בניית אתרים בחינם: למי זה מתאים + סקירה על 7 מערכות לבניית אתרים

תהליך של בניית אתרים יכולה להיות עסק יקר: צריך לשכור את שירותיה של חברה לבניית אתרים, לעבוד איתה על העיצוב והאפיון של האתר, לאשר כל שלב, לשכור שרת, לקנות דומיין (כתובות) ועוד.

כל התהליך הזה ובעיקר העלות שלו (למידע נוסף על עלות בניית אתרים) גורמים ללא מעט אנשים לחפש פתרונות "קלים" (בעיקר זולים) יותר לבנות אתרים בלי להשתעבד לחברות בניית האתרים.

אז איך לבנות אתרים, למי זה מתאים ומה המערכת הטובה ביותר (עבורך) לבניית האתר? בואו נתחיל!

בניית אתרים בחינם
איך לבנות אתרים?

באיזה פלטפורמה לבניית אתרים לבחור?

פלטפורמות לבניית אתרים בחינם היו קיימות ברשת מאז ומעולם (הזקנים מביננו אולי זוכרים את Geocities), אבל הן לרוב דרשו לכתוב את הקוד ישירות ב-HTML או להשתמש במערכת מאוד בסיסית ולא נוחה בעליל לעריכה של דפים.

היום הגישה השולטת היא שונה ופלטפורמות כמו Wix או WordPress.com מאפשרות לכל אחד לבנות אתר בצורה נוחה.

במקום לכתוב שורות קוד או להתעסק עם עורך טקסט פרימיטיבי, אפשר לבחור תבנית בסיסית ולהתחיל לשנות אלמנטים על המסך: לערוך אותם, לגרור לאן שרוצים וכמובן ליצור אלמנטים חדשים.

איך לבנות אתר – הגבלות של בניית אתרים חינם

למרות שהפלטפורמות האלו מאפשרות להתנסות בהן בחינם, הן מטילות מספר מגבלות על מי שלא רוצה לקנות מנוי בתשלום.

יש כאלו הכוללות פרסומות (בכל זאת, צריכים להתפרנס ממשהו…) ויש כאלו שמגבילות את מספר האלמנטים והעיצובים שאפשר להשתמש בהם – על מנת לעודד את המשתמשים לשדרג את החבילה ולקבל יותר פיצ'רים (מה שידוע בתור מודל Freemium).

עוד דרך נפוצה מאוד להגביל את המשתמשים הוא למקם את האתרים שלהם תחת כתובת של השירות (לדוגמא domain.wix.com). מי שרוצה להשתמש בכתובת אתר משלו צריך לשלם.

רוצה לקבל הצעה לבניית אתר? כמה פרטים ואחזור אליך בהקדם

פתיחת אתר בחינם: למי זה מתאים?

מי שלא רוצה לשלם אפילו כמה מאות שקלים בשנה עבור אחסון בסיסי, יעדיף ללכת על בניית אתר חינם. אבל כאמור חשוב לדעת שזה מגיע עם לא מעט מגבלות.

בניית אתרים בחינם אם כן, יכולה להתאים:

  • לבעל עסק בתחילת דרכו שרוצה קצת לטעום מכל העולם הזה
  • למי שרוצה לפתוח בלוג בשביל הכיף מבלי להוציא על זה כסף
  • כל מי שרוצה להתאמן ולהשתפר בבניית אתרים
  • להקים אתר של כרטיס ביקור או אפילו אתר עסקי לחבר/בן משפחה וכו'
  • לתימנים (סתם, נו…)

לפני שאתחיל בסקירה של השירותים השונים, הערה בקשר למחירים: המחירים שאני מציין כאן הם המחירים הרגילים, אבל מדי פעם אפשר למצוא מבצעים שחותכים את המחיר אפילו בחצי..

בניית אתרים בחינם: אז אילו מערכות קיימות כיום בשוק ומה הן מאפשרות לעשות ללא תשלום?

1. Wix

וויקס או Wix היא המערכת הפופולארית כיום לבניית אתרים בחינם וכפי שאתם אולי יודעים, היא פותחה בישראל.

ב-Wix אתם מחליטים מה יהיה המבנה של העמודים, באילו אלמנטים להשתמש וכיצד לעצב את האתר.

אשמח לבדוק את האתר שלך בחינם!

על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות

ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:

ל-Wix יש מערכת שלמה של עיצובים על פי סוגים שונים של אתרים כמו אתרים למסעדות, אתרים למלונות, לפרילנסרים כגון צלמים ועוד.

מבחינת ממשק העריכה, ב-Wix מה שאתם רואים בזמן העריכה זה מה שתראו אחרי שהאתר יתפרסם (ידוע גם בראשי תיבות WYSIWYG), וזהו יתרון גדול. עוד יתרון בולט של Wix הוא שאפשר לבצע התאמה מלאה לאופן בו האתר ייראה במובייל.

כיום Wix היא מערכת מתקדמת ביותר עם חנות משלה שמרחיבה את אפשרויות המערכת ואפילו אפשרות להשתמש במאגר נתונים כדי לבנות דפים דינמיים במקום ליצור כל עמוד באופן ידני.

כאשר מסתכלים על התוכניות של Wix, אפשר לראות בקלות שהגרסה החינמית היא די מוגבלת: אין אפשרות להשתמש בדומיין מותאם אישית, יש פרסומות באתר עצמו, לא ניתן לקבל תשלומים מלקוחות וגם לא להתחבר לשירותים של גוגל.

כל המגבלות האלו הופכות את האופציה החינמית לכזו שמתאימה בעיקר לבלוגים מאוד קטנים או מי שרק רוצה להתנסות עם המערכת. למי שמתכוון לפתוח אתר מסחרי, עדיף להיכנס לשירות הפרימיום שמתחיל ב-8.5 דולר לחודש אם אתם רוצים להעיף את הפרסומות, או אם תשאלו כמעט כל מקדם אתרים – עדיף לבנות על וורדפרס בכלל 🙂

מחירי החבילות של וויקס
מחירי החבילות של וויקס

מבחינת SEO, אין הרבה הבדל בין האופציה החינמית לרגילה. יש כמה תוספים שמעצימים עוד יותר את היכולות של המערכת תמורת כמה דולרים נוספים. בעבר כבר כתבתי את התובנות שלי לגבי קידום אתרי Wix. כדאי גם להעיף מבט על המדריך שלי על שדרוג אתרי וויקס במידת הצורך.

2. WordPress.com

אל תתבלבלו עם מערכת וורדפרס הרגילה. WordPress.com היא הגרסה המסחרית של מערכת הניהול WordPress בקוד פתוח.

התוכניות בתשלום של וורדפרס.קום די דומות לאלו של Wix  וכדי להיפטר מהמודעות תוכלו לבחור בתכנית של 5$ והלאה. יחד עם זאת, שימו לב שהגישה לתוספי SEO מתחילה רק מהתוכנית של 25$ לחודש והלאה בחיוב שנתי.

העורך של וורדפרס הוא וורסיה מעודכנת של העורך הישן, ויש לא מעט כאלו שמעדיפים את הגרסה הקודמת. הגרסה הנוכחית שנקראת גם "גוטנברג" עובדת כביכול באמצעות אלמנטים, אך היא מחלקת את המסמך לאוסף נוקשה יחסית של בלוקים.

האלמנטים שאפשר להוסיף דומים יותר לאלו שמרכיבים מסמך וורד. לדוגמה:

  • פסקאות טקסט
  • תמונות
  • כותרות
  • גלריות
  • רשימות
  • פסקות עם ציטוטים

מלבד זאת יש גם את ה-Widgets של וורדפרס. למי שלא מכיר, אלו אלמנטים שבונים את התבנית של האתר. לדוגמה, רשימות של פוסטים, תגובות. תיבת חיפוש וכך הלאה.

שיטת העריכה הזו הופכת את WordPress.com לאופציה קצת פחות נוחה עבור המשתמש הפשוט, במיוחד למי שלא התנסה אף פעם בבניית אתרים. על מנת להתגבר על כך, אפשר לבחור בתוכנית העסקית ולהשתמש באלמנטור, שהיא מערכת עריכה חזקה מאוד, גם אם לוקח ללמוד אותה קצת יותר זמן.

וורדפרס.קום או וורדפרס על אחסון משלי?

אופציה שבעיניי עדיפה בהרבה, אם החלטתם להוציא כמה גרושים, היא למעשה חינמית למחצה היא לקנות חבילת אחסון ושרת ולבנות עליהן אתר בוורדפרס. זה קצת יותר התעסקות – צריך לבחור חברת אחסון של אתרי וורדפרס (כמעט כל אחסון יתאים), לחבר אל האחסון דומיין, לבחור תבנית ולהקים אתר בסיסי, אבל בטווח הרחוק זה יעלה לכם פחות לחודש לעומת התוכניות היותר יקרות של WordPress.com וגם תקבלו גישה בלתי מוגבלת לתוספים.

3. Weebly

וובילי הוא עוד שירות מתקדם וכנראה המתחרה הצמוד ביותר של וויקס.

הממשק של וובילי הוא אחד מהיותר אלגנטים שראיתי והוא משתמש ב"מצב כהה" שהופך היות להיות מאוד פופולארי מכיוון שהוא פחות מציק בעין וכנראה גם חוסך קצת אנרגיה… (אידיאלי למחשבים ניידים). אתם יכולים למצוא בו כמעט כל דבר שעולה על דעתכם מעבר לאלמנטים הבסיסיים: מצגות, טפסים לרשימות תפוצה, הטמעת מסמכים, סקרים ועוד.

מערכת Weebly לבניית אתרים
מערכת Weebly לבניית אתרים

מבחינת SEO, אין ספק שב-Weebly הלכו צעד נוסף. אתם יכולים לשים קודים בפוטר ובחלק העליון של הדף (Header) ואפילו לבצע הפניות מאתר ישן. לכל עמוד אפשר לקבוע כתובת משלו ולהחליט אם לאנדקס אותו בגוגל או לא.

בהשוואה לשירותים אחרים, וויבלי הוא קצת יותר יקר. אם אתם רוצים להסיר את המודעות תצטרכו לשלם 12$ לחודש בתשלום שנתי או 18$ אם אתם מעדיפים לשלם כל חודש. כדי לקבל מספיק אפשרויות למכירה דרך האתר, תצטרכו להיפרד מ-25$ לחודש (גם כן בתשלום שנתי).

4. SITE123 (לשעבר לייב-סיטי)

SITE123 הוא שירות ישראלי שזמין גם בעברית, וזהו אולי אחד היתרונות הגדולים שלו כשרוצים ליצור אתרים בעברית בלי להסתבך עם צרות של יישור לעברית. וכן, זה אומר שגם התמיכה בצ'ט היא בעברית (מאגר הידע לא…).

למרות זאת, יש לקחת בחשבון שהתבניות לא נבנו ב-100% לעברית, ולכן הרבה מן הטקסט עדיין ממורכז ולא מיושר לימין. עוד יתרון הוא שאין מודעות באתרים שבונים בחינם, אלא רק שורת קרדיט דביקה למטה שהיא יחסית צנועה.

הממשק של SITE123 מאוד פשוט מצד אחד, אך מצד שני הוא דורש קצת הסתגלות מכיוון שאי אפשר לערוך את האלמנטים ישירות מהדף, אלא צריך להיכנס אל העריכה של כל אחד מהם בנפרד.

יש לשים לב שאפשרויות ה-SEO הן די בסיסיות ומוגבלות אך ורק לתגי המטא.

מבחינת מחירים, SITE123 נמצא בסקאלה הקצת יותר יקרה, ועל מנת להסיר את הקרדיט של החברה ולחבר דומיין תצטרכו לשלם 42 ₪ לחודש בתשלום לשנה מראש. מצד שני, נכון לזמן שבו בדקתי את החבילות, היה אפשר לקבל דומיין לשנה בחינם בכל החבילות שלא כחלק ממבצע.

החבילות היותר יקרות כבר יתנו לכם אפשרות ליצור אתרים בכמה שפות (מאוד שימושי לחלק מאיתנו) ולהוסיף אפשרות למסחר אלקטרוני, כולל סליקה באשראי.

5. Google Sites

גוגל סייטס היא מערכת לבניית אתרים מבית גוגל והיא אינה מסחרית, לא צריך לשלם עליה כלל והיא חפה ממודעות (למעט קרדיט קטן בפוטר).

לפני כמה שנים גוגל ביצעו מתיחת פנים לשירות, אבל הוא עדיין בסיסי מאוד יחסית לשאר המערכות שהזכרתי, ולמעשה הוא מזכיר יותר כלי לעיצוב שקופיות מאשר אתרי אינטרנט.

עבור כל עמוד אתם בוחרים את הפריסה שתרצו ויכולים להוסיף אלמנטים שונים. היתרון של המערכת נעוץ בכך שמאוד קל להוסיף אליה אלמנטים מהעולם של גוגל, למשל:

  • סרטוני Youtube
  • לוח שנה
  • מסמכי דוקס
  • טפסים
  • גליון אלקטרוני וגרפים שמתבססים עליהם
מערכת Google Sites לבניית אתרים בחינם
מערכת Google Sites לבניית אתרים בחינם

מבחינת SEO ובאופן מאוד אירוני, היא פשוט לא יעילה: היא משתמשת בתג ה-Title של שם העמוד שאתם נותנים, אבל בלי תג ה-Description. לפחות אתם עדיין יכולים לתת לכל עמוד כתובת מותאמת אישית ולחסום אותה מלהיכנס לאינדקס של גוגל.

תכלס? גוגל גנזו הרבה פרוייקטים שלהם (מישהו אמר גוגל פלוס?), ואיכשהו המוצר הזה עדיין קיים 🙂 קשה לי לחשוב למה אתר שבנוי ב-Google Sites יכול להיות יעיל. אולי לאתרים ממש קטנים שרוצים לשתף עם חברים ולארגן בהם מידע במקום להשתמש במערכת כמו מדיה וויקי, שמיועדת בעיקר לניהול ידע בפורמט הזהה לזה של ויקיפדיה.

6. 2all

2all הייתה בזמנו המתחרה העיקרית של לייב סיטי, אך בניגוד אליה, היא עדיין מתמקדת בשוק המקומי של ישראל.

הטכנולוגיה עצמה די ישנה והעריכה של הדפים מתבססת על עורך טקסט "עשיר" שעדיין נפוץ במערכות פורומים מסוימות, אך עם מספר אלמנטים נוספים כגון טפסים, טקסטים נעים ואפילו משחקים.

אפשר לראות איך האתר ייראה במובייל, אבל לא ממש לשלוט בעיצוב שלו במצב הזה.

דווקא תחת אפשרויות ה-SEO (שנמצאות במאפיינים הכללים של האתר) יש כמה הגדרות מתקדמות יחסית כמו למשל הוספת פירורי לחם (breadcrumbs) והוספת Google Tag Manager ID, מה שמקל מאוד על הוספת סקריפטים של גוגל וכלים חיצונים. יש גם אופציה לבצע הפניות ולהעלות מפת אתר שתהיה בתוך האתר עצמו.

לצערנו, הגדרות SEO פר דף מתאפשרות רק לאתרים משודרגים. ואם כבר אתרים משודרגים, באתר משודרג מקבלים את כל מה שאפשר לצפות כמו למשל הסרת המודעות וחיבור עם דומיין חיצוני. בחברה מבטיחים גם מערכת ניהול תוכן מתקדמת יותר ואפשרות לבחור עיצובים.

על פי הסרטון המטושטש למדי בעמוד השדרוגים (שקצת היה קשה למצוא אותו), נראה שהעריכה המתקדמת יותר היא פשוט אפשרות להוסיף "מיני תבניות". כלומר, אם אתם רוצים להוסיף שתי תמונות ומתחתן טקסט, אתם פשוט גוררים אותן כאלמנט במקום להוסיף שלושה אלמנטים שונים. מעבר לכך, למי שבוחר במנוי יש גם מאגר של תמונות חופשיות לשימוש.

האם הייתי ממליץ להשתמש במערכת?

אין ספק שהיא די ידידותית, אבל הידידותיות הזו באה על חשבון העיצוב, שלא עומד בסטנדרטים עכשוויים, אלא כאלו שהיו רלוונטיים אולי בסוף העשור הקודם… מעבר לכך, על פי כמות המאמרים והקישורים לשירותים הנוספים שלה, ברור למדי שב-2all  מנסים בעיקר למכור דרכה את שירותי ה-SEO שלהם.

7. Coi

Coi הינה מערכת ישראלית של בניית אתרים – המאפשרת "בניית אתרים ב-10 דקות". בדקתי, זה אכן ככה 🙂

המערכת קלה לתפעול, בעלת ממשק מלא לעברית, מאפשרת לשנות אתרים רספונסיביים וגם ידידותית מאד לקידום אורגני.

יצא לי לקדם מספר אתרים במערכת הזאת והיא אכן בעלת ממשק ידידותי ומאפשרת את רוב הדברים שמקדם אתרים ממוצע צריך.

בהחלט אופציה ששווה לבדוק.

7. Jimdo

Jimdo היא מערכת קצת פחות ידועה שקל לבנות באמצעותה אתרים פשוטים. כשתירשמו אליה תוכלו לבחור בין בניית אתר או בלוג. אפשר גם לבחור חנות, אבל יהיה כמעט בלתי אפשרי להפעיל אותה בלי החבילה המתקדמת (ב-20$ לחודש).

מבחינת SEO, נראה כי האפשרויות המתקדמות ביותר נמצאות רק תחת החבילה של 20$, משהו קצת מאכזב. הצד החיובי הוא שאפילו החבילה בחינם נהנית מהצפנה.

העורך של Jimdo סופר פשוט: לאחר שאתם בוחרים תבנית, אתם יכולים לערוך את כל אחד מהאלמנטים בה ישירות דרך התצוגה המקדימה.

מנגד, כדי לשנות את הפריסה שלהם, אתם חייבים לבחור תבנית אחרת. יש אופציה ליצור תבנית מותאמת אישית, אבל היא למעשה מכריחה אתכם להעלות את קבצי ה-HTML וה-CSS בעצמכם, מה שהופך את כל העסק להרבה פחות יעיל… (בלשון המעטה).

קשה לי מאוד להמליץ עם המערכת. אתם אמנם יכולים ליצור דרכה אתר תוך 10 דקות, אבל כשאתם מתחרים מול מאות אתרים שנראים בדיוק אותו הדבר, לא בטוח שזה שווה את זה. זה נכון במיוחד כשהעיצובים הקיימים הם לא בדיוק "סוף הדרך", ונראים כמו כל אתר ממוצע ברשת שלא השקיעו בו יותר מדי מחשבה.

פלטפורמה לבניית אתרים: אז לבנות אתר בחינם או לא?

כמובן שקיימות עוד עשרות (אם לא יותר) פלטפורמות לבניית אתר חינם שלא סקרתי כאן. אבל אלו שציינתי הן פחות או יותר המוכרות והגדולות יותר – שכל מי ששוקל בניית אתר חינם נתקל בהן בשלב זה או אחר.

בשורה התחתונה – אם אתם רוצים אתר מקצועי ומסחרי, בניית אתר במסלולי החינם היא לטעמי עדיין לא אופציה טובה. כשהאתר שלכם מוצף בפרסומות והוא אפילו לא יושב על כתובת שלכם, הוא משדר חוסר אמינות ואולי אפילו קמצנות. לכן, אחרי שעיצבתם את האתר וראיתם שהוא נראה טוב ומתפקד היטב, אני ממליץ לבחור לפחות במסלולים המינימליים שמורידים את הפרסומות ומאפשרים לכם לחבר דומיין, שעלותו בערך 70 ₪ לשנה (בישראל).

מנגד, עבור בלוגים לא מסחריים או אתרים אישיים, בהחלט אפשר לבחון את האופציות האלו, זאת בתנאי שאין לכם שום ידע טכני. במקרים בהם אתם יכולים לקנות חבילת אחסון קטנה בכמה עשרות שקלים, לחבר אליה דומיין ולהתקין וורדפרס לבד, אני ממליץ לעשות זאת.

הגעתם למסקנה שחינם זה כאב ראש ועדיף להשקיע כמה גרושים בניית אתר? גם בזה אני יכול לסייע 🙂

מדריכים נוספים

אהבת? גם ברשימת תפוצה שלי אני מפנק :-) ועל הדרך נותן מתנה >>
הרשמה לרשימת תפוצה

2 תגובות

  1. תודה רבה על הסקירה המפורטת!
    רציתי לדעת האם החברות האלה עובדות טוב עם עברית?

Comments are closed.

יש מצב שגם אלו יעניינו אותך...
Call Now Button חייגו עכשיו