמית חדשה ומראה מרענן עבור הגולש.
מה הם החסרונות של ג'ומלה?
💡 אל תטעו ותלכו שולל אוטומטית אחר כל שיש למערכת הזו להציע, מכיוון שריבוי האפשרויות הזה יכול לעתים רבות לבוא בעוכרם של בעלי אתרים רבים, כשבאופן טבעי ריבוי האפשרויות מוסיף עימו קושי בלתי מבוטל – המורכבות הרבה שיש בניהול אתר שבנוי באמצעות ג'ומלה.
המורכבות של בניית אתרי ג'ומלה כרוכה בצורך בידע וניסיון רב מצד הגורם שבונה את האתר, כשלפעמים מדובר כשלעצמה בנקודה שמצריכה מבעל האתר לחשוב פעמיים לפני שיבחר לבנות את יסודות האתר שלו בצורה עקומה או כזו שתחייב אותו להתמודד עם תקלות ובעיות תפעוליות בטווח הקצר והארוך.
על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות
ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:
לכן, לפני שתבחרו להיעזר במערכת ג'ומלה רצוי קודם כל לוודא שיש לכם את כוח האדם המותאם למשימה כזו, כמו גם את הצורך להיעזר בה מלכתחילה, שכן בניית אתר ג'ומלה עולה משמעותית יותר מבניית אתר וורדפרס, בדיוק כמו שרכישת רכב עולה יותר מרכישת זוג אופניים, עלות שאפשר לחסוך ולוותר עליה במיוחד אם עיקר התנועה שלכם היא כמה מאות מטרים בודדים ביום.
אתרי ג'ומלה – פתרון מורכב לצורך מורכב
רוצה לומר, ההמלצה להשתמש בג'ומלה תהיה רק כאשר בעל האתר בטוח שהאתגר בנוי למידותיו, ורק אילו הצורך שיש לו בשימוש בכלל המאפיינים שיש לג'ומלה להציע קיים, כמו גם היכולת להרשות לעצמו את עלויות השימוש באנשי מקצוע שיעבדו איתה, בנוסף לקיומם של אנשי מקצוע שמסוגלים לעשות זאת מלכתחילה.
אז למה בכל זאת לקדם אתרים עם מערכת ג'ומלה?
למרות המורכבות והעלות הנלווית לה, לקידום אתרים באמצעות מערכת ג'ומלה יש יתרונות משמעותיים במיוחד בעולם קידום האתרים. כשהסיבה לכך היא הצורה בה גוגל בוחנת את מגוון הכותרות והפיצ'רים שלג'ומלה יש להציע.
כלומר, בג'ומלה אפשר לייצר אין ספור כותרות מיוחדות שמנגנוני גוגל נוטים לראות בעין יפה יותר לעומת הסטנדרט והמוכר שחוזר על עצמו באמצעות מערכות אחרות כמו וורדפרס, מבנה הכותרות האלה וההתאמה שלהם למנועי חיפוש מחזקים את קידום האתר, כאשר מדובר בעובדה שכשלעצמה מצדיקה עבור הרבה אתרים את השימוש במערכת הזו, גם אם הוא מורכב יותר.
היכולת להתקדם במנועי החיפוש באמצעות מנגנוני גוגל רלוונטית במיוחד לאתרים שמתחרים בשוק צפוף ועמוס באינטרנט, כשהקמה של אתר שמכוון טוב יותר למנועי החיפוש יכולה לייצר לבעליו באמצעות ג'ומלה בוסט קידומי שלאותו אתר ייקח זמן רב יותר לייצר באמצעות מערכות סטנדרטיות – כאלה שמרבית אם לא כל המתחרים שלו נעזרים בהן.
ג'ומלה נוחה יותר למקדמי אתרים
בנוסף, מקדמי אתרים מוצאים את ג'ומלה נוחה יותר לעבודה (בהינתן אתר פועל ומתפקד), בשל העובדה שבג'ומלה קיים פאנל ייחודי שדרכו אפשר להשפיע ולשנות כל אספקט שונה באתר.
לכן, בעבור אתר רץ וקיים אפשר לעשות קידום דרך מקדם האתרים בלבד ובלי להיעזר בגורם חיצוני, כשההשלכה הישירה על הקידום הוא שהאחרון יתבצע ויתקדם מהר יותר ובלי עיכובים, מהירות שמאפשרת לייצר מומנטום חיובי שמשפיע על הקידום בצורה דרמטית.
אם אתם רוצים לקרוא קצת על קידום אתרים שנבנו ב WordPress – לחצו כאן
ג'ומלה כארגז כלים רחב יותר
עוד מילה על הקשר החם בין ג'ומלה לבין מקדמי אתרים, באמצעות מערכת ג'ומלה מתאפשר למקדמי אתרים לעבוד עם סל כלים רחב יותר ולאפשר לכם – בעלי האתר, לעמוד ביעדים ובמטרות שלכם בצורה טובה יותר מאשר וורדפרס שאמנם פשוטה יותר לתפעול, אבל מוגבלת יותר באפשרויות שנלוות לה.
כמו כן, לא רק האפשרויות עצמן הן גולת הכותרת, אלא גם היכולת לזקק ולהבהיר לגוגל ולאלגוריתמים הבלתי נגמרים שלו בדיוק במה האתר שלכם עוסק ואת מקומו המדויק באינטרנט מהווים יתרון נוסף שג'ומלה מציעה.
יכולת שמתקבלת בזכות הקלות שיש לג'ומלה (באופן אירוני אל מול המורכבות שקיימת בבניית אתר באמצעותה) בהזנת תכנים ושילובם כחלק מההיררכיה של האתר עצמו, כמו גם ביכולת לנווט ולנוע באתר לאורכו.
כלומר, כשהוקמה תשתית ג'ומלה בצורה טובה ומותאמת, מקדם האתרים יכול לעבוד עם האתר כחומר ביד היוצר, ולייצר קידום הרבה יותר יעיל לעומת שימוש בוורדפרס שקל יותר להתמצא בו, אבל מוגבל במרחב הפעולה שלו.
אם תרצו דוגמה רלוונטית מחיי היום יום, אתרי ג'ומלה ווורדפרס מזכירים קצת סנואובורד ומגלשי סקי, סנואובורד קשה יותר ללימוד התחלתי, אבל קל יותר להתקדם בו, כששימוש במגלשי סקי אמנם פשוט משמעותית למתחילים, אבל מגוון האפשרויות שיש בו והגעה עימו לרמות גבוהות מורכבת וקשה יותר כשמשתמשים נתקלים בתקרת זכוכית לאחר התקדמות מסוימת.
ג'ומלה נגד וורדפרס
ואחרי שהסברנו קצת על המערכת ושיש לה להציע, אי אפשר שלא לבחון את תפקוד ג'ומלה בעיקר אל מול המתחרה העיקרית שלה – וורדפרס.
כמות ואיכות ההרחבות
לכן, בהיבט מספר ההרחבות, למרות שבוורדפרס קיימות יותר מ- 50,000 הרחבות שונות לעומת כ- 10,000 בלבד בג'ומלה, ההרחבות באחרונה איכותיות בהרבה ואינן רק פלגינים כמו בוורדפרס.
כלומר, בעולם של אתרי ג'ומלה, ההרחבות מהוות קומפוננטים שמכילים מגוון הגדרות ואפשרויות ובעודן בנויות במבנה זהה או דומה שלא מצריך לימוד ייחודי של כל אחת מהן.
כלומר, על אף המגוון הכמותי, בהיבט מגוון האפשרויות אתרי ג'ומלה עדיפים על וורדפרס בהיבט זה.
ניהול תפריטים
מבחינת היכולת לנהל תפריטים, הניהול בוורדפרס פשוט ונוח בגלל מיעוט פריטי התפריט שיש בו.
מיעוט שכשמנסים בכוח ללכת נגדו – באמצעות הוספה של פריטים רבים ומגוונים הופך את הניהול למסורבל ולא נוח במיוחד.
לעומת זאת, בג'ומלה קל לנהל את התפריט גם כשיש מגוון רב של פריטים בתפריט, בגלל היכולת להגדיר ולקבוע את מקומו של כל פריט ואת השיוך שלו לתת קטגוריה בתפריט עצמו.
המשמעות של ההבדל בניהול התפריטים עצמו הוא שאתרים מורכבים ועמוסים ימצאו את ג'ומלה לנוחה יותר לניהול, כשאתרים פשוטים וללא מגוון רב יכולים להסתפק בוורדפרס (שוב, אופניים אל מול רכב – נגזרת של צורך).
אבטחת האתר
מנגד, בהיבטי האבטחה ל- 2 המערכות יש את אותם המאפיינים פחות או יותר, כאשר בגלל היותן של מערכות אלו בנויות בקוד פתוח, מוכרח האתר לעדכן את כל התוספים והאתר עצמו כדי להתמודד עם החשש ממזיקים מבחוץ. בוורדפרס משתמשים לרוב ב- Wordfence ובג'ומלה ב- Admin Tools ו- RsFirewall.
ניהול משתמשים והרשאות בג'ומלה עדיף על וורדפרס, כשהאחרונה מציעה בעיקר ניהול אלמנטרי ופשוט, בג'ומלה אפשר לתת להגדיר לכל גורם את ההרשאות שיש לו ולסווג למי להעניק גישה לאיזה תוכן ובאיזה אופן.
אפשרות למגוון שפות
עוד היבט שמפריד בין 2 המערכות הוא היכולת ליצור אתר שמשתנה למספר שפות.
בוורדפרס היכולת לאתר דו לשוני לא קיימת ועל מנת ליצור אותה צריך להוסיף תוספים ייעודיים שעלולים לעתים להקשות על המערכת וליצור תקלות, כשבג'ומלה האפשרות מובנית במערכת עצמה ומצריכה מספר שינוי הגדרות כדי לקיים אותה בפועל (מכירים את הדגלים הקטנים שמחליפים שפה? – ג'ומלה).
אחסון
בנוגע לשאלת אחסון האתר, קיים הבדל משונה בין ג'ומלה לוורדפרס, הבדל שנובע מהעובדה שג'ומלה תופסת לרוב יותר מקום אחסון בגלל כל ההרחבות והפיצ'רים שיש למערכת להציע, אחסון שנחסך בשימוש בוורדפרס.
לעומת זאת, וורדפרס מצריך מהאתר שימוש נרחב יותר בזיכרון ומעבד, צריכה שלא מותירה את היבט האחסון כזה שאפשר להכריע בעניינו בצורה ברורה וחד משמעית.
עדכוני גרסה
לבסוף, גם ג'ומלה וגם וורדפרס מתעדכנות אחת לתקופה ובאופן שכיח, בזכות אין ספור המתכנתים שמשנים את הקוד הפתוח ומוסיפים לו עוד ועוד מאפיינים ותכונות שדואגים להתאים את הביצועים של 2 המערכות לצרכים העדכניים ובהתאם לשינויים שמתרחשים.
לסיכום – ג'ומלה כמערכת אידיאלית בהינתן הצורך
כמו שניתן להבין מהסקירה וההשוואה, ג'ומלה מהווה מערכת איכותית ושמאפשרת לאתר להתקדם ולהגיע רחוק במנועי החיפוש השונים יותר מהאלטרנטיבה הנפוצה – וורדפרס.
לעומת זאת, מדובר במערכת שמורכב יותר להטמיע וליצור על גביה אתר, מורכבות שקיימת גם בפן הטכני וגם בפן המקצועי והכלכלי, בגלל שמדובר במורכבות שמצריכה טיפול וסיוע מצד איש מקצוע, וכזה שכנראה יגבה עבור העבודה מחיר גבוה יותר מאשר בניית אתר וורדפרס סטנדרטי.
לכן, השימוש בג'ומלה צריך להיגזר מהצורך שיש לאתר מלכתחילה, בונים אתר עשיר ומורכב עם תפריטים בלתי נגמרים והמון תוכן? – ג'ומלה יכולה במידה רבה להיות הפתרון שאתם מחפשים. רוצים אתר צנוע ונקודתי בלי להשקיע סכומים גדולים בנוכחות אינטרנטית? יכול להיות שוורדפרס תספיק לכם ותענה לכל הצרכים שלכם.
כמו כן, גם בהיבט הקידום הצורך צריך להשפיע על זהות המערכת, בגלל שלמקדמים קל ונוח יותר לעבוד עם אתרי ג'ומלה בגלל מגוון האפשרויות שהיא נותנת למקדם, כמו היכולת לעבוד כמעט לבדו ולהריץ את קידום האתר באופן שגוגל רואה בצורה חיובית, כזו שמאפשרת לאתר להתבלט יותר משימוש בוורדפרס השכיח והנפוץ מדי.
תעזרו לי לעזור לכם
לבסוף, אם אתם מתלבטים איזה מערכת מתאימה בדיוק לאתר שלכם, לאור הצרכים והמטרות שיש לכם לאותו אתר, חשוב להתייעץ מבעוד מועד עם איש מקצוע שייתן לכם תשובה כירורגית בהתאם למקרה אישי שלכם, כיוון שבניית אתר על גבי המערכת הלא נכונה היא לעתים רבות צעד בלתי הפיך, או כזה ששינויו עולה הרבה הרבה יותר מהתייעצות מוקדמת ושנעשית בסום שכל.
מחפשים איש מקצוע כזה? רוצים לשמוע עוד? מוזמנים להשאיר פרטים ואדאג שתצאו עם הפתרון הכי טוב שאתם מחפשים לאתר שלכם, כזה שישבור לכם שיאים ולאו דווקא את הכיס, אז יאללה למה אנחנו מחכים?