איך משתמשים בוורדפרס? ללמוד איך עובדים עם וורדפרס

וורדפרס (WordPress) היא ללא ספק אחת ממערכות ניהול התוכן לאתרי אינטרנט הפופולרית בעולם.

אחת הסיבות להצלחה הגדולה שלה, היא העובדה שהמערכת הזאת מבוססת על קוד פתוח.

איך משתמשים בוורדפרס

זה אומר שתוכלו להתאים את המערכת לצרכים שלכם, אבל זה גם אומר שמסביב לפלטפורמה הזאת אפשר לנהל קהילה של מפתחים שתורמים למערכת ומשפרים אותה.

ואכן, מגוון התוספים שפותחו לוורדפרס הוא עצום. התוספים האלו מאפשרים, בין היתר, ייעול משמעותי של תהליכי העבודה, הצעה של תכונות חדשות שמהן יכולים ליהנות הן המבקרים באתר והן מנהלי האתר וגם הרחבת הפונקציונליות של האתר.

במדריך הזה אנסה להסביר באופן בסיסי איך עובדים עם וורדפרס.

אם אתם עושים את הצעדים הראשונים שלכם בעולם הוורדפרס, תמצאו כאן מידע שיעזור לכם להבין כיצד להקים ולתחזק את האתר שלכם באופן שוטף.

המדריך הזה לא יכלול התייחסות לתוספים והרחבות שונות שהם פופולריים מאוד בקרב קהילת מנהלי האתרים בוורדפרס (וכתבתי עליהם מדריכים בנפרד), כמו יוסט – תוסף הקידום הפופולרי או אלמנטור, הפייג' בילדר הנפוץ.

אז בואו נתחיל מרקע קצר.

רקע קצר

לפני שנדבר קצת על איך משתמשים בוורדפרס – ניתן קצת רקע על המערכת.

וורדפרס היא מערכת לניהול תוכן הבנויה על PHP ומופצת ברשיון GPLv2.

כלומר, כל אחד שמעוניין בכך יכול לקחת את קוד המקור של המערכת ולהתאים אותה לצרכיו.

כאשר אתם רוצים להקים אתר וורדפרס, תוכלו לעשות שימוש בקבצי ההתקנה שלה ולהתקין אותה על שרת האחסון שעומד לרשותכם (עוד על אחסון אתרים), או שתוכלו לעשות שימוש בשירותים שמציעות חברות אחסון שונות, כדי להתקין את מערכת ניהול התוכן בכמה קליקים, על האחסון שהוקצה לכם.

וורדפרס, במקור, הייתה מערכת לניהול בלוגים.

אשמח לבדוק את האתר שלך בחינם!

על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות

ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:

ככזו, הייתה ונשמרת בה אבחנה בין פוסטים, עמודים ותפריטים. אלו ישמשו אותנו לתפעול שוטף של האתר, ומיד ניגע בהם, על מנת להבין טוב יותר את היררכית התוכן שניתן לייצר באמצעות הפלטפורמה הזאת.

העבודה עם וורדפרס מתבצעת באמצעות ממשק משתמש נוח ופשוט, שאינו מצריך הבנה בקוד. יחד עם זאת, מאפשרת וורדפרס למי שמעוניין ורוצה בכך, לערוך את הקוד של התבנית (מהי תבנית? נסביר בהמשך), וכן לגשת ולערוך קבצים חשובים המאוחסנים בשרת.

על היתרונות של וורדפרס בהקשר של בניית אתרים וקידום אתרים אני מדבר גם בוידאו הזה:

אז איך עובדים עם וורדפרס? במדריך הזה אנסה לעבור על הפונקציות החשובות שמספקת וורדפרס ממשק העבודה שלה. בואו נתחיל.

ראשי

החוצץ 'ראשי' יאפשר לכם גישה לעמוד מרכז שבו תוכלו לצפות בקיצורי דרך לפעולות נפוצות שתוכלו לבצע במערכת, עדכונים אודות פעולות אחרונות שבוצעו, חדשות ואירועים מן העולם המתייחסים לוורדפרס ועוד.

לא מדובר בחוצץ שאתם אמורים לבקר בו בתדירות גבוהה כל כך אם לא משעמם לכם.

בתכלס, אף פעם לא באמת עשיתי שימוש בחוצץ הזה כחלק אינטגרלי מן העבודה שלי על האתרים שאני מנהל. בואו נמשיך.

שדרוגים

בחוצץ השדרוגים תוכלו לקבל מידע אודות תוספים ותבניות הזקוקים לשדרוג. בהמשך נדבר על מהם תוספים ומהן תבניות וורדפרס, אולם כבר כעת אציין עד כמה חשוב להיות עם יד על הדופק ולעדכן את התוספים והתבניות באופן שוטף.

למעשה, אחת מבקרות המפתח החשובות ביותר בכל הקשור להתמודדות עם ניסיונות פריצה לאתרי וורדפרס, וברוך השם, לא חסרים כאלה, היא עדכון שוטף של התבניות והתוספים לגרסה האחרונה המומלצת. שימו לב, לפני שדרוגים כאלו מומלץ מאוד לגבות את האתר, הפוסטים והעמודים בו, ולקחת סנפשוט שיאפשר לכם להתאושש באופן מהיר במקרה שמשהו משתבש.

פוסטים

כפי שציינתי קודם לכן, וורדפרס היא במקור מערכת לניהול בלוגים, ואחד הרכיבים המרכזיים בכל בלוג הוא פוסטים. פוסט הוא קטע תוכן, מעין כתבה או סיפור, שמתפרסם באופן שוטף בבלוג. באתרי וורדפרס נהוג לשלב בלוג כחלק אינטגרלי מן האתר (אך לא חובה), ובדרך כלל, החלק באתר שמיועד להצגת הבלוג הוא החלק הדינמי, זה שמתעדכן ומשתנה באתר באופן שוטף.

בתפריט הפוסטים שבמערכת ניהול התוכן של וורדפרס תוכלו ליצור פוסטים חדשים, לערוך את אלו הקיימים וגם ליצור ולנהל שני רכיבים נוספים שיש להם חשיבות לצורך ניהול האתר: קטגוריות ותגים.

קטגוריה היא למעשה מקבץ רעיוני של פוסטים שעוסקים בנושא משותף. בדרך כלל, נהוג לעשות שימוש בקטגוריה לצורך ניהול של חלק לוגי באתר שמתייחס לרעיון כללי שבו עוסקים פוסטים מסויימים באתר. לאחר שהגדרנו קטגוריות ושייכנו אליהן פוסטים, נוכל לקבוע באילו אזורים באתר יופיעו הפוסטים האלו.

תגים הם חיתוכים ספציפיים יותר אשר מאפשרים לשייך ולרכז תוכן עבור אובייקט מסויים, במקרים בהם לא נרצה לפתוח קטגוריה רעיונית ברמת האתר.

למשל, אם יש לנו בלוג טכנולוגי שבו אנחנו סוקרים מכשירים ניידים, דגם מסויים של מכשיר נייד יוכל להיות אחד התגים שבהם נעשה שימוש. כך, למעשה, כל פוסט שיתפרסם באתר ויתייחס לדגם הזה, יוכל להיות מתוייג באופן הזה. עם זאת, לא נרצה שהתג הזה יהפוך להיות קטגוריה באתר, שכן הוא לא מספיק חשוב ברמה הלוגית בהתייחס לאתר כולו.

ישנן שיטות שונות להציג תגים שאנחנו מנהלים לשימוש הגולשים, כמו ענן תגים וקישורים המוטמעים בתוך טקסט. חשוב לזכור שאסור יהיה להפריז בשימוש באותם תגים, בעיקר משום שהם מייצרים עמודים משוכפלים, תכונה, שמנועי החיפוש, ובפרט גוגל, לא ממש מחבבים.

לשימושכם אני מצרף וידאו המסביר איך עורכים תוכן בוורדפרס:

מדיה

בחוצץ המדיה תוכלו לנהל קבצי מדיה שונים לשימושכם באתר: קבצי וידאו, אודיו, גליונות אלקטורניים, מסמכים, תמונות ועוד.

נהוג לנהל את קבצי המדיה האלה בשרת לפני שעושים בהם שימוש באתר. באמצעות גישה לחוצץ הזה תוכלו להוסיף ולהסיר קבצי מדיה, לסנן אותם, ולאתר אותם באמצעות פונקציות חיפוש מתקדמות.

עמודים

עמודים הם אבן היסוד של אתר המבוסס על וורדפרס. עמודים משמשים אותנו בהקשר הזה כמעין קונטיינרים, שבהם נוכל להטמיע אובייקטים אחרים כמו טקסט, תמונות, וידאו, גליונות וגם פוסטים מקטגוריות נבחרות בבלוג.

בדרך כלל, נהוג לחשוב על עמודים בוורדפרס כמקומות שבהם נרצה לנהל תוכן סטטי, בניגוד לפוסטים בבלוג שאמורים לייצר תוכן משתנה וחולף. חלוקה נכונה של האתר לעמודים סטטיים תוכל לאפשר לכם להציג לגולשים וגם למנועי החיפוש מידע רלוונטי, קבוע, שסוקר נושא או רעיון באופן מקיף, פעולה שתוכל לסייע לכם בקידום של העמודים האלו במנועי החיפוש השונים.

באמצעות חוצץ ה'עמודים' תוכלו ליצור עמודים חדשים באתר ולנהל את אלו הקיימים. כמו כן, תוכלו להגדיר עמוד אחד מבין כלל העמודים, שישמש כעמוד הבית, עמוד ברירת המחדל אליו יגיעו גולשים כאשר הם מקלידים בשורת הכתובת של הדפדפן את כתובת האתר.

תגובות

חוצץ ה'תגובות' יאפשר לכם לנהל את תגובות הגולשים לפוסטים שהטמעתם בבלוג שבאתר. באמצעות החוצץ הזה תוכלו למחוק תגובות זבל, לאשר תגובות לגיטימיות ואף להגיב למגיבים.

עיצוב

חוצץ העיצוב הוא חוצץ שנועד לאפשר לכם לקבל החלטות עיצוביות שונות באתר. באופן פרטני, יאפשר לכם החוצץ הזה לבחור את תבנית הוורדפרס שתירצו שתשמש כבסיס לנראות של האתר. כיום, לא מעט אתרים מוותרים על שימוש בתבניות וורדפרס מעוצבות מראש, ונפנים לבצע שימוש בפייג' בילדרים שונים, כדוגמת אלמנטור, כדי לעצב ולהקים עמודים שונים בתוך האתר.

אלמנט נוסף שתוכלו לנהל ולערוך כרצונכם בחוצץ ה'עיצוב' הוא התפריטים באתר. תפריטים ניתן למקם במקומות שונים באתר, וכן לנהל תפריטים ראשיים ומשניים. תפריטים הם למעשה קישורים פנימיים בתוך האתר, שיאפשרו לכם לנווט בין חלקי האתר ביתר קלות.

תוספים

וורדפרס, כאמור, היא מערכת המבוססת על קוד פתוח, וככזו, היא מאפשרת לכם להוריד ולהתקין תוספים שונים, שיסייעו לכם להרחיב את הפונקציונליות של האתר.

באמצעות החוצץ הזה תוכלו לחפש אחר תוספים שונים ברשת, למיין ולסנן אותם לפי מידת הפופולריות שלהם ולפי מידת שביעות הרצון של הלקוחות שעשו בהם שימוש, לעדכן את התוספים, להסיר אותם ועוד.

שימו לב: את התוספים מפתחים גופים שונים שלא תמיד מקפידים על איכות הקוד, ולא תמיד מספקים תמיכה שוטפת בהמשך ההתפתחות של התוסף.

זאת הסיבה שכדאי מאוד לבחור תוספים בקפידה. חשוב גם להבין, שככל שתעשו שימוש ביותר תוספים, כך בסבירות גבוהה, האתר שלכם יחווה איטיות, ולכן, לצד ההרחבה של פונקציונליות האתר, שהיא חשובה בפני עצמה, חשוב גם לשמור על מינימליזם בכל הקשור לניהול התוספים באתר.

משתמשים

כדי לערוך חלקים שונים מן האתר, להתקין תוספים, לאשר תגובות ולבצע כל פעולה אדמיניסטרטיבית אחרת באתר, תצטרכו, כמובן, הרשאות גישה לאתר. ההרשאות האלו ניתנות למשתמשים שונים אשר מוקמים באתר בדיוק בחוצץ הזה 'משתמשים'.

כאן תוכלו ליצור משתמשים חדשים, לקבוע אילו הרשאות יקבלו באתר, לקבוע את הסיסמה שלהם לצורך ביצוע לוגין לאתר, וכן להגדיר את הקישורים לפרופילים החברתיים שלהם כדי להסביר לקהל הגולשים ולקהל מנועי החיפוש המגיעים לאתר, מי עומד מאחורי התוכן המפורסם באתר.

כלים

בחוצץ ה'כלים' תוכלו לגבות ולשחזר את האתר מקבצי גיבוי שברשותכם, לנטר את בריאות האתר, לייצא או למחוק מידע אישי, ועוד.

הגדרות

בחוצץ ה'הגדרות' תנהלו, למעשה, את ההגדרות הבסיסיות והחשובות של האתר: שם ותיאור האתר, כתובות ה – url של האתר, כתובת המייל של הבעלים באתר, שפת הערכת, אזור זמן, פורמטים של תאריכים ושעות באתר, מתי מתחיל השבוע, כמה פוסטים להציג בכל עמוד באתר, הגדרות שונות המתייחסות לדיונים ותגובות באתר, התראות שונות שתירצו לקבל, הגדרות הנוגעות לניהול מדיה באתר, הגדרת מבנה הקישורים באתר ועוד.

אחסון אתרי וורדפרס

הקדשתי לנושא זה מדריך נפרד. יש המון חברות אחסון אתרים ורבות מהן מתמחות או מקימות חבילות ייעודיות עבור אחסון אתרי וורדפרס.

אתם מוזמנים להיכנס למדריך שלי או לצפות בוידאו בנושא:

קידום אתרי וורדפרס

גם על קידום אתרי וורדפרס דיברתי במדריך נפרד וגם הקדשתי לנושא הזה סרטון:

מדריכים נוספים שכדאי לקרוא על וורדפרס:
אהבת? גם ברשימת תפוצה שלי אני מפנק :-) ועל הדרך נותן מתנה >>
הרשמה לרשימת תפוצה
יש מצב שגם אלו יעניינו אותך...
Call Now Button חייגו עכשיו