בנייה וקידום של אתרי מג'נטו – סקירה ויתרונות המערכת

במאמר זה אסקור בהרחבה אודות מערכת מג'נטו (Magento) כיצד הפלטפורמה נולדה ואיך הפכה ליחסית פופולרית בתחום הסחר האלקטרוני, מה הן הגרסאות והמהדורות הקיימות, כמובן סקירה של תכונות המערכת וכן ארחיב על קידום אתרי מג'נטו בגוגל.

קידום אתרי מג'נטו (Magento) - בניית אתרי מג'נטו

בניית אתרי מג'נטו – היסטוריה של חנויות מג'נטו על רגל אחת

אז מה זה אתר Magento ואיך הכל התחיל?

תופתעו או לא – אבות המערכת הם שני מפתחים ישראלים, רועי רובין ויואב קוטנר מחברת VARIEN.

בהתחלה מג'נטו תוכננה להיות מה שנקרא בעגה המקצועית "פיצול" של מערכת סחר אלקטרוני אחרת שנקראת osCommerce.

מה הכוונה פיצול?

בפיתוח תוכנה הכוונה לתהליך בו המפתחים לוקחים קוד מקור (בד"כ קוד פתוח) ועליו יוצרים פיתוח נוסף ויוצרים מערכת חדשה לגמרי – או בקצרה, מוצר חדש תחת המיתוג שלהם.

התוצר הסופי לא סיפק את המפתחים שחשבו שהמערכת לא מחדשת דבר בעולם הסחר האלקטרוני, חוסר השביעות נבע בעיקר בגלל שהמערכת הייתה מבוססת מערכת אחרת, מה שגורם למגבלות פונקציונליות והצורך לעקוב אחר הקוד של מישהו אחר – בקיצור המערכת לא גמישה ולא מאפשרת לפתח פונקציות חדשות ולהטמיע טכנולוגיות עדכניות.

בעקבות חוסר השביעות יצאו המפתחים לדרך חדשה והחליטו לבנות מערכת סחר אלקטרוני שלא תהיה מבוססת על שום פלטפורמה קודמת ומגבלות, לא הרבה אחרי תחילת הפיתוח הציגו המפתחים את הגרסה היציבה החינמית של מג'נטו הלא היא Magento Community Edition.

בנייה / קידום חנות מג'נטו: ההצלחה כמטאור

שחרור הגרסה היציבה הראשונה התקיים בתאריך 31 במרץ 2008, קהילת המפתחים העולמית אימצה לחיקה את המערכת החדשה ובעלי חנויות וירטואליות מבוססות פלטפורמות מתחרות ראו את המערכת בפעולה והטמיעו אותה גם כן.

מה שהפך את מערכת מג'נטו לכזו פופולרית היה הקוד הפתוח והגמישות המודולרית שאפשרה לכל מפתח להתאים את המערכת לצרכיו האישיים, הן מבחינה עיצובית והן מבחינה פונקציונלית.
המערכת הייתה כזו פופולרית שאפילו חצתה את רף הפופולריות של osCommerce שציינו קודם.

כמובן, כחברה מסחרית שמעסיקה מפתחים רבים ומשלמת משכורות עלה מהר מאוד הצורך להתחיל להרוויח כסף, אז החברה השיקה את הגרסה המסחרית Magento Enterprise Edition שהציעה תכונות נוספות שלא היו כלולות בגרסה החינמית ותמיכת VIP מצד חברת מג'נטו העולמית.

מג'נטו וחברת איביי: צעד חשוב בחיי החברה

בשנת 2011 חברת eBay העולמית רכשה את רוב מניות חברת Magento, אני לא חושב שאני צריך להכביר מילים אודות החברה הענקית שנתח השוק שלה בעולם הסחר האלקטרוני הוא בלתי נתפס ואני מניח שאין אדם שמתעניין במכירות באינטרנט ולא שמע על האתר הפופולרי.

נחזור לעניינינו, רוב חברי הקהילה לא חשבו שהרכישה תשנה משהו מבחינת המערכת אך דבר אחד לא עלה בדעתם, יודעים את מי עוד eBay רכשה באותה התקופה?

אשמח לבדוק את האתר שלך בחינם!

על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות

ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:

את חברת שירות התשלומים המקוונת PayPal (המאפשרת העברת כספים וביצוע תשלומים באמצעות אתר אינטרנט ברחבי העולם).

כמובן שלאחר שהרכישה בוצעה בהצלחה הוטמע במערכת מג'נטו שירות תשלום באמצעות פייפאל כאפשרות ברירת מחדל.

מה זה אומר? דרך ממשק הניהול של המערכת ניתן להפעיל את האפשרות לקבלת תשלום מרוכשים באמצעות פייפאל – ללא צורך בשום אינטגרציה מורכבת או התקנת תוספים – קליק אחד והאתר מאפשר לסלוק באמצעות פייפאל.

בשנת 2018 רכשה חברת Adobe העולמית מחברת eBay את חברת Magento בסכום כולל של 1.68 מיליארד דולר – לקריאה נוספת אודות הרכישה.

במהלך השנים חברת מג'נטו העולמית ביצעה בעצמה לא מעט רכישות של חברות טכנולוגיה במטרה לשפר את הכלים המוצעים לקהילת המפתחים שמשתמשת במערכת.

אחת הרכישות שכן חשוב לציין היא חברת הסטארט-אפ הישראלית Shopial בשנת 2017, הטכנולוגיה שפיתחה החברה מאפשרת לחבר חנות מבוססת מג'נטו לרשתות החברתיות ולהעלות באופן אוטומטי את המוצרים למכירה בדף הפייסבוק העסקי של החברה – לקריאה נוספת אודות הרכישה.

בניית אתרי מגנ'טו: מה חנות מג'נטו מציעה?

כפי שסקרתי קודם, מג'נטו מציעה לקהל הרחב שתי מהדורות, מערכת חינמית ומערכת בתשלום, והן:

1. Magento Community Edition או בשמה המקוצר Magento CE – זוהי מהדורת הקוד הפתוח הניתנת להורדה בחינם מאתר מג'נטו העולמי – לחץ כאן לדף ההורדה.
כל אחד יכול להתקין את מערכת מג'נטו, ברחבי הרשת לא מעט מדריכים שמראים כיצד ניתן להתקין את המערכת בכמה צעדים פשוטים.

2. Magento Enterprise Edition או בשמה המקוצר Magento EE – זוהי המהדורה שלא ניתנת להורדה וניתנת לרכישה בעלות רישיון שימוש שנתי בסך 20,000$ .

חשוב: כחלק ממהלך מיתוג מג'נטו החליטה החברה למתג מחדש וליצור בידול בין המהדורות המוצעות ושינו את השם של המערכת החינמית מ Magento Community Edition ל Magento Open Source והגרסה המסחרית מ Magento Enterprise Edition ל Magento Commerce.

הדור החדש: מג'נטו 2

אז מה זה Magento 2?

לאחר מספר שנים בהן החברה הצליחה למתג את מערכות החברה בתחום הסחר האלקטרוני השיקה החברה בשנת 2015 גרסה חדשה של המערכת שנקראת מג'נטו 2.

כתוצאה מכך, יצרה בידול נוסף בין הגרסאות המוצעות. עד לשנת 2015 מג'נטו תחזקה את גרסת מג'נטו 1 ובשנת 2015 ואילך החברה מתחזקת ומפתחת את גרסת מג'נטו 2.

למה מג'נטו השיקה את מג'נטו 2?

כמו שאתם יודעים, לא מעט טכנולוגיות חדשות צצות מדי יום וקשה להטמיע את כולן במערכת שמתחילה להתיישן, כצעד נוסף בחיי החברה הגיעו להחלטה ליצור גרסה חדשה (בעצם מערכת חדשה עם מנוע חדש) ולהטמיע את אותן הטכנולוגיות על מערכת יציבה.

חנויות מג'נטו: מה השתנה אתם שואלים? המון.

  • ארכיטקטורת הקוד שונה לחלוטין ממג'נטו 1.
  • הרבה מאוד פונקציות חדשות הוטמעו.
  • טכנולוגיות חדשות הוטמעו.
  • תבניות העיצוב כברירת מחדל תומכות ברספונסיביות (תמיכה מלאה ברוב סוגי המסכים – מחשבים נייחים, מחשבים ניידים מסכי סמרטפון ועוד).
  • ה- API עשיר ומציע הרבה יותר גמישות.
  • תמיכה ב PHP7 להאצת זמני טעינה.
  • ממשק ניהול רספונסיבי.
  • חנות לרכישת תוספים חדשה מטעם מג'נטו העולמית.

לאחר שסקרנו בהרחבה אודות ההיסטוריה ומהן המהדורות והגרסאות המוצעות בוא נציץ אילו כלים המערכת מכילה במידה ותבחר לבנות את החנות הוירטואלית שלך עליה.

1. ריבוי מטבעות וריבוי שפות – Magento Multi Store

מג'נטו יצאה מתוך נקודת הנחה שככל הנראה תבחר לבנות חנות מג'נטו אחת שתפנה לקהלי יעד שונים שנמצאים במדינות שונות, כתובת האתר WWW.KOBIAGHAITOYS.CO.IL תציע צעצועים לקהל יעד מקומי בישראל ו-WWW.KOBIAGHAITOYS.COM תציע צעצועים לקהל יעד בחו"ל.

מה ההבדל חוץ מסיומת הדומיין?

את שתי החנויות אפשר לנהל מממשק ניהול אחד, את המלאים של כל חנות אפשר לנהל באופן נפרד.

רוצה לשמוע את השוס? למתקדמים בינינו, אפשר גם להציע פרסונליזציה בכל אתר.

לדוגמה: תחת הדומיין WWW.KOBIAGHAITOYS.CO.IL אוכל להציע צעצועים לילדים אך ליצור חנות נפרדת תחת עיצוב ומיתוג שונה שונה לחלוטין ולמכור שם גאדג'טים למבוגרים – תחת אותו שם הדומיין.

2. מג'נטו מציעה Multi-Currency

הגולשים באתר יכולים לבחור איזה מטבע הם רוצים לרכוש, ניתן להגדיר אילו מטבעות יוצגו לפי ארצות שונות ללא אפשרות שהלקוח יבחר את המטבע המועדף עליו.

3. מג'נטו מאפשרת לבנות כמה סוגי מוצרים

במג'נטו אפשר ליצור סוגי מוצרים שונים שעונים לצרכים שונים בקטגוריות שונות, לדוגמה:

מוצר פשוט – כשמו כן הוא, מוצר פשוט שלא מציג אפשרויות נוספות כגון מידה, צבע וכו'.

מוצר מורכב – מוצר שמציג אפשרות לבחור תכונות כגון מידה, צבע וכו' (ניתן ליצור תכונות באופן ידני), מוצר מורכב – מורכב ממספר מוצרים פשוטים, בגרסת מג'נטו2 יצירת מוצרים מורכבים הרבה יותר פשוטה וקלה מאשר מג'נטו1.

4. קידום אתרי מג'נטו – איך מערכת Magento מבחינת SEO?

אז איך מערכת מג'נטו מבחינת קידום אורגני בגוגל? האם היא מתאימה לקידום אתרים מקצועי?

ככלל, כשמדברים על קידום אתרי מג'נטו – כדאי לדעת כי מערכת מג'נטו היא מערכת חזקה ויציבה ומתאימה לקידום אתרי סחר גדולים עם מאות וגם אלפי מוצרים ויותר.

יש כמה וכמה מותגים מוכרים בארץ (חנויות וירטואליות) שעובדות עם מג'נטו.

מבחינת SEO (קידום אתרים אורגני) היא כוללת כמעט כל מה שמקדם אתרים מקצועי צריך.

אמנם אין לה את תוסף Yoast שמאד אהוב על אנשי הוורדפרס אבל בהחלט יש כמה וכמה תוספים של קידום אתרים בגוגל שסוגרים את רוב הפינות.

תכונות ברירת המחדל של המערכת כוללות תגי מטא שמנהל האתר יכול להזין בכל פריט, כל קטגוריה ניתנת להזנה גם כן.

BreadCrumbs, או בשמו העברי 'פירורי לחם' הוא האפשרות להצגת היררכיית הקטגוריות, תכונה זו עוזרת לגוגל להבין את מבנה האתר בדומה ל- Sitemap (מפת אתר).

תכונה מאוד מאוד חשובה בחנויות וירטואליות היא הטמעת סכמה בדפי הפריטים, דוגמה:

כדי להציג בגוגל את פריטי החנות עם כוכבים (ביקורות מוצר) ומחיר, יש צורך להטמיע סכמה באתר, את זה אפשר לעשות בגרסה החינמית Magento Open Source באמצעות שימוש בתוספים חיצוניים, שימוש בתכונה זאת מאפשר להגיש את החנות הוירטואלית לגוגל על מגש של כסף ומספק יתרון על פני המתחרים האחרים.

5. שיטות תשלום עם אתרי מג'נטו

בישראל יש לא מעט חברות סליקה באינטרנט, חלקן מספקות תוסף סליקה מתאים למג'נטו שהן מתחזקות בעצמן, ואחרות לא מספקות ולכן חברות לבניית אתרי מג'נטו מספקות בעצמן את התוספים ודואגות לתחזק את אותם תוספים.

לעומת זאת, בחו"ל ישנן שיטות תשלום רבות ופופולריות כגון: AmazonPay או Stripeשכבר מוצעות כברירת מחדל בתוך המערכת, וניתן לממשק אותן בקלות ובכמה לחיצות עכבר.

נחמד לדעת: בחו"ל כמעט כל קהל הרוכשים מחזיק חשבון ב- AmazonPay שמאפשר סליקה מהירה ובטוחה באמצעות אמזון ואין צורך להזין כרטיס אשראי באופן ידני אלא נדרש להזין שם משתמש וסיסמה של חשבון האמזון.

6. מג'נטו מציעה אבטחה מירבית

חברת מג'נטו משקיעה הרבה משאבים כדי למנוע מהאקרים ותכנות זדוניות אפשרות לחדור למערכת, בדגש על דלתות אחוריות או נקודות תורפה הניתנות לניצול – במידה ואלה מתגלים החברה משחררת לקהל משתמשי מג'נטו באופן מידי עדכון אבטחה – עדכוני אבטחה אלה נשלחים כמעט על בסיס חודשי).

למידע נוסף על אבטחת אתרים (המאמר על וורדפרס אבל רובו רלוונטי גם לאתרים באופן כללי).

חשיבות אפיון מקדים

אפיון אתר מג'נטו בדרך כלל אורך כמה שבועות-חודשים (אני מדבר על אתרים רציניים עם מורכבות ופיתוח מודולים מאתגרים מבחינה פונקציונלית).

עיצוב החנות לפי מוקאפים גם כן אורך כמה שבועות-חודשים. למי שלא יודע – מוקאפ זו תמונה מוחשית שמעצבים גרפיים מכינים לצוות הפיתוח כדי להמחיש איך דף הבית, דף קטגוריה, דף פריט, סל קניות והכי חשוב דף התשלום (שצריך להיות הכי פשוט וידידותי בעולם כי לא פחות מ67% מהרוכשים הפוטנציאליים מגיעים לדף התשלום ונוטשים בגלל שדף התשלום מסובך) צריכים להיראות.

סטטיסטיקות צמיחה של מערכת מג'נטו

פופולאריות מערכת מג'נטו לאורך השנים
פופולאריות מערכת מג'נטו לאורך השנים

בגרף ניתן לראות באופן ברור את הזינוק בפופולריות של Magento בעשור האחרון.

וגרף נוסף מעניין, הוא הגרף שמראה את השימוש במג'נטו גרסה 2:

פופולאריות של מג'נטו 2 לאורך השנים
פופולאריות של מג'נטו 2 לאורך השנים

ניתן לראות בבירור את העלייה בשימוש מג'נטו 2 בשנת 2016 וזו לאחר שמג'נטו תקנה לא מעט באגים שדווחו על-ידי קהילת המפתחים ויצרה גרסה יציבה של מג'נטו 2.

חסרונות של עבודה עם מערכת מג'נטו

אם בחרתם לעבוד עם מערכת מג'נטו או שיש לכם כבר אתר מג'נטו, כדאי לדעת כי היא נחשבת מערכת יותר אקסלוסיבית והרבה פחות נפוצה בהשוואה לוורדפרס או וויקס למשל, ועל כן הרבה יותר קשר למצוא מומחה מג'נטו – בעיקר בהיבט הטכני של בניית אתר מג'נטו וגם ניהול אתרי מג'נטו.

עובדה זאת הופכת את השכר השעתי של מומחה מג'נטו ליותר יקר (לרוב) בהשוואה אל מתכנתים של מערכות אחרות כמו וורדפרס, ג'ומלה וכו'.

בנייה וקידום של אתרי מג'נטו – סיכום

ניתן לומר בפה מלא שמערכת מג'נטו היא אחת ממערכות הסחר האלקטרוני שמספקות גמישות ומודולריות שלא קיימת במערכות מתחרות.

הכל התחיל משני מפתחים ישראלים (גאווה כחול לבן) שהעזו לחלום בגדול ולא ליצור פיצול ממערכת קיימת אחרת, בניית מערכת ללא מגבלות קודמות, מערכת שמיומה הראשון תוכננה להיות חלוצה בתחום הסחר האלקטרוני ואחת ממערכות ה- eCommerce החזקות.

היום – כמעט עשור אחרי הצגת המערכת לראשונה ניתן לראות את הפופולריות והשימוש במג'נטו בסטטיסטיקות מעלה.

האם זאת מערכת ראשונה שאמליץ עליה בהקשר של בניית אתרים? לא בטוח. אבל זה מאד תלוי בצרכים של הלקוח. לאתרים גדולים וכבדים עם אלפי מוצרים ומעלה – לדעתי זאת יכולה להיות בחירה מאד טובה.

מדריכים נוספים:

אהבת? גם ברשימת תפוצה שלי אני מפנק :-) ועל הדרך נותן מתנה >>
הרשמה לרשימת תפוצה
יש מצב שגם אלו יעניינו אותך...
Call Now Button חייגו עכשיו