בואו נדבר רגע על עצמאות כלכלית…
עצמאות כלכלית זה לא מושג חדש.
אבל נדמה בשנים האחרונות, אי אפשר לברוח מזה: מפמפמים לנו את זה בלי הפסקה בכל מקום: בתקשורת, בפייסבוק, בעיתונות, בכל מיני "גורואים" למיניהם שמנסים למכור לכולנו את החלום, הבאזז המטורף סביב הנושא של שיווק שותפים כאמצעי להגעה לעצמאות כלכלית וכו'.
כן, אבל מה הקשר של קידום אתרים לעצמאות כלכלית וכל זה?
אני רואה קשר חזק בין הכנסה פסיבית והעיסוק בקידום אתרים ובכלל בשיווק באינטרנט. קודם כל, באופן כללי – להתפרנס מהאינטרנט פותח המון הזדמנויות שונות להרוויח כסף, וגם לא מעט כסף פסיבי או "חצי פסיבי".
זה לא סוד שכסף זה עיסוק מרכזי בחיי, זה מאד מושך אותי ולא מהסיבה שאני חזיר ורוצה להיות עשיר מופלג ולקנות יאכטות כל היום – מי שמכיר אותי יודע שאני מנהל אורח חיים די צנוע, רחוק מאד ממה שאני יכול להרשות לעצמי. וזה כמובן בכוונה – מאז מעולם היה לי חוש פיננסי בריא (תודה אמא, אוהב אותך) והקדשתי תמיד מחשבה לחסכון, אפילו כשהייתי חייל והייתה לי משכורת של 700 ₪ – הצלחתי לחסוך חצי(!) ממנה לאורך כל השירות, והכסף הזה עזר לי לעשות טיול של 4 חודשים למזרח.
הנקודה היא, שבשלב מסוים בחיים הצבתי לעצמי מטרה להיות עצמאי כלכלית, ולהעביר את רוב זמני בדברים החשובים בחיים: משפחה, פנאי, טיולים בעולם, וכמובן גם עסקים – אבל לא בגישה "אני עובד כדי לחיות" אלא "הכסף שלי עובד בשבילי ואני עושה מה שבא לי".
הצמדתי גם גיל למטרה הזאת – 45 (10 שנים מהיום – 2028), זה הזמן שאני רוצה להוריד משמעותית הילוך בעבודה ובעסקים, ולפנות הרבה יותר זמן לדברים שציינתי מקודם 🙂
האם אני אצליח? תבואו לבלוג עוד 10 שנים, מבטיח לעדכן 🙂
אם לסכם את הפסקה הזאת – קידום אתרים, ובכלל שיווק אינטרנטי – זהו אחד האמצעים להגיע לשם. יש כאלו שבוחרים בנתיב הזה, ויש כאלה שבוחרים לעשות זאת בעזרת נדל"ן או שוק ההון – ויש כאלו שמשלבים בין כולם.
בסרטון הבא אני מסביר איך להגיע לעצמאות כלכלית:
אז מה זה בכלל עצמאות כלכלית?
אני רואה את זה כך: עצמאות כלכלית היא היכולת של אדם לחיות ולפעול בצורה שמושפעת כמה שפחות מאילוצים כלכליים וכמה שיותר מרצונותיו ושאיפותיו.
שימו לב שאני לא מגדיר יעד מספרי מסוים. יש מי שעובד ומרוויח משכורת גבוהה אבל הוא לא קרוב אפילו לעצמאות כלכלית. מי שמרוויח טוב אבל במקביל גם חי 'טוב' כך שכל הכנסתו הפנויה מנותבת לצריכה, הוא לא עצמאי כלכלית. הוא תלוי בתלוש המשכורת שלו בכדי לממן את חייו.
לעומותו, מי שחי בצמצום יחסי אבל ברשותו נכסים שמכניסים לו את מירב הכנסתו, יהיה יותר עצמאי כלכלית. לאדם מהמקרה השני יהיה יותר קל להתפטר מעבודתו ובכלל לעבוד במשהו שהוא אוהב וכיף לו גם אם המשכורת איננה גבוהה מאד.
תסכימו איתי שזאת הרגשה הרבה יותר טובה אם תדעו שההוצאות שלכם ישולמו ללא תלות בתלוש המשכורת שלכם.
על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות
ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:
זהו בעצם מצב של עצמאות כלכלית. הדרך לשם נעוצה בשליטה על שני משתנים בלבד:
- הוצאות – תזרים הכספים השלילי
- הכנסות פסיביות – תזרים הכספים החיובי
ברגע ששני הסעיפים הללו מתאזנים, הגעת אל עצמאות כלכלית.
תחילת הדרך של עצמאות כלכלית היא טיפול בהוצאות.
כל אחד יכול "לקצץ בשומנים" ולהוריד באופן משמעותי הוצות שונות: מסעדות? תשלומים לספקי תקשורת שונים וספקים בכלל? מה עם להתמקח על העמלות בבנק? לבטל איזה כרטיס אשראי אחד או שש? כל מקרה לגופו.
בואו נדבר גם על הכנסות בדרך לעצמאות כלכלית.
למה לי עצמאות כלכלית?
יש 2 סוגים של אנשים בעולם – אלו שרוצים לביים את הסרט של החיים שלהם, ואלה שרוצים להיות שחקן משנה.
מי שרוצה להיות שחקן משנה – הולך להיות שכיר ומגשים חלום של מישהו אחר – החלום של הבוס שלו (שהוא גם הבמאי של החיים שלו). אבל מי שרוצה להיות במאי – הולך להיות עצמאי.
האם כל עצמאי מגיע לעצמאות פיננסית? ברור שלא. להיות עצמאי, ועוד בישראל – זאת מלחמה יומיומית שהרבה מפסידים בה, וחוזרים להיות שכירים.
אם אתם שואלים מה עדיף – אין כזה דבר, ואין אמת שנכונה לכולם. אני למשל, עד לפני 11 שנים, בכלל לא חשבתי שמתאים לי להיות עצמאי, ובטח שלא חשבתי על עצמאות כלכלית. יש אנשים שיודעים מראש שאורח החיים הנדרש לעצמאות כלכלית הזה לא מתאים להם וזה בסדר.
כמובן, שגם שכירים יכולים להגיע לעצמאות כלכלית. מה שקובע בעיקר זוהי ההתנהלות השוטפת של משק הבית, אליו יש להתייחס כמו עסק לכל דבר. מי שמנהל את עצמו בצורה נכונה, ויודע לצבור סכומי כסף שיעבדו בשבילו – נמצא במסלול הנכון לעצמאות כלכלית.
יחד עם זאת, רוב השכירים, ייתקלו בתקרת זכוכית שמאד קשה לעבור אותה (אלא אם אתם מנכ"ל של בנק), מה שלא קורה בפועל אצל עצמאיים, שאין הגבלה על הסכומים שהם יכולים להרוויח.
האם ניתן להגיע לעצמאות כלכלית תוך 5-10 שנים?
התשובה היא בהחלט כן.
אבל, זה מאד תלוי במצב שלכם כיום, מהי הכנסת היעד שלכם ועד כמה אתם שואפים להתקדם בחיים. כי גם אם נקודת הפתיחה שלכם לא להיט אבל המוטיבציה בשמיים, ואיתה ההתמדה – בהחלט תוכלו להצליח. לפני שנצלול יותר לעומק, בואו נדבר רגע על הכנסה פסיבית.
עצמאות כלכלית והכנסה פסיבית
הכנסה פסיבית היא הבסיס של עצמאות כלכלית. המשמעות היא שאינך תלויה בפרנסה כתוצאה מעבודה, על מנת להתפרנס לצרכי מחייה.
הכנסות פסיביות מתבצעות לרוב על ידי השקעות שונות שיניבו לנו הכנסה ללא תלות במשלח היד (בעבודה) שלנו.
ברגע שההכנסות הפסיביות נהיות יותר משמעותיות, אנחנו כבר נמצאים במצב של עצמאות כלכלית טובה משהיינו בה.
ברגע שתלמד איך להשיג הכנסה פאסיבית חודשית של 100 ₪ אפילו – הבנת את העקרון. כל השאר זה משחק של מספרים. בואו נראה איך ניתן לעשות זאת.
איך יוצרים הכנסה פסיבית?
בשביל ליצור הכנסה פסיבית (במטרה להגיע אל עצמאות כלכלית) עלינו לרכוש או להקים נכסים. נכס מוגדר בתור כל מה שמניב כסף לבעליו.
זה יכול להיות עסק או השקעה בשוק ההון או דירה להשכרה או מיזם אינטרנטי כלשהו. ישנן אינסוף השקעות, אני אמנה כמה מהן כאן שנראות לי הגיוניות וניתנות למימוש.
1. השקעות בנדל"ן
ניתן להשקיע בנדל"ן בשתי צורות עיקריות. האחת היא בצורה של לקנות נכס, להשביח אותו ולמכור אותו ברווח על מה שהשקענו (זה נקרא גם 'פליפ' – קונים, משפצים, מוכרים).
הדרך השניה להשקעה בנדל"ן היא רכישת נכס והשכרתו.
ניתן לדבר גם על מעין 'דרך שלישית' שהיא שילוב בין השתיים: רכישת נכס, השבחתו והשכרתו לאחר מכן.
אני חושב שאפתיע אתכם מעט, אבל לדעתי היתרון הגדול בעסקאות נדל"ן הוא שכולנו בעצם קצת מומחים לזה. אנחנו גרים במקום מסוים וערים להתפתחויות בו.
אנחנו מסוגלים להבחין בשכונות שנהיות לאט לאט יותר 'טובות' כי אנחנו עוברים כל יום או אפילו גרים בהן.
נדל"ן מאד מושפע מדברים משינויים בחזות, בהרכב האוכלוסיה, מאיכות השרותים העירוניים, נגישות לאמצעי תחבורה ועוד ועוד. מי שיבחן את המקומות המוכרים לו בעיניים של משקיע, יוכל לזהות הזדמנויות של מקומות שמתומחרים בזול יחסית למה שהם מציעים או למה שהם יציעו בעוד זמן מה.
יש שלושה כללים בסיסיים שצריכים להנחות אותנו בהשקעה בנדל"ן:
- הכל מתחיל ונגמר באחוז התשואה. זכרו, נדל"ן להשקעה שונה מהדירה בה הייתם רוצים לגור. כל מה שצריך להנחות אתכם הוא מחיר הקניה כולל שיפוץ והוצאות נלוות לעומת מחיר התשואה מהשכרה או האפשרות למכירה ברווח. זהו, פשוט מאד.
- צריך סבלנות, הרבה סבלנות. בנוסף לכך צריך לראות הרבה נכסים. כדי להגיע לעסקה טובה צריך פשוט להציב יעד תשואה גבוה (אך עדיין ריאלי) ולקבוע הרבה פגישות. אין תחליף לללכת לראות נכסים בעיניים. זה ישפשף אתכם במשא ומתן, יחזיק אתכם קרוב לשוק ולמחירים ויחדד לכם את החושים כדי שכאשר תגיעו אל הנכס שלכם, תדעו זאת ותפעלו.
- הכינו את הקרקע לרכישה. אם החלטתם להשקיע בנדל"ן, אתם חייבים לסגור את עניין המימון. אתם רוצים להיות מוכנים לרכוש את הנכס שלכם בצרה מהירה. הנכס הזה יהיה מציאה (הוא אמור להיות..) ואתם צריכים להיות מוכנים עם הכסף והאישורים למשכנתא אם אתם צריכים אחת.
אני לא מכיר הרבה מיליונרים שאין להם נדל"ן בפורטפוליו נכסים שלהם. סתם דוגמא פשוטה – יש מישהו שלא יודע מה קרה למחירי הנדל"ן בארץ בעשור האחרון? יש נכסים שהכפילו את השווי שלהם ויותר.
מי שקנה נכס למגורים בתקופה הזו כנראה מתלהב שהוא נהיה מיליונר על הנייר, אבל מי שקנה נכסים להשקעה – צוחק כל הדרך אל הבנק ועשה את עסקת חייו.
לפני שאני ממשיך הלאה, אני מצרף פה הרצאה מדהימה של זוג מדהים לא פחות – הגר ועמית דרור, שעשו משהו מדהים והגיעו לעצמאות כלכלית תוך פחות מ-6 שנים (היעד שהציבו לעצמם) – בעיקר בעזרת השקעות נדל"ן בחו"ל.
אני נפגשתי עם הגר ועמית לא מזמן וגם אתם יכולים – הם מארחים זוגות אצלהם בבית ומסבירים להם איך לעשות את זה – והכל בחינם. עוד פרטים תמצאו אצלהם באתר.
ההרצאה עצמה לא קצרה (כמעט שעה וחצי) אבל ההנאה מובטחת וזה כנראה יתרום לכם יותר מכל סרט אחר שתראו באורך הזה:
2. השקעות בשוק ההון
איש יהודי חכם אמר פעם: "ריבית דריבית זה הפלא השמיני בתבל. מי שמבין זאת – מרוויח".
את אותו יהודי אתם בטח מכירים – בחור חינני בשם אלברט איינשטיין.
אני באופן אישי חובב השקעות בשוק ההון לא פחות מנדל"ן. לא בקטע של מסחר יומי ואיתור מניות וכל זה – אלא בדיוק להפך – השקעה "טיפשה" במדדים וקרנות לטווח ארוך (5 שנים לפחות).
שוק ההון יכול להתאים למשקיעים מכל הסוגים. אולי הרגשתם שהסעיף הקודם דיבר אליכם קצת 'מעל הראש' כי אין לכם עכשיו את סכומים להשקעה בנדל"ן. השקעה בשוק ההון יכולה להתבצע באופן מיידי ופשוט יחסית ולתת תוצאות טובות.
שוק ההון מאפשר לנו להיות שותפים של חברות ציבוריות ('ציבוריות' הכוונה שהמניות שלהן נמכרות בבורסה, לא חברת חשמל..). חברות רבות מוכרות מניות ומחלקות דיווידנדים רבעוניים.
אוהבים קוקה-קולה? זו סיבה מצוינת לצרוך פחות ואת הכסף להשקיע במניות החברה. מכירים אנשים שנכנסים לוויכוחי אפל-סמסונג (או אפל-וואווי…) ולוקחים את זה אישית? זה אולי הזמן לדחות את רכישת הסמארטפון הבא שלכם ולהשקיע במניית אפל. שתי החברות שהזכרתי מחלקות דיווידנדים, קוקה-קולה מחלקת כבר עשרות שנים דיווידנדים תוך שהיא מעלה את הסכום שלהם. הבעיה בהשקעה במניות היא שאתם חשופים לסיכון רב שהחברה בה השקעתם תיפול מסיבה זו או אחרת (לכו תדעו אם הטרנד הבריאותי לא יחסל יום אחד אפילו את קוקה קולה). הפתרון הפשוט לזה, כפי שהזכרתי מקודם, הוא השקעה רוחבית במניות על ידי קרנות מחקות אינדקס. הקרנות הללו מחזיקות מספר רב של מניות מסוגים שונים. אם תרצו, יש קרנות כאלו שמתמחות במניות מחלקות דיווידנדים.
הסיכון בהשקעה במניות קיים כמובן. לאורך זמן ובחינה של נתונים הסטורים, שוק המניות נותן תשואה טובה ומספק הגנה מפני שחיקת הכסף על ידי אינפלציה.
הרשו לי לשתף סיפור קטן: לפני כמה שנים הייתי בארה"ב. פגשתי שם מיליונר אחד, שעשה את הונו ממניה אחת בלבד – אפל. לפני 20 ומשהו שנה הוא קנה ערימות של מניות של אפל (בזמנו הן עלו גרושים…) וחיכה…
20 שנה לאחר מכן – הבנאדם מולטי מיליונר, שכן ערך המניה הכפיל את עצמו יותר מפי 100 (!!). מן הסתם, הוא לא צריך לעבוד אפילו עוד יום בחייו. אבל – על כל סיפור כזה יש מאות סיפורים דומים של אנשים שלא הצליחו, איבדו את הונם בבורסה וכו' – לכן אני ממש לא ממליץ על השקעה אגרסיבית במניות – אלא אם כן זה כסף שלא אכפת לכם להפסיד בכל מקרה, ולא יגרום לכם למשבר במידה וילך לפח.
השקעה במניות או מדדי מניות (על ידי קרנות) מתאימה יותר ככל שאתה יותר צעיר. הרעיון הוא שאם יש לך עוד כמה עשרות שנים של חיסכון, אתה תשקיע גם כשהשוק יורד ותוכל לספוג את הירידות ולהגיע בכל זאת לרווחים.
כולנו מושקעים בשוק ההון…
גם לא ממש עשיתם פעולה אקטיבית לצורך השקעה בשוק ההון – אתם מושקעים בו בצורה כזו או אחרת.
קרן פנסיה יש לכם? קרן השתלמות? אלו מכשירים שמשקיעים את הכסף שלנו בשוק ההון. מעבר לאלו יש עוד המון אפשרויות – אני משקיע למשל במכשיר נחמד שנקרא פוליסה פיננסית, וגם קופת גמל להשקעה, שאלו ערוצים נחמדים שיכולים להניב 5% תשואה בשנה וגם יותר מזה.
איך יוצרים הכנסה פסיבית משוק ההון?
קודם כל – עצם ההשקעה בשוק ההון זה לתת לכסף לעבוד. זה הרבה יותר חכם והגיוני מאשר לתת לכסף לשכב ככה סתם בפק"מ או בעו"ש. מי שלא יודע – מה שהבנקים בעצם עושים עם הסכום שלנו בפק"מ זה בעצם להשקיע אותו בשוק ההון ולעשות ממנו רווחים יפים.
מי שמשקיע נכון ולאורך זמן בשוק ההון, יכול להנות מתשואות יפות מאד לאורך שנים. ראו לדוגמא את מדד ת"א 125 בעשור האחרון:
גם כשיש מפולת, כמעט תמיד לאחר מכן, סטטיסטית, יהיה תיקון ועליות משמעותיות.
מי שמנהל תיקים גדולים יחסית (כמה מאות אלפי שקלים) יכול להפריש לעצמו כל חודש סכום נאה (לדוגמא 4000-5000 ₪) שמהווה מעין משכורת שלישית פסיבית לחלוטין – וזאת דוגמא אחת לאיך עושים הכנסה פסיבית משוק ההון.
3. נכסים אינטרנטיים
אם אתם מחפשים תשואה גבוהה ואתם מוכנים להשקיע מאמץ בשלבים הראשונים, אתם חייבים לשקול מיזם אינטרנטי כלשהו.
האם אפשר להגיע לעצמאות כלכלית באמצעות נכס דיגיטלי? תשאלו את גף בזוס, ג'ק מא (מייסד אלי אקספרס), סרגיי ברין ולארי פייג'..להמשיך..?
אז בואו נדבר על כמה סוגים של נכסים אינטרנטיים:
אתרים מניבים: כתבתי לא מזמן מדריך רציני על נכסים אינטרנט מניבים. בעקרון הרבה דברים אפשר להחשיב כנכס אינטרנטי אבל עיקר הכוונה במקרה הזה זהו אתר שמכניס לנו כסף על בסיס חודשי קבוע – בין אם זה מודל של השכרה, מכירת לידים, חנות וירטואלית וכו'. הרעיון דומה להשקעות בנדל"ן – רק במרחב הוירטואלי.
שיווק שותפים: אתם נוסעים לטייל לפעמים? אתם מכינים אוכל? יש לכם תחביבים? אתם דוברים שפה זרה? אתם יודעים הכל על קוסמטיקה וטיפוח? אולי יש לכם איזו מיומנות מדהימה? חשבתם פעם לעשות מזה כסף? אז תחשבו.
יצא לכם פעם לחפש מידע על מוצר מסוים ולהגיע לאתר שמפרט עליו הכל ונותן השוואה למתחרים? חשבתם פעם מה יוצא למי שבנה אותו? מדוע שמישהו יטרח לערוך מאמר השוואה על המצלמות הכי טובות עד $600 וגם יעדכן אותו בכל פעם שיוצא דגם חדש? רוב הסיכויים שבעל האתר מתפרנס ממודל שמכונה שיווק שותפים, או אפיליאציה (Affiliate Marketing).
איך זה בדיוק עובד? נחזור לדוגמא הקודמת – אם המאמר הזה נתן לכם מידע והכין אתכם לרכישה בצורה מספקת, אתם כנראה תלחצו על לינק ממנו ותגיעו לאתר כלשהו שדרכו מבצעים את המכירה – לצורך הדוגמא ניקח את אמזון.
אמזון מתגמל את האתר ששלח אתכם אליו על כל רכישה שתבצעו שם. אתם יכולים לכתוב בלוג על מחדד עפרונות, זה לא משנה מה, אם הלקוח הגיע לאמזון מהאתר שלכם, הסשן שלו (הרכישות ב24 שעות), יזכה אתכם באחוז מסויים מהרכישה שלו כעמלה, אפילו אם הוא הגיע בשביל מחדד עפרונות ובסוף קנה בריכה אולימפית. השיטה הזו קיימת באתרים רבים כולל אתרי תיירות, אלקטרוניקה, מזון, לבוש ומה לא.
אם אתם מוצאים נישה ומצליחים להגיע למספיק קוראים שיהפכו לקונים – תוכלו לקבל תזרים מזומנים אוטומטי על כל מאמר שתכתבו. תצטרכו להתאמץ, ולהשקיע בקידום של אתר כזה, אבל זה יכול להיות שווה ביותר.
גם על שיווק שותפים כתבתי מדריך מקיף – ממליץ להיכנס כדי לקבל מידע בהרחבה על הנושא.
אתר מכירתי: מודל נוסף והוא די נפוץ זה אתר מסחר / E-Commerce.
כאן מדובר על הקמה או רכישה של אתר שמוכר מוצרים או שירותים שלכם או שאתם מספקים דרך ספק שלישי.
הקמת חנות אינטרנטית וקידומה דורשת השקעה לא מבוטלת אבל זה יכול להיות העסק הכי משתלם שאי פעם תעשו. יש כל כך הרבה אפשרויות, אנסה לתת כמה דוגמאות. אתם יכולים להפוך את התחביב שלכם לעסק. העולם גדול, כמו שאנשים מסביבכם אוהבים את הנרתיקים החמודים לחיתולים שאתם תופרים משמיכות פיקה ישנות, כך בוודאי תוכלו למצא עוד 1000 לקוחות בעולם.
אפשרות נוספת היא למכור מוצר שמישהו אחר מייצר, זה נקרא דרופשיפינג. דוגמא לזה תהיה למשל אתר שמוכר תמרים מארצות החום באירופה הקרה. התמרים נרכשים אצלכם באתר ונשלחים ישירות מבית האריזה ללקוח באירופה. אם אתם מאיירים או גרפיקאים תוכלו להקים חנויות ווירטואליות ולמכור טי-שרטים עם העיצובים שלכם למשל ולקבל עמלה על כל מוצר שנמכר.
וכמובן – אם כבר יש לכם חנות פיזית, אתם יכולים לייצר שלוחה וירטואלית שלה ולהגדיל את המכירות בעזרת האינטרנט. לשם כך יהיה צורך להקים אתר ולאחר מכן לקדם אותו. מדריך קידום בגוגל למתחילים תמצאו כאן. כמו כן, ראוי לציין כאן גם את המדריך שכתבתי על עשיית כסף באינטרנט בדגש על קידום אורגני.
עצמאות כלכלית – לסיכום
אם המדריך הזה עשה לכם משהו והחלטתם שגם אתם רוצים להיות עצמאיים כלכלית – החליטו עוד היום שאתם מציבים עצמאות כלכלית כיעד שלכם ופועלים לקראת זה. החכמה כמו בכל דבר הוא להציב יעדים, להגיע אליהם ואז להציב יעדים חדשים.
אני כבר ציינתי מהו היעד שלי לעשור הקרוב. מה איתכם?
אשמח מאד שתשתפו בתגובות 🙂
מדריכים נוספים: