מדריך וורדפרס: דברים שכדאי לדעת על מערכת ניהול התוכן הפופולארית בעולם

וורדפרס או WordPress זאת מערכת ניהול אתרים (CMS) הפופולארית בעולם, וכזו שאהובה במיוחד על מקדמי אתרים.

וורדפרס הינה מערכת המבוססת על קוד פתוח וככזו, מאפשרת גמישות רבה וקלילות בכל הקשור לעיצוב, ניהול וקידום האתר במנועי חיפוש.

בואו שנייה נדבר על הציפייה כשאתם רואים פוסט עם הכותרת "מדריך וורדפרס למתחילים". לרוב כל מי מכם שחושב לבנות את האתר שלו נתקל בהמלצה לבנות את האתר עם WordPress ובדיוק לצורך זה
החלטתי לכתוב מדריך וורדפרס מפורט אבל אחרי שהסברתי את זה…כדי לבנות אתר בצורה מקצועית חשוב לעבוד מול בונה אתרים עם ניסיון (ככה תוכלו לעשות דברים ממש מגניבים).

מדריך וורדפרס: כל המידע שצריך בשביל להבין מה זה וורדפרס ולמה זה טוב

לפניכם פוסט קצת סאחי שבא לתת ריספקט גדול לוורדפרס – מערכת ניהול התוכן הטובה בעולם ואחת הסיבות שאני מאד אוהב את המקצוע שבחרתי.

מדריך וורדפרס: מה זה וורדפרס ולמה זה טוב
מדריך וורדפרס למתחילים ומתקדמים – בניית אתרים ב WordPress

מדריך וורדפרס הקדמה – מה זו בכלל מערכת לניהול תוכן?

בעבר הרחוק של רשת האינטרנט, רוב האתרים שהוקמו היו אתרים סטטיים. כלומר, מרגע שהאתר נכתב באמצעות הקוד שהדפדפן יכול לקרוא (קוד HTML), אי היה אפשר לשנות אותו בלי לגעת בקוד.

במרוצת השנים אתרים הפכו למורכבים יותר ועודכנו לעיתים יותר מדי כמה ימים או שבועות, כך שהיה חייב להימצא פתרון שיאפשר גם למי שאין לו ידע בכתיבת קוד להוסיף או לערוך עמודים, לשנות את העיצוב של האתר וכך הלאה.

הפתרון הגיע בדמות של מערכת לניהול תוכן, או באנגלית, Content Management System  (CMS).

בהתחלה גם המערכות האלו היו מסובכות לבנייה ודרשו ידע טכני לא קטן. לכן, רוב החברות שהשיקו מערכות כאלו, מכרו אותן ללקוחות שלהן, ושמרו בידיהן את קוד המקור שיוצר בפועל את קוד ה- HTML.

באופן זה, הן היו יכולות לתמחר אותן ביוקר וכל מי שרצה להוסיף למערכת ניהול של האתר שלו יכולות חדשות, היה צריך לשלם, ולפעמיים לא מעט…

עם הזמן, כאשר המערכות האלו הפכו ליותר ויותר נפוצות, החלו להופיע גם פרויקטים שונים של קוד פתוח שנועדו ליצור מערכות כאלו שכל אחד יוכל להשתמש בהן בחינם. מכיוון שהקוד של המערכות האלו היה גלוי לכולם, ההרחבות והתוספים לא איחרו להגיע ולמעשה לא היה גבול למה שניתן לפתיח על בסיס מערכות אלו.

מה זה וורדפרס? ההיסטוריה הקצרה של וורדפרס

וורדפרס צמחה מתוך פרויקט קודם שנקרא b2/cafelog שבאמצעותו הופעלו כמה אלפי בלוגים.

בשלב מסוים, נוצר הצורך ליצור מערכת טובה יותר, מה שהוביל לפיתוח פרויקט חדש שהתבסס על הקוד הקיים. שני המתכנתים הראשונים של המערכות היו מאט מולנווג ומייק ליטל והגרסה הרשמית הראשונה של WordPress ראתה אור במאי 2003.

מהי וורדפרס כיום?

כיום עובדת על הפרויקט הראשי (הליבה של מערכת וורדפרס) קבוצה קטנה של מתכנתים (ביניהם היוצר המקורי של b2/cafelog) ומסביבה קהילה נוספת שבודקת גרסאות בטא חדשות.

אשמח לבדוק את האתר שלך בחינם!

על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות

ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:

בנוסף לפרויקט עצמו שמבוסס על קוד פתוח, קיים גם פרויקט נפרד שנשלט על ידי "קרן וורדפרס" (WordPress Foundation) ונקרא WordPress.org.

מדובר באתר מסחרי שמאפשר לכל אחד להקים בלוג ללא צורך בחברת אחסון ובחינם, כאשר גרסת הפרמיום מציגה מספר אופציות נוספות כמו מבחר גדול יותר של תבניות או היכולת לחבר את הבלוג עם שם מתחם (דומיין) עצמאי.

כיום, וורדפרס היא ה-CMS הפופולארי העולם והסטטיסטיקה מדברת על כך שבערך כל אתר רביעי בעולם (25%) בנוי על וורדפרס(!) – כולל אתרים של חברות ענק, מותגים גדולים ועוד.

מדריך וורדפרס – איך בנוי אתר בוורדפרס?

לאחר שהבנו מהי וורדפרס – בואו נרחיב קצת על איך בנויים אתרים בוורדפרס.

אתר וורדפרס בסיסי מורכב מפוסטים ועמודים (Posts & Pages)

בדרך כלל פוסטים משמשים עבור תכנים שמתעדכנים באופן שוטף.

זה יכול להיות פוסט בבלוג, אבל גם מאמרים שמוסיפים לאתר. את הפוסטים אפשר לחלק לפי תגיות או קטגוריות על מנת שיהיה אפשר לראות את כל הפוסטים שקשורים לפוסט הנוכחי בתוך הארכיון של המערכת.

לעומת פוסטים, עמודים בדרך כלל משמשים עבור החלקים הסטאטיים באתר, אלו שלא משתנים בתדירות גבוהה – לדוגמא אודות, צור קשר, שירותים וכו'.

את העמודים אי אפשר לשייך לתגיות או קטגוריות, אבל אפשר לקבוע איזה עמוד יהיה עמוד אב ואיזה עמוד יהיה עמוד בן. באופן זה, ניתן להוסיף גם תפריטים שיהיו מבוססים על העמודים הקיימים והיררכיה ביניהם.

עוד הבדל הוא שלפוסטים אפשר להוסיף כברירת מחדל תגובות, ואילו עבור עמודים בדרך כלל האפשרות הזו כבויה.

בהתקנה הבסיסית של וורדפרס, ניתן לערוך כל עמוד או פוסט באופן דומה למסמך וורד: להוסיף כותרות, פסקאות ותמונות, אך מי שרוצה לעצב עמודים מתוחכמים יותר, צריך להשתמש בתוספים (ראו בחלק הבא).

מבנה של אתר וורדפרס

תבניות ו-Widgets

התבניות השונות לוורדפרס מאפשרות לבחור בין עיצובים שונים לאותו האתר. התבניות נבדלות אחת מן השנייה בצבעים, במבנה הסכמתי של האתר (מיקום התפריטים, האלמנטים, אזורי הטקסט הראשיים וכו').

האלמנטים שמהם בוחרים ואפשר להוסיף לאזורים שונים בתפריט נקראים Widgets. לדוגמה, רשימות טקסט, רשימות קטגוריות, רשימות קישורים לאתרים אחרים ועוד.

ניתן לעבור בין התבניות השונות בקלות יחסית בלי לבצע יותר מדי שינויים, אלא אם כן יש הבדל דרסטי בין התבניות,  מה שעשוי לדרוש מיקום מחדש של ה-Widgets, סידור תפריטים, תוכן ועוד.

עוד על וורדפרס:

יתרונות נוספים של וורדפרס

אחד היתרונות הבולטים בוורדפרס היא הגמישות והרבה והיכולות שלה בכל מה שקשור אל קידום אורגני (SEO).

בוידאו הבא אני מרחיב על כך:

תוספים בוורדפרס

כמו שכבר ציינתי, אחד היתרונות הכי משמעותיים של וורדפרס מגיע בדמות היכולת להוסיף למערכת תוספים שונים שמרחיבים את מה שאפשר לעשות עם האתר. בין יתר התוספים הפופולאריים ניתן למנות את הקטגוריות הבאות:

  • תוספים לכיווץ של תמונות ושיפור מהירות התגובה של האתר.
  • תוספים שמוסיפים מודעות וטפסי יצירת קשר ורישום לרשימת תפוצה לאתר.
  • תוספים שמקלים על התממשקות האתר מול רשתות חברתיות באמצעות כפתורי שיתוף וכו'.
  • תוספים שמאפשרים לעצב עמודים בצורה גרפית בשיטת "Drag and Drop" ולא רק .באמצעות עורך הטקסט (נקראים Builders). לא מזמן ערכתי ראיון עם אריאל קליקשטיין שחברתו אחראית על אחד התוספים הטובים והמוכרים בתחום הזה – אלמנטור.
  • תוספים שהופכים את וורדפרס לחנות וירטואלית.
  • תוספי להידוק האבטחה, ניהול משתמשים וסינון תגובות זבל.

עוד קטגוריה פופולארית במיוחד היא תוספים לקידום אתרים.

התוספים האלו מאפשרים לשלוט באופן שבו גוגל יראה את האתר.

בין היתר, ניתן לקבוע את הכותרת והתיאור של כל עמוד שגוגל רואה (תגי המטה), לבחור אילו עמודים גוגל לא יוכל לראות (לדוגמה, אזורי הניהול), לבנות מפת עמודים פנימית של האתר ולתת לכל עמוד באתר כתובת מותאמת אישית במקום ברירת המחדל. אחד התוספים הפופולריים ביותר לקידום אתרים בוורדפרס הוא Yoast.

התוספים גם חוסכים עבודה ומתחברים לשירותים של גוגל באופן אוטומטי (ישנה גם אפשרות להציג דוחות מהכלים האלו בלי לגשת לאתר חיצוני).

תוספי קידום האתרים הופכים את וורדפרס למערכת שמאוד קל לקדם באמצעותה ולהגיע למיקומים גבוהים בגוגל, מה שהופך אותה למערכת שהרוב המוחץ של מקדמי האתרים מעדיפים לעבוד אתה.

גמישות

את וורדפרס אפשר להתקין על כל שרת שתומך בשפת התכנות PHP, ואלו לרוב השרתים הכי נפוצים שחברות האחסון עובדים באמצעותם.

כבר נתקלתי גם באתרי וורדפרס שמותקנים על שרת Windows, למרות שבגדול זה לא מומלץ (אם תשאלו מתכנת כנראה הוא יהיה יותר נחרץ ממני…) גם ההתקנה של וורדפרס היא יחסית פשוטה ויש לא מעט חברות אחסון שמציעות התקנה אוטומטית של המערכת בלחיצת עכבר פשוטה. לאחר שהמערכת מותקנת, כל מה שצריך לעשות זה לבחור שם משתמש ולהתחיל לעבוד.

לוורדפרס יש גם אופציה מתקדמת לנהל מספר אתרים תחת ממשק משתמש אחד, כך שאין צורך לבצע התקנה נפרדת לכל אתר.

מהירות

וורדפרס היא מבין המערכות היותר מהירות שישנן, בעיקר הודות לקהילת המפתחים שדואגת לשפר אותה ולייעל תהליכים שונים. ישנם גם תוספים ספציפיים שמאפשרים להאיץ את המהירות עוד יותר.

חסרונות המערכת

למרות כל היתרונות שציינו עד פה, חשוב לזכור שלוורדפרס יש גם מספר חסרונות משמעותיים שחשוב להכיר אותם.

אבטחה וספאם

מכיוון שוורדפרס היא מערכת כל כך פופולארית, היא מהווה יעד שכיח לפריצות שונות.

הפורצים בדרך כלל מנצלים חורי אבטחה בגרסאות ישנות של המערכת, התבנית, התוספים וכו'. בעוד את המערכת ניתן לעדכן באופן אוטומטי, את התוספים בד"כ מעדכנים ידנית (ניתן גם אוטומטית אבל לא מומלץ).

מי שמעוניין בכך יכול להוסיף תוספי אבטחה, אבל אין כידוע הגנה הרמטית.

כמו כן, הרוב המוחלט של אתרי הוורדפרס מנוצלים על ידי ספאמרים שמציפים אותם בתגובות זבל. החדשות הטובות הן שיש תוסף מובנה במערכת שמאפשר לסנן את רוב התגובות האלו באופן אוטומטי.

למידע נוסף על אבטחת אתרי וורדפרס.

בניית אתרים מורכבים בעזרת וורדפרס

כאשר רוצים לבנות אתרים מורכבים כמו פורטלים שיש בהם מספר אתרי משנה, יש בדרך כלל לפנות למתכנת המכיר את המבנה הפנימי של אתרי וורדפרס (הקודקס) ויתאים את התבנית באופן ספציפי לאפיון הנדרש מן האתר.

המתכנת גם יכול ליצור מבנים דינאמיים של פוסטים או עמודים שמתאימים לסוגים שונים של תכנים (לדוגמה, גלריות של פרויקטים באתרים של אדריכלי פנים). התלות הזו במתכנת הופכת את תחזוקת האתר ליקרה יותר ולעיתים יש לשלם גם על התבניות המתקדמות יותר בנפרד.

משאבים

כאשר יש באתרי וורדפרס יחסית מעט תוספים, הם לא צורכים הרבה משאבים מן השרת ואפשר לאחסן אותם על אחסון שיתופי.

לעומת זאת, ככל שמוסיפים לאתר יותר תוספים, כך הוא נעשה תובעני יותר ולפעמיים אין בררה, אלא להשתמש באחסון מתקדם יותר (לדוגמה, שרת וירטואלי), מה שיכול להעלות את עלויות התחזוקה השוטפת של האתר. עוד על שיפור מהירות אתר והחשיבות של כך לקידום אתרים.

יש לכם מה להוסיף על וורדפרס? אל תשמרו את זה בבטן – קדימה, תגובות 🙂

למיטיבי לכת ושמע: מצרף פה סרטון פה אני ועמיתי דן וינוקורוב משוחחים על וורדפרס בהקשר של בנייה, קידום, שיפור מהירות, אחסון ועוד:

הבנו מה זה וורדפרס ואת כל היתרונות שלה? קבלו מדריכים נוספים באתר:

אהבת? גם ברשימת תפוצה שלי אני מפנק :-) ועל הדרך נותן מתנה >>
הרשמה לרשימת תפוצה
יש מצב שגם אלו יעניינו אותך...
Call Now Button חייגו עכשיו