חברת גוגל: כל מה שחשוב לדעת על המפלצת ממאונטיין ויו

כשאומרים לנו "גוגל", סביר להניח שבאותו רגע נחשוב על מנוע החיפוש המוכר, ואולי גם על כל מה שחברת גוגל יודעת עלינו. אבל כיום גוגל וחברת האב שלה אלפבית (Alphabet) הם הרבה יותר מזה עם מאות מוצרים שונים (!) חובקי עולם.

אני מדבר פה המון על קידום אורגני ובכלל על מנועי חיפוש ואלגוריתמים, אבל מעולם דיברתי בהרחבה על ענקית החיפוש גוגל – והנה זה מגיע.

גוגל

חברת גוגל (Google): איך הכל התחיל?

אז מי המציא את גוגל?

כמו בהרבה סיפורי הצלחה, גם הסיפור של גוגל התחיל בקטן עם שני דוקטורנטים מאוניברסיטת סטנפורד שבקליפורניה בשם לארי פייג' וסרגי ברין.

שניהם יהודים אמריקאים (אם כי ברין נולד בברית המועצות) אשר נפגשו לראשונה ב-2005 במפגש הכוונה למועמדים לדוקטורט והתיידדו.

פייג' וברין הבינו שפתרונות החיפוש שהיו קיימים אז (1996) לא ענו על הצורך של הגולש הממוצע והחזירו תוצאות לא מדויקות.

הסיבה לכך הייתה שרוב מנועי החיפוש התבססו על התאמה פשוטה מאוד של מילות המפתח לתוכן האתר, שיטה שהרבה פעמיים לא העידה כלל על איכותם של האתרים.

למעשה, לא מעט אנשים ניצלו את השיטה על מנת לדחוף את האתרים שלהם לראש תוצאות החיפוש בלי יותר מדי מאמץ (למרות שאז הביטוי SEO עוד לא היה שגור בפי הציבור הרחב…). גם למנועי החיפוש עצמם היה חלק בעניין מכיוון שהם מכרו מיקומים אורגנים לאתרים מועדפים שנכללו באינדקס שלהם.

למה דווקא "גוגל"?

מנוע החיפוש שיצרו השניים נקרא בהתחלה בכלל BackRub (משחק מילים על עיסוי גב) מכיוון שהוא התבסס על אופי הקישורים שנכנסו לאתר מאתרים אחרים.

מן הסתם, זה לא היה שם טוב במיוחד ולכן חבר ללימודים בשם שן הציע את השם GoogolPlex שהוא המספר 1 ואחריו 100 אפסים…  לארי רצה לקצר את השם לשם הקליט יותר Googol, אך כאשר שן רצה לבדוק אם הדומיין פנוי, הוא הקיש בטעות Google.

לארי אהב גם את השם הזה, ומכאן הכול פחות או יותר היסטוריה… יחד עם זאת, המשמעות המקורית של המושג לא נזנחה לחלוטין ואוסף אותיות ה-O שאתם רואים מתחת לתוצאות החיפוש עדיין מייצגות את רצועת האפסים הארוכה 😊.

האלגוריתם המקורי של גוגל

האלגוריתם המקורי ומהפכני של גוגל נקרא PageRank, ולמרות הדעה הרווחת שהוא נקרא כך מכיוון שהוא מדרג עמודים באינטרנט, הסיבה האמתית לשם יוצא הדופן היא שם המשפחה של לארי פייג' (שכפי שכבר הבנתם, הוא היותר דומיננטי מבין השנים).

באופן בסיסי, תפקידו של האלגוריתם הוא לדרג כל דף על סמך כמות הקישורים שנכנסים אליו וה-Pagerank שלהם, כך שה-Pagerank  שלו בתורו יוכל לשמש לדירוג האתרים אליהם הוא מקשר וכו' (מספר אתרים איכותיים נבחרו כבסיס איכותי במיוחד עם PR גבוה). מלבד זאת, יש באלגוריתם לא מעט אלמנטים נוספים והוא רשום כפטנט.

אשמח לבדוק את האתר שלך בחינם!

על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות

ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:

כמובן שהיום האלגוריתם של גוגל הרבה יותר מורכב ו-PageRank הוא רק חלק קטן ממנו. הסיבה העיקרית לכך שה-PageRank  נשאר כל כך מזוהה עם אופן הפעולה של גוגל היא כנראה כפולה:

  1. הוא מעניק לכל עמוד ערך מספרי שעושה רושם טוב וקל לזכור אותו.
  2. מסיבות השמורות עמה, גוגל עדיין מתייחסת אליו במסמכים הרשמיים שלה בכל מה שקשור להשפעת קישורים על דפים.

מדריך מעניין בנושא: איך גוגל עובד – הרחבה על מושגים כמו סריקה, אינדוקס ועוד.

הצמיחה הבלתי נתפסת של גוגל

כאשר גוגל הוקמה ב-1998 היא הייתה עדיין חברה בבעלות פרטית ואל סרגיי ובריין הצטרף אריק שמידט.

בין המשקיעים הראשונים בגוגל היו אנדי בכטולשהיים, אחד המייסדים של סאן מיקרוסיסטמס וגם ג'ף בזוס, המנכ"ל הידוע של אמאזון (שכבר אז עשה חייל).

במרץ 99' עברה גוגל לפאלו אלטו שבעמקה הסיליקון, קליפורניה, ועד יוני של אותה השנה, כבר הצליחה לגייס לא פחות מ-25 מיליון דולר.

אחד הנתונים הבלתי נתפסים בנוגע לצמיחתה של גוגל הוא שבתחילת השנה שני המייסדים עדיין ניסו למכור את המנוע שלהם למתחרה אקזייט במחיר מגוחך של מיליון דולר. למזלם של השניים, מנכ"ל אקזייט דחה את ההצעה גם לאחר שבמהלך המו"מ ירד המחיר ל-750,000 דולר בלבד.

ההנפקה הציבורית של גוגל יצאה לפועל ב-2004, במהלכה החברה הציעה למכירה 19,605,052 מניות במחיר של 85$ למניה, מה שהקנה לחברה שווי שוק של 23 מיליארד דולר. שאר המניות, כ-271 מיליון נשארו בידי החברה ומשקיעים אחרים, כולל חברת יאהו בעלת מנוע החיפוש המתחרה.

כך נראית מניית גוגל לאורך השנים:

מניית אפלבית (גוגל)
מניית אפלבית (גוגל) על ציר הזמן

המודל העסקי

כידוע, גוגל הוא מנוע חיפוש חופשי לשימוש, ולכן החברה הייתה צריכה למצוא מקור נוסף להכנסות שלה. המודל שנמצא היה מכירה של תוצאות חיפוש ממומנות על סמך מילות מפתח אשר הוצבו לצד תוצאות החיפוש האורגניות.

המודעות החלו לרוץ בשנת 2000, למרות ההתנגדות הראשונית של שני המייסדים.

על מנת לפגוע כמה שפחות בחוויית הגלישה, המודעות היו בשלב זה טקסטואליות בלבד. אגב, מודל זה לא היה ייחודי לגוגל, מה שהוביל לתביעה מצד אתר goto.com. התביעה יושבה מחוץ לבית המשפט.

מאז הרחיבה גוגל את שירותי הפרסום שלה לקצוות רבים של האינטרנט: החל מאתרים הנמצאים בבעלותה כגון יוטיוב (קיראו גם על יוטיוב פרימיום) דרך אפליקציות מובייל ועד לאתרים צד ג' (באמצעות תכנית חלוקת הרווחים "אדסנס").

כיום רווחי גוגל מגיעים ל-40 מיליון דולר לרבעון והם ממשיכים לעלות מרבעון לרבעון.

הקמת אלפבית והארגון מחדש של גוגל

ב-2 באוקטובר 2015  חלה מהפכה ארגונית בגוגל כאשר החברה הקימה קונצרן בשם אלפבית אשר איגד תחתיו את החברות השונות שהיו שייכות עד אז לגוגל.

לארי פייג' שימש כמנכ"ל אלפבית, סרג'י בריין הפך לנשיא החברה ואריק שמידט שימש כיו"ר החברה. למנכ"ל גוגל מונה סונדאר פי'צאי.

כאמור, במהלך השנים, גוגל רכשה והקימה מספר רב של חברות בת אשר התרכזו בתחומי טכנולוגיה חדשים. כיום חלק מחברות אלו הינן חטיבות מקבילות לגוגל הנמצאות תחת חברת האב אלפבית. מנגד, חברות רבות נשארו תחת המטריה של גוגל.

בין החטיבות המקבילות לגוגל נמצאת חטיבת הביוטכנולוגיה Calico העוסקת בדרכים להילחם בהזדקנות ומחלות,  חטיבת Waymo המפתחת רכבים אוטונומיים ואף החלה להציע שירותי נסיעה מסחריים באזור המטרופולין של פיניקס, אריזונה.

חטיבה ידועה נוספת היא גוגל פייבר, לה תשתית סיבים אופטיים מהירים במיוחד במספר ערים בדרום ארה"ב. השירות מספק מהירות חיבור של עד 5gb, עם אפשרות לגלישה בחינם בעלות חד פעמית של הקמת התשתית.

בין החברות שנשארו תחת החטיבה של גוגל ניתן לציין את Waze ויוטיוב. מצד שני, גוגל גם נפטרה ממספר חברות כגון חטיבת המובייל של מוטורולה ומדריך המסעדות זאגאט.

רכישות

במהלך השנים רכשה גוגל וחברת האם שלה אלפבית מספר גדול של חברות. חלק מהן נשארו עצמאיות, בעוד אחרות התמזגו לתוך מוצרים אחרים של גוגל. הרכישה הראשונה הייתה של חברת Dejavue שכיום מספקת את שירותי קבוצות הדיון של גוגל, Google Groups.

רכישות בולטות אחרות היו של חברת ארגון התמונות פיקסה (כיום Google Pictures), אתר יוטיוב, שנרכש לאחר פחות משנתיים לאחר הקמתו, חברת הפרסום Double Click (כיום חלק מ-Google Marketing Platform) וכמובן Waze  הישראלית.

רכישת כל החברות האלו היא זו שאפשרה בין היתר לחברת גוגל להשיק מאות מוצרים שונים: החל מכרום, דרך אנדרואיד, ועד ל-Gmail.

ביקורת על החברה

מרבית הביקורת על גוגל נובעת מכמויות המידע העצומות שהיא אוספת על המשתמשים והשימוש שהיא עושה בו על מנת לעקוב אחריהם או לפעול נגד מתחרותיה בצורה בלתי הוגנת.

לדוגמה, האיחוד האירופאי הטיל על גוגל קנסות כבדים עקב העובדה שקידמה את שירותי השוואת המחירים שלה ונתנה להם מקום בולט במיוחד בתוצאות החיפוש. גוגל חויבה לבצע שינויים במנגנון הנ"ל באירופה, אך בעלי עסקים רבים עדיין מתעקשים שהשינוי הוא קוסמטי בלבד.

ביקורת מסוג אחר נוגעת לצנזורה ושיתופי פעולה מעוררי מחלוקת: גוגל אמנם יצאה מסין עקב פריצה לשרתיה (וכנראה גם כניסיון להציג את עצמה ככזו שעומדת על עקרונותיה), אך ב-2018 התגלה כי היא בוחנת כניסה חזרה לשוק הסיני בהנחייתו הישירה של פייג', תוך כדי שיתוף פעולה עם הממשל בנוגע לסינון תוצאות.

החברה ספגה ביקורת מבפנים ומבחוץ ונאלצה לעבור שימוע בפני הקונגרס האמריקאי. דוגמה אחרת היא שיתוף הפעולה בפיתוח כלים צבאיים ביחד עם הפנטגון שהופסק עקב מחאת העובדים.

ביקורת נוספת שלעיתים רבות לא מדברים עליה נוגעת לתנאי העבודה בחברה ענקית כמו גוגל: חלק מהעובדים טוענים שהם אמנם מקבלים תנאים חלומיים ומטפלים עבורם בכל הדברים הקטנים (החל מכביסה ועד קביעת תור לרופא), אך כל זאת נעשה על מנת שיעבדו שעות נוספות ויהפכו את גוגל לבית השני שלהם…

עובדים אחרים, במיוחד הזמניים ואילו במיקור חוץ טוענים שהתנאים שלהם גרועים הרבה יותר משל העובדים הקבועים.

מלבד זאת, במהלך השנה האחרונה נשמעו טענות על אפליה נגד נשים בחברה וריבוי של הטרדות מיניות.

לסיכום

בסף הכל, מדובר באחת מענקיות הטכנולוגיה המשפיעות ביותר בעולם, ובטח בעשורים האחרונים, ביחד עם ענקיות אמריקאיות אחרות כמו פייסבוק, מייקרוסופט, אמזון ואפל. הרבה מהעוסקים בתחום האינטרנט חייבים לגוגל תודה על עצם היותר מקור פרנסה משמעותי עבורם 🙂

אהבת? גם ברשימת תפוצה שלי אני מפנק :-) ועל הדרך נותן מתנה >>
הרשמה לרשימת תפוצה
יש מצב שגם אלו יעניינו אותך...
Call Now Button חייגו עכשיו