גוגל ג'מיני (Google Gemini) – בינה מלאכותית של גוגל

בתחילת פברואר 2023, הציגה גוגל את המתחרה שלה ל-ChatGPT, בוט הבינה המלאכותית מבית חברת OpenAI שהצליח להדהים את העולם ולספק תשובות כמעט לכל שאלה ששואלים אותו תוך כמה שניות (כולל חישובים מורכבים ואפילו כתיבה של קטעי קוד). השם? Google Bard או גוגל בארד (סוג של משורר נווד באנגלית).

בניגוד לחשיפות אחרות של גוגל, נראה שהחשיפה הזו הגיע כתגובה מידית להופעתו של אותו ChatGPT וה"פאשלה" שלוותה אותה (גם עליה אני אדבר) היא כנראה ההוכחה לכך שגוגל נתפסה במצב ממש לא נוח.

לפני שנמשיך, הסבר קצר ממני על Google Bard:

כשנה לאחר מכן, בפברואר 2024 – שונה שמו של בארד אל גוגל ג'מיני (Google Gemini).

למה ChatGPT ובינות מלאכותיות אחרות הן איום כל כך גדול על שירותי החיפוש של גוגל?

כש-ChatGPT החל לצבור תאוצה, גוגל שלא כהרגלה שידרה אותות מצוקה והגדירה את ChatGPT עצמו כאיום על מנוע החיפוש שלה, שאיים לשנות הרבה דברים, לרבות את התחום של קידום אתרים, והאמת היא שקל להבין למה: גוגל יכול לתת תשובות פשוטות לשאלות כמו "כמה ס"מ יש ב-2.5 מטר", אבל אלו הן בדרך כלל שאלות שמבוססות על נתונים מדויקים או עובדות ברורות.

לעומת זאת, אם נשאל את גוגל שאלות שאי אפשר לנסח במידה כמותית או כעובדה פשוטה, האלגוריתם יחפש בין היתר אתרים שבהם יש תשובה לשאלה ויצטט מהם.

הבעיה היא שלא תמיד מדובר בדיוק על אותה השאלה אותה הגולש מנסח וגוגל גם מעדיף שאתרים יסמנו באופן ספציפי שמדובר בתשובה לשאלה הזו באמצעות סימון של מידע מובנה (סכמה).

כתוצאה מכך, לא רק שהיכולת הזו היא מאוד מוגבלת, אלא היא חשופה לללא מעט מניפולציות.

עכשיו תארו לכם מצב שבו אנשים פשוט כבר לא ישאלו את גוגל שאלות, אלא יפנו אך ורק ל-ChatGPT.

מה ChatGPT מסוגל לעשות, על קצה המזלג? בוידאו הבא אני מדגים:

אז מה קרה בהשקה של Google Gemini

ההשקה של גוגל ג'מיני (כאמור, בהקשה זה היה נקרא Google Bard) הורכבה משני חלקים: ציוץ בטוויטר עם הדגמה ופוסט בבלוג של גוגל עם הדגמה אחרת.

באופן עקרוני היה ברור שמדובר במתחרה ישירה ל-ChatGPT בשילוב תוצאות מהחיפוש הקלאסי (אך לא במקום), כאשר ההבטחה הגדולה של גוגל היא שהמידע מתעדכן בזמן אמת, זאת בניגוד ל-ChatGPT שבחודשים הראשונים שלו היה מעודכן רק עם ידע של עד שנת 2021 בערך.

כל זה השתנה מאז ההשקה של SearchGPT שהפכה את הצ'אט למנוע חיפוש הלכה למעשה, שגם יכול לחפש מידע באינטרנט בזמן אמת – בדיוק כמו גוגל, וגם לשלב את זה עם יכולות של צ'אט.

אבל אם נחזור לנושא שלנו…

אשמח לבדוק את האתר שלך בחינם!

על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות

ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:

בעוד ההדגמה בפוסט אכן הייתה מרשימה, הציוץ של גוגל היה מאוד מביך בלשון המעטה: הדוגמה לשאלה שגוגל בחרה להציג היא "על אילו יכולות של טלסקופ החלל ג'יימס ווב אני יכול לספר לבני בן ה-9?".

במילים אחרות, גוגל ביקשה להראות שניתן לבקש תשובות שיהיו מספיק פשוטות כדי שגם ילדים יוכלו להבין אותן (גם ל-ChatGPT יש יכולת דומה אם מבקשים ממנו לעשות זאת באופן מפורש).

ג'מיני ציין שתי תשובות נכונות, אבל טעה באופן ברור כאשר טען שג'יימס ווב היה הלווין הראשון שצילם כוכב מחוץ למערכת השמש שלנו. הבעיה היא שזה קרה בכלל הרבה קודם.

נציג של גוגל הודה שהמערכת עדיין נמצאת בשלב הבדיקה הראשונית שלה ולא מנצלת את כל מאגר הידע הקיים של LaMDA (מנוע הבינה המלאכותית שפועלת מאחורי הקלעים).

כל זה טוב ויפה (וכנראה גם נכון), אבל לא ברור למה מתוך כל כך הרבה דוגמאות אפשרויות בגוגל בחרו דווקא את זו שלא עבדה כמו שצריך…

במקביל, כמעט באותו זמן, מיקרוסופט הכריזה על שילוב של בוט כמעט זהה ל-ChatGPT (שלמעשה מבוסס על גרסה מתקדמת יותר של הטכנולוגיה של חברת OpenAI) לתוך מנוע החיפוש בינג ודפדפן Edge.

מכה קטנה בכנף או בעיה רצינית?

למרות ההשפלה הציבורית של גוגל, אין ספק שלבינה המלאכותית של גוגל יש פוטנציאל גדול מאוד.

גוגל ידועה כחברה שבכל מה שקשורה להשקת מוצרים חדשים, קודם יורה ורק אחר כך שואלת שאלות, אבל במקרים רבים הטכניקה הזו דווקא עובדת לטובתה מכיוון שרוב המוצרים שלה לא יכולים לעבוד ב"תנאי מעבדה".

למזלה של גוגל, הפופולאריות של Bing ו-דפדפן Edge לא בדיוק בשמיים ולאנשים קשה לזנוח הרגלים של שנים כל כך מהר…

חשוב לזכור שלמרות שבארד עצמו הוא פיתוח יחסית חדש (כנראה…), LaMDA (הטכנולוגיה של גוגל שמיועדת ספציפית לניהול שיחה מבוססת צ'אט) קיימת לפחות מ-2021, באותו אופן בין GPT שמפעיל את ChatGPT גם הוא לא חדש בכלל (ולמעשה מפעיל את רוב שירותי כתיבת התוכן האוטומטי).

לכן, אני לא רואה את גוגל מפסידה לשתיים האלו, אלא אם כן באמת תחכה יותר מדי זמן או שוב פעם תציג גרסה ממש לא אפויה של גוגל ג'מיני, שתי טעויות שאני בספק אם היא תחזור עליהן.

מעבר לכך, יש לגוגל לפחות עוד שני צ'אט בוטים על המדף שמפותחים על ידי חברות AI שרכשה זה מכבר (ביניהם אחת של יוצאי Open AI).

Bard של גוגל

כתיבת תוכן AI בעזרת ChatGPT / Google Gemini / Claude

במידה ואתם משתמשים באחד מהכלים הנ"ל (או בכולם) לצורך יצירת תוכן, כדאי לכם לצפות בסרטון שעשיתי בנושא שלמעשה משווה בינכם בהקשר של יכולות כתיבה ויצירת תוכן:

למידע נוסף על כתיבת תוכן בעזרת בינה מלאכותית.

גוגל ג'מיני גרסה 2.5

במרץ 2025, גוגל השיקה את Google Gemini 2.5 – גרסה מתקדמת משמעותית שמבוססת על שילוב עמוק יותר בין מודל השפה לגישה ישירה למנוע החיפוש של גוגל.

בניגוד לגרסאות קודמות שהתמקדו בעיקר ביכולות שיחה כלליות, הגרסה החדשה מיועדת במיוחד לשימושים מקצועיים ומציעה תמיכה מורחבת ביצירת קוד, פתרון בעיות מתמטיות, חיפוש מסמכים מתוך קבצים, וניתוח מידע מורכב בזמן אמת.

הגרסה הזו זמינה כיום גם בתוך סביבת העבודה של גוגל (Workspace) ומשולבת בכלים כמו Gmail, Docs ו-Sheets – מה שממצב אותה כמתחרה ישירה ל-Copilot של מיקרוסופט.

מעבר לכך, בגרסה הזו גוגל גם הדגישה את עניין האמינות והדיוק, לאחר ביקורת רבה שספגו גרסאות קודמות בשל טעויות עובדתיות בתשובות.

לדעתי האישית – מדובר על שדרוג משמעותי מאד ביכולות של גוגל ג'מיני, בעיקר בכל מה שקשור לכתיבה.

עד הגרסה הזאת הייתי נוטה לזלזל ביכולות של ג'מיני, בטח בהשוואה לכתיבה של ChatGPT או Claude Ai, אבל הגרסה הזאת נותנת להם פייט קשוח במיוחד. במיוחד אהבתי את העובדה שכעת לג'מיני יש יכולת לכתוב מאמרי עומק משמעותיים בפרומפט אחד – מאמרים בסדר גודל של 1200 מילים ואף יותר, ברמה ממש גבוהה.

עד כמה Google Gemini עשוי יהיה לאיים עלינו כמקדמי ובעלי אתרים שמקבלים תנועה מגוגל?

אז מה יהיה איתנו, מקדמי האתרים? זו עוד שאלה טובה שחשוב להתייחס אליה בנפרד: מבחינת המודל העסקי שלה, גוגל לא יכולה לוותר על הצגת תוצאות ממומנות ואין ספק שחלק מהאנשים עדיין יהיו סקפטיים בנוגע לתשובות שהם יקבלו מה- AI…

כלומר, חלק גדול מהגולשים כנראה ייצמדו לתוצאות האורגניות הישנות והטובות.

עד כאן החדשות המעודדות. החדשות הפחות משמחות הן שאין ספק שהתוצאות האורגניות ידחקו מעט לפינה ואפשר לראות שהתשובה של גוגל ג'מיני ממש דוחפת (פשוטו כמשמעו) את התוצאות למטה ושמה אותן תחת "קרא עוד"…

המשמעות היא שאתרים שרוצים לשרוד יצטרכו לשדר סמכותיות ומהימנות גדולה יותר מאי פעם או פשוט להיות אתרים שהגולשים מבצעים בהן פעולות ולא רק קוראים מידע.

בקטגוריה הזו אפשר לשים חלק גדול מאתרי התדמית, אתרי איקומרס, אתרים שנותנים שירותים לציבור על סמך מידע אישי ("הר הכסף" וכל האתרים האלו) ועוד.

גוגל Gemini ו-SGE

ה-SGE שזה Search Generative Experience הוא מעין "הדור הבא" של גוגל, שבו ה-AI ישולב בשאילתות רבות של חיפושים, ויאפשר לבצע גם חיפושים מורכבים יותר.

המנוע של החיפושים האלה מבוסס למעשה על Google Gemini, וצפוי גם להיכנס לשאר הגרסאות של גוגל בשלל שפות ברחבי העולם.

על קידום אתרים בעידן ה-SGE כתבתי בהרחבה כאן.

לסיכום

שוק הבינה המלאכותית ללא ספק עבר מהפכה של ממש בשנים האחרונות ואף אחד לא באמת ציפה שגוגל תשב על הגדר. אבל כמו תמיד, זה ממש לא אומר שהפעם ה-SEO עומד למות, אלא שהתחום כולו פשוט יציב בפני כולנו רף הרבה יותר גבוה.

למדריכים נוספים:

אהבת? גם ברשימת תפוצה שלי אני מפנק :-) ועל הדרך נותן מתנה >>
הרשמה לרשימת תפוצה
יש מצב שגם אלו יעניינו אותך...
Call Now Button חייגו עכשיו