עבודה וביטחון עצמי – האם הם קשורים? ואם כן – איך הם משפיעים אחד על השני?

שירים רבים מפארים את העבודה. כולנו מכירים את השירים: "שלוש ארבע לעבודה" של אריק איינשטיין, "שיר עבודה" של גזוז, "שיר העבודה והמלאכה של חיים נחמן ביאליק ועד שירים מודרניים יותר כמו :"Work" של ריהאנה (רק שבמקרה שלה העבודה היא לנענע את העכוז).

בכל אופן העבודה מהווה חלק בלתי נפרד מחיינו ומכאן שיש לה השפעה ניכרת על מצבנו – לא רק על המשכורת שלנו שקובעת את רמת חיינו (אלא אם כן קיבלנו איזה מכרה זהב מהדוד סם) אלא כנראה שגם על מצבנו הנפשי – על הביטחון העצמי שלנו ועל האמונה בעצמנו, ביכולות ובכישורים שלנו.

מכיוון שאני מהאנשים שמתבוננים פנימה ומהצד ונוהגת לבדוק איך הסביבה והעיסוקים שלנו משפיעים עלינו החלטתי לנסות לבדוק את הקשר בין העבודה ובין הביטחון העצמי וכדי לבדוק זאת הייתי חייבת לעבור בין היתר באותו שביל זוהר שמציג את היסודות המרכזיים שבונים את הביטחון העצמי.

עוד בתחום הקריירה:

מרוב מחקרים אנחנו טובעים, מה זה באמת ביטחון עצמי?

המחקרים שדנים בנושא הביטחון העצמי אינם נגמרים ובכל זאת ניתן לקצר אותם ולהגדיר אותם בצורה מתומצתת. לפי המידע שמצאתי ניתן לומר כי לאדם שניחן בביטחון עצמי יש יכולת להתמודד עם אתגרים בסיסיים בחיים – אדם זה מאמין שיש לו ערך, שמגיע לו שיכבדו אותו ושמגיע לו להצליח, לבטא את רצונותיו וצרכיו ולהיות מאושר. אדם זה סומך על אופן חשיבתו, על יכולתו להשיג את התוצאות שהוא מציב בפני עצמו, סומך על יכולת השיפוט שלו ומסוגל להבין, ללמוד ולקבל החלטות.

מהרשימה המכובדת הזו ניתן להבין שכשאדם סומך על יכולתו לחשוב – לנתח מצבים, לחשוב באופן בהיר וממוקד ולקבל החלטות הוא יהיה פעיל יותר – דבר שישפר את יכולתו לעמוד מול קשיים בכל תחומי החיים ובמקרה בו אנו עוסקים – בעבודה.

במילים אחרות – הביטחון העצמי והאמונה ביכולות של האדם משפיעות על המציאות ומסייעות לו להצליח בדרכו. חובה לציין כי ביטחון עצמי הוא לא המחשבה שהאדם מושלם או שווה יותר מהאחר.

החיים הם גל – מה קורה לנו בשעת נפילה?

לצערנו גם לאנשים שהתברכו בביטחון עצמי יש נפילות, החיים שלנו אינם קו מישורי ומעידות הן חלק מהדרך. אדם בעל ביטחון עצמי חזק מאוד יכול לצלוח את הקשיים ולהרים את הראש גם בתקופות קשות אך כאשר הביטחון העצמי אינו יציב כברזל עשויים הקשיים לטלטל את הספינה. במצבים מסוג זה – כאשר לוחצים עלינו, מבקרים אותנו או מעירים לנו אנו עשויים "להתקפל", לא להצליח לעמוד על שלנו ואף להיכנס למרה שחורה, כמובן שבמצבים אלו הביטחון העצמי שלנו יורד. אנשים רבים שחווים קשיים שכאלו בעבודה – בין אם מדובר על שכירים ובין אם מדובר על עצמאיים נפגעים מאוד.

קבלת נזיפה מהבוס, פיטורין, חוסר הצלחה בניהול כספים, אי הצלחה בגיוס לקוחות, בעיות עם עובדים ועוד שלל מקרים אחרים גורמים לרבים להרגיש רע, לבקר את עצמם ואם הם מודעים לעצמם לחלום על היכולת לקבל את העצמי – את היכולות והחסרונות שלהם בלי קשר לסביבה.

על ה"וורקוהוליק" ופשרו

לא כל וורקוהוליק סובל מחוסר בטחון אך בין שפע בעלי המקצוע יש גם כאלו שסובלים מחוסר בטחון עצמי והופכים להיות "וורקוהוליקים". אנשים אלו ומשקיעים את כל האנרגיה שלהם בעבודה כדי להוכיח שהם שווים. בעלי המקצוע יכולים להצליח מאוד אך עדיין לחוש חסרי ערך. במצב זה נראה ששום הצלחה לא תספיק ואותם וורקוהולים תמיד יתפסו לכישלונות המעטים במקום להצלחות הרבות.

עצם הניסיון להוכיח שהאדם שווה מכניס אותו ללופ משום שהוא החליט עם עצמו שערכו תלוי בעולם החיצוני – ובמקרה שלנו, בעבודתו – בקידום, בהעלאה במשכורת בהרחבת החברה והרשימה עוד ארוכה.

מה גילה השאלון הקטן שלי?

כל המידע הזה נלקח ממחקרים שבוצעו בנושא ומההבנה האישית שלי אך בשלב זה הספיק לי והחלטתי לבדוק את העניין בעצמי ולפנות אל אנשים מעולם המדיה – שהוא התחום בו אני עוסקת. לשם כך כתבתי שאלון קצר.

השאלה ששאלתי פשוטה ביותר – ביקשתי מהאנשים לציין את גילם, מינם, עיסוקם הספציפי ואת הוותק שלהם בתחום ושאלתי אותם: " האם כבעל/ת מקצוע יכולה ההצלחה או חוסר ההצלחה (דבר שיכול להגיע בגלים) להשפיע על הביטחון העצמי שלך?"

אלו היו התשובות:

  • א, זכר 31, בעלים של סוכנות שיווק דיגיטלי. התשובה שניתנה הייתה קצרה ועניינית: "משתדל שלא אבל מניח שזה יכול להשפיע במידה מסוימת".
  • ד, זכר 37, מנהל תיקי לקוחות עם וותק של 12 שנים. התשובה שניתנה: "באופן טבעי ההישגים שאליהם אני מגיע/לא מגיע משפיעים באופן ישיר על רמת הביטחון העצמי שלי. אני עוסק בתחום שבו אני נבחן באופן תמידי בהישגיות וביעדים שמוגדרים נטו בכסף.
    כשמדובר בעבודה כה תובענית אתה לא יכול להתנער מהמחשבות על איך, מתי וכמה? בכל הקשור ליעדים שהם בהחלט קריטריון קר ונוקב להצלחה/חוסר הצלחה. עבורי זה מזמן הפך להיות חלק אינטגרלי מהמטען הרגשי והנפשי שאותו אני נושא בכל רגע ובהחלט משפיע על ההתנהלות היום יומית ואפילו הרגעית שלי. אז התשובה הי חד משמעית כן."
  • ש, זכר, 42, 17 שנים וותק כעצמאי. התשובה שניתנה: "עברתי כמה עיסוקים שונים. בהחלט בהתחלה חוסר הצלחה עסקית מערערת את הביטחון העצמי ומובילה לתחושה של כישלון אישי. לאורך השנים למדתי שחוסר הצלחה עסקית לתקופה לא צריכה לפגוע בביטחון אלה לעורר מחשבה ועשייה כדאי לשפר. עסק הוא גלגל ענק ולא פעם חסר יציבות."
  • ה, נקבה 35 , עורכת וכותבת תוכן, וותק של 6 שנים. התשובה שניתנה: "זה יכול במידה מסוימת אך רק אם מלכתחילה ההערכה העצמית נמוכה. מאחר שאני בטוחה ביכולותיי וקיבלתי לאורך השנים פידבקים חיוביים מאד, אני משתדלת לא לתת לכישלונות, אם הם קורים, להשפיע עליי (או שלא ישפיעו מעבר ליום-יומיים), ופשוט משתדלת לקחת מהם תובנות וליישם מהם, אם במסגרתם קיבלתי ביקורת בונה. בנוסף אני מאמינה שעם השנים אנחנו משתכללים ומשתפרים ביכולותינו וכך גם הביטחון העצמי שלנו בהקשר המקצועי עולה ואנחנו הופכים (בדרך כלל) לחסינים יותר."
  • ב, זכר, 36, מקדם אתרים קרוב לעשור. התשובה: "כן, אין ספק שההצלחה בעסק משפיעה על בטחון העצמי. אבל זה לא הדבר היחיד שמשפיע 😊"
  • ט, נקבה, 48, יזמית, בעלת וותק של 3 שנים. התשובה: "לא נראה לי שמשהו יכול להוריד את הביטחון העצמי שלי"

מהן המסקנות שלי?

כפי שניתן להבין מהתשובות – ברוב המקרים הביטחון העצמי מושפע מההצלחה בעבודה אך לפי הבנתי וותק וניסיון תורמים לחישול ויכולת להבין שהקשיים הם חלק בלתי נפרד מהדרך. השאלה הנשאלת היא: "איך מחזקים את הביטחון העצמי ומגיעים למצב בו הסביבה פחות משפיעה על הערך והביטחון העצמי?"

אשמח לבדוק את האתר שלך בחינם!

על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות

ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:

לפי דעת המומחים עצם ההתמודדות עם המתחים מהווה מפתח לחיזוק הביטחון.

כמו כן, מייעצים המומחים לטפח קשרים וחברויות שתורמים לביטחון העצמי, לא לשקוע בחולשות – אלא לחזק את הנקודות החזקות, לא להשוות בין החולשות האישיות ובין החזקות של הסובבים, לא לצפות לכישלונות ולא לתת להם להביא אותנו למצב של שיתוק, לקחת אחריות אישית ולשלוט על חיינו, לחיות בהתאם לאמונות שלנו, לקבוע מטרות ברורות ואפשריות וליישם אותן, לכבד את הרצונות שלנו ולבטא אותם בצורה שאינה לוחמנית (אמא שלי תמיד טענה שגולדנים לא נובחים בניגוד לכלבים קטנים שחשים נחותים ולכן נוהגים לנבוח).

כמו כן, עלינו להאמין שקיימות הזדמנויות ויש לקלוט אותן ולנצל אותן (כדי לקלוט אותן יש להישיר מבט לעולם ולא להתכנס בעצמינו) ולהאמין שהחיים שלנו שווים.

אם נקבל את עצמנו, נהיה מודעים לעצמנו ונכיר בכך שאנו שווים מעצם היותנו בני אדם נוכל לחוש ביטחון גם כשאיננו נמצאים במשרד (הדבר נכון לגבי וורקוהיליקים).

מקווה שעמדתם בחפירה ושתיקחו ממנה אפילו דבר אחד קטן שיכוון אתכם וישפר את הביטחון העצמי שלכם. ביטחון עצמי יכול לסייע לנו להגיע להצלחה המקצועית וההצלחה המקצועית יכולה לתרום לביטחון העצמי שלנו אך אין לתלות בה את יהבנו.

אהבת? גם ברשימת תפוצה שלי אני מפנק :-) ועל הדרך נותן מתנה >>
הרשמה לרשימת תפוצה
יש מצב שגם אלו יעניינו אותך...
Call Now Button חייגו עכשיו