יש מקדמי אתרים או אפילו אנשים עם חיבה כללית לעשיית כסף באינטרנט שאוהבים לסחור בדומיינים. בשביל אנשים כאלו מרוץ אחרי דומיינים פגי תוקף יכול להיות ספורט של ממש.
אבל האם הדומיינים האלו באמת שווים את המאמץ שכרוך בחיפוש שלהם?
אז בואו נבין קודם כל מה ההבדל בין דומיין פג תוקף לבן "דומיין יד שנייה" ולמה ההגדרה של "פג תוקף" בציבור הרחב לא בדיוק זהה להגדרה מבחינה טכנית.
בעוד דומיין יד שנייה הוא בדרך כלל דומיין שמוצע למכירה על ידי המחזיק הנוכחי שלו, דומיין פג תוקף הוא דומיין שאף אחד לא ביקש לחדש אותו ולכן כל אחד יכול לרכוש אותו.
בפועל לכל דומיין שלא חידשו אותו יש עוד מספר שלבים לעבור עד שהוא נעשה זמין לקהל הרחב כאשר הדומיין עצמו נחשב ל"פג תוקף" (Expired) רק במהלך 30 או 45 הימים הראשונים.
לאחר מכן קיימת תקופת נוספת בשם "תקופת המחילה" (Redemption Grace Period) שבה המחזיק המקורי עדיין יכול לרכוש אותו, אך במחיר גבוה יותר.
לאחר מכן קיימת תקופה קצרה יחסית של המתנה (Pending Deletion) שרק לאחריה הדומיין יהיה זמין שוב לקהל הרחב.
במילים אחרות, מדובר בעניין של סמנטיקה. אבל היא עדיין חשובה במקרה ובו אתם מחזיקים בדומיין שעבר לאחת מהתקופות האלו ואתם שוקלים האם שווה בכל זאת לחדש אותו.
מחיר דומיין פג תוקף ואיך מוצאים אותם
סביר להניח שכבר הבנתם שאחד היתרונות של דומיינים וותיקים שמסתיים להם התוקף הוא המחיר שלמעשה זהה למחיר של דומיין חדש ולמעשה אתם לא חייבים לרכוש אותו באותה החברה בה הוא נרשם במקור (אלא אם כן מדובר ברשם ספציפי לסיומת ספציפית או משהו כזה).
רוב הסיכויים שלא תמצאו דומיינים כאלה בשיטוט אקראי באינטרנט ולכן יש אתרים שמאפשרים למצוא אותם.
לדוגמה , באתר expired domains.net תוכלו למצוא רשימה של כל הדומיינים שנמצאים לפני מחיקה ואפילו את מספר הקישורים שמפנים אליהם.
אבל איך בדיוק תוכלו לתפוס אותם לפני אנשים אחרים שגם לוטשים אחריהם את העיניים?
בדיוק לשם זאת קיימים שירותים שדואגים לבקש לשמור עבורכם את הדומיין, חלק מהם הם הרשמים עצמם (שעדיין מחזיקים בדומיין בשלב הזה), אבל יש גם שירותי צד שלישי שעושים את זה.
לדוגמה:
על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות
ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:
- Snap[names]
- NameJet
- Godaddy Auctions (שהם בעצמם רשם די גדול)
- DropCatch
בארץ
- Internic
- דומיין דה נט
במקרה של דומיינים בין לאומיים המחירים עשויים להיות די גבוהים (אפילו 60$ לדומיין עצמו, בלי עלות החידוש בפועל), אבל לרוב תשלמו את הסכום הזה רק אם הדומיין באמת יצליח לעבור אליכם, מה שיכול להיות מאוד אפקטיבי אם אתם מתכננים ללכת על רשימה גדולה של דומיינים יחסית אטרקטיביים.
במקרים אחרים של דומיינים נחשקים במיוחד שכמה אנשים מעוניינים בהם, חלק מהשירותים מאפשרים לבצע מכירה פומבית.
בכל מה שקשור לדומיינים ישראלים, מסתבר שהם משוחררים בדיוק בחצות.
קצת על קניית דומיין ישראלי (ומה חשוב לבדוק לפני כן)?
כמה דומיינים פגי תוקף "שווים" מבחינת SEO?
אחרי שעברתי על החלק הטכני והקצת משעמם (אם להודות על האמת), השאלה הגדולה היא מה המשמעות של דומיניים פגי תוקף מבחינת SEO? (היכולת לסחור בו הלאה תמורת כסף ותו לא פחות מעניינת אותי במקרה הזה).
החדשות הטובות הן שהעובדה שהמחזיק המקורי לא טרח למכור את הדומיין הזה או להמשיך להחזיק בו לא אומרת בהכרח שאין לו ערך.
אחרי הכול אנחנו מחפשים דומיינים מסוג זה במיוחד עבור קישורים נכנסים.
יש אנשים שפשוט סוגרים את העסק או האתר בלי לחשוב על ההזדמנות למכור את הדומיין, אפילו אם לאתר היו מיקומים טובים בגוגל.
לדוגמה, יכול להיות שמדובר בעסק שנסגר בלי קשר לביצועים של האתר שלו או שהאתר דווקא היה במיקומים גבוהים, אבל לא הצליח "להביא" לידים מסיבות אחרות.
גם חברות קידום ומקדמים לא תמיד בהכרח יקפצו על ההזדמנות לקנות אתר כזה בגלל שהמשך התחזוקה שלו עשויה לדרוש לא מעט עבודה.
איך עושים בדיקה מקיפה לדומיין פג תוקף או כזה שעומד לפוג?
בודקים מהיכן יצאו הקישורים
כל כלי נורמלי לבדיקת קישורים נכנסים יוכל למצוא לכם חלק גדול מהאתרים שמקשרים לאתר ואת מספר הדומיינים שמפנים אליו.
באמצעות בחינה כזו של פרופיל הקישורים תוכלו לקבל אינדיקציה ראשונית לשאלה האם הדומיין שווה את הרכישה או לא.
אם יש קישורים שנראים לכם חזקים במיוחד העתיקו את כל הפרטים שלהם ובמיוחד לאיזו כתובת מקורית הם הובילו. זה יעזור לנו מאוד בסעיף הבא.
בודקים מה היה קיים על הדומיין קודם לכן
זו אולי דווקא הבדיקה היותר חשובה שהייתי עושה מכיוון שהיא מאפשרת לכם לדעת האם היה על הדומיין הזה אתר "אמיתי" של עסק, מותג וכו', אתר לווין / תמיכה (ובאיזו איכות) או שאולי לא היה עליו בכלל אתר (לא חסרים אנשים שקונים דומיין ובסוף לא עושים אתו כלום).
את הבדיקה הזו עושים באמצעות ה-Internet Archive. את הכתובת של האתר (למעשה הדומיין) מקלידים בתיבת החיפוש למעלה ואז מגיעים לטבלה עם כל התאריכים בהם האתר נשמר.
האינטרנט ארכייב לא תמיד שומר את כל האתר, אבל לרוב חלקים מספיק גדולים ממנו. אם יש לכם את הקישורים החזקים מהחלק הקודם, נסו למצוא מה היה בעמוד אליו הם הפנו.
מכיוון שלא תמיד קל למצוא את העמודים האלו דרך האתר עצמו, יכול מאוד להיות שיהיה לכם קל יותר לחזור לעמוד הבית של הארכייב ולהקליד ספציפית את הכתובת המלאה שלהם.
מה לעשות עם הדומיין פג התוקף?
אם הגעתם למסקנה שהדומיין שווה לכם ואתם לא מעוניינים למכור אותו הלאה, הדרך הכי טובה להשתמש בו לעניות דעתי היא לבנות אתר לווין איכותי שיהיה דומה כמה שיותר לאתר הקודם שישב עליו.
אם אתם מזהים מילת מפתח חזקה באחד מהעמודים שסרקתם בארכייב או בקישור אליו והאתר עדיין לא נמחק מגוגל (בודקים עם הפקודה site), יכול להיות שהוא אפילו עדיין מדורג עליה.
הדבר הכי גרוע שאתם יכולים לעשות זה לבצע הפניות מכל הדפים שהקישורים מפנים אליהם אל דף הבית. עדיף כבר ליצור עמודים ריקים, לבקש שגוגל לא יאנדקס אותם ולאחר מכן למלא אותם בתוכן.
לאחר מכן אתם יכולים לנצל את האתר הזה לכל מטרה שתרצו כגון חיזוק אתרים אחרים, מכירת קישורים, רווח ממודעות או מכירת מוצרים, אפילייט וכו'. כמובן שעליכם להתחשב גם באתר שהיה עליו קודם.
אם לא מדובר בדומיין שנזנח לפני המון זמן, יכול להיות מאוד שגם מגיעה אליו תנועה משמעותית פשוט כי הוא בעצמו הפך למילת מפתח.
ומה עם הפניית תנועה לאתר אחר? אני פחות ממליץ על זה…
הסיבה הראשונה היא שבמקרה הזה אתם חייבים לבצע הפניה מסוג 301, והפניה כזו לא מעבירה את כל הכוח של הדף המקורי.
הסיבה השנייה היא שאם הגולשים לא יגיעו לאתר שהם ציפו לו, בסופו של דבר נפח החיפושים של מילת המפתח ירד. אתם יכולים להקים איזה דף שייראה כמו האתר המקורי, אבל לא בטוח שזה נתיב שתרצו ללכת בו מכל מיני סיבות…
לסיכום
רכישה של דומיין שפג תוקפו ושימוש בו לצרכי קידום האתר בגוגל אורגני הוא עניין שדורש קצת חוש הרפתקני ולא הייתי ממליץ עליה למי שעוד לא התנסה בהקמת אתר משלו וקידום שלו בצורה המסורתית.
גם מי שמכיר את העולם הזה וקידם כבר כמה וכמה אתרים לא תמיד יכול לדעת מה הפוטנציאל של דומיין שכזה כל כך מהר ובטח לא באופן וודאי.
מנגד, אם יודעים מה עושים ויש לכם מספיק סבלנות לעשות את כל הבדיקות האפשריות ולחבר את הדומיין עם אתר שבאמת תוכלו להשתמש בו, זו יכולה להיות חוויה מספקת ומתגמלת שגם תוציא אתכם קצת מהשגרה.
לעוד מדריכים באתר בנושאים האלה: