גוגל בארד / Google Bard – האם זה הולך לתת פייט ראוי ל-ChatGPT

בתחילת פברואר 23, 2023, הציגה גוגל את המתחרה שלה ל-ChatGPT, בוט הבינה המלאכותית מבית חברת OpenAI שהצליח להדהים את העולם ולספק תשובות כמעט לכל שאלה ששואלים אותו תוך כמה שניות (כולל חישובים מורכבים ואפילו כתיבה של קטעי קוד). השם? Google Bard או גוגל בארד (סוג של משורר נווד באנגלית).

בניגוד לחשיפות אחרות של גוגל, נראה שהחשיפה הזו הגיע כתגובה מיידית להופעתו של אותו ChatGPT וה"פאשלה" שלוותה אותה (גם עליה אני אדבר) היא כנראה ההוכחה לכך שגוגל נתפסה במצב ממש לא נוח.

לפני שנמשיך, הסבר קצר ממני על Google Bard:

למה ChatGPT ובינות מלאכותיות אחרות הן איום כל כך גדול על שירותי החיפוש של גוגל?

כש-ChatGPT החל לצבור תאוצה, גוגל שלא כהרגלה שידרה אותות מצוקה והגדירה את ChatGPT עצמו כאיום על מנוע החיפוש שלה, והאמת היא שקל להבין למה: גוגל יכול לתת תשובות פשוטות לשאלות כמו "כמה ס"מ יש ב-2.5 מטר", אבל אלו הן בדרך כלל שאלות שמבוססות על נתונים מדויקים או עובדות ברורות.

לעומת זאת, אם נשאל את גוגל שאלות שאי אפשר לנסח במידה כמותית או כעובדה פשוטה, האלגוריתם יחפש בין היתר אתרים שבהם יש תשובה לשאלה ויצטט מהם.

הבעיה היא שלא תמיד מדובר בדיוק על אותה השאלה אותה הגולש מנסח וגוגל גם מעדיף שאתרים יסמנו באופן ספציפי שמדובר בתשובה לשאלה הזו באמצעות סימון של מידע מובנה.

כתוצאה מכך, לא רק שהיכולת הזו היא מאוד מוגבלת, אלא היא חשופה לללא מעט מניפולציות.

עכשיו תארו לכם מצב שבו אנשים פשוט כבר לא ישאלו את גוגל שאלות, אלא יפנו אך ורק ל-ChatGPT.

למזלה של גוגל, הוא עדיין לא מציג קישורים לאתרים חיצוניים וכל מיני המלצות על עסקים ספציפיים, אבל גם זה יכול לקרות אם יצליחו לגרום לתשובות שלו להיראות מספיק אובייקטיבית…

מה ChatGPT מסוגל לעשות, על קצה המזלג? בוידאו הבא אני מדגים:

אז מה קרה בהשקה של Google Bard?

ההשקה של גוגל בארד הורכבה משני חלקים: ציוץ בטוויטר עם הדגמה ופוסט בבלוג של גוגל עם הדגמה אחרת.

באופן עקרוני היה ברור שמדובר במתחרה ישירה ל-ChatGPT בשילוב תוצאות מהחיפוש הקלאסי (אך לא במקום), כאשר ההבטחה הגדולה של גוגל היא שהמידע מתעדכן בזמן אמת, זאת בניגוד ל-ChatGPT שנכון לתחילת 2023 תקוע מבחינת הידע שלו ב-2021…

בעוד ההדגמה בפוסט אכן הייתה מרשימה, הציוץ של גוגל היה מאוד מביך בלשון המעטה: הדוגמה לשאלה שגוגל בחרה להציג היא "על אילו יכולות של טלסקופ החלל ג'יימס ווב אני יכול לספר לבני בן ה-9?".

במילים אחרות, גוגל ביקשה להראות שניתן לבקש תשובות שיהיו מספיק פשוטות כדי שגם ילדים יוכלו להבין אותן (גם ל-ChatGPT יש יכולת דומה אם מבקשים ממנו לעשות זאת באופן מפורש).

אשמח לבדוק את האתר שלך בחינם!

על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות

ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:

בארד ציין שתי תשובות נכונות, אבל טעה באופן ברור כאשר טען שג'יימס ווב היה הלווין הראשון שצילם כוכב מחוץ למערכת השמש שלנו. הבעיה היא שזה קרה בכלל הרבה קודם.

נציג של גוגל הודה שהמערכת עדיין נמצאת בשלב הבדיקה הראשונית שלה ולא מנצלת את כל מאגר הידע הקיים של LaMDA (מנוע הבינה המלאכותית שפועלת מאחורי הקלעים).

כל זה טוב ויפה (וכנראה גם נכון), אבל לא ברור למה מתוך כל כך הרבה דוגמאות אפשרויות בגוגל בחרו דווקא את זו שלא עבדה כמו שצריך…

במקביל, כמעט באותו זמן, מיקרוסופט הכריזה על שילוב של בוט כמעט זהה ל-ChatGPT (שלמעשה מבוסס על גרסה מתקדמת יותר של הטכנולוגיה של חברת OpenAI) לתוך מנוע החיפוש בינג ודפדפן Edge.

מכה קטנה בכנף או בעיה רצינית?

למרות ההשפלה הציבורית של גוגל, אין ספק שלבארד יש פוטנציאל גדול מאוד.

גוגל ידועה כחברה שבכל מה שקשורה להשקת מוצרים חדשים, קודם יורה ורק אחר כך שואלת שאלות, אבל במקרים רבים הטכניקה הזו דווקא עובדת לטובתה מכיוון שרוב המוצרים שלה לא יכולים לעבוד ב"תנאי מעבדה".

לדעתי האישית אם גוגל תוכל לגלגל את בארד קדימה תוך כמה חודשים ובהנחה ש-ChatGPT לא תהפוך למנוע חיפוש מלא ומיקרוסופט לא תנשוף בעורפה עם בינג, בהחלט נוכל לראות כאן מהפכה.

למזלה של גוגל, הפופולאריות של Bing ו-דפדפן Edge לא בדיוק בשמיים ולאנשים קשה לזנוח הרגלים של שנים כל כך מהר…

חשוב לזכור שלמרות שבארד עצמו הוא פיתוח יחסית חדש (כנראה…), LaMDA (שמיועדת ספציפית על לניהול צ'ט) קיימת לפחות מ-2021, באותו אופן בין GPT שמפעיל את ChatGPT גם הוא לא חדש בכלל (ולמעשה מפעיל את רוב שירותי כתיבת התוכן האוטומטי).

לכן, אני לא רואה את גוגל מפסידה לשתיים האלו, אלא אם כן באמת תחכה יותר מדי זמן או שוב פעם תציג גרסה ממש לא אפויה של Bard, שתי טעויות שאני בספק אם היא תחזור עליהן.

מעבר לכך, יש לגוגל לפחות עוד שני צ'אט בוטים על המדף שמפותחים על ידי חברות AI שרכשה זה מכבר (ביניהם אחת של יוצאי Open AI).

Bard של גוגל

עד כמה בארד עשוי יהיה לאיים עלינו כמקדמי ובעלי אתרים שמקבלים תנועה מגוגל?

זו עוד שאלה טובה שחשוב להתייחס אליה בנפרד: מבחינת המודל העסקי שלה, גוגל לא יכולה לוותר על הצגת תוצאות ממומנות ואין ספק שחלק מהאנשים עדיין יהיו סקפטיים בנוגע לתשובות שהם יקבלו מה- AI

כלומר, חלק גדול מהגולשים כנראה ייצמדו לתוצאות האורגניות הישנות והטובות.

עד כאן החדשות המעודדות. החדשות הפחות משמחות הן שאין ספק שהתוצאות האורגניות ידחקו מעט לפינה ואפשר לראות שהתשובה של בארד ממש דוחפת (פשוטו כמשמעו) את התוצאות למטה ושמה אותן תחת "קרא עוד"…

המשמעות היא שאתרים שרוצים לשרוד יצטרכו לשדר סמכותיות ומהימנות גדולה יותר מאי פעם או פשוט להיות אתרים שהגולשים מבצעים בהן פעולות ולא רק קוראים מידע.

בקטגוריה הזו אפשר לשים חלק גדול מאתרי התדמית, אתרי אי-קומרס, אתרים שנותנים שירותים לציבור על סמך מידע אישי ("הר הכסף" וכל האתרים האלו) ועוד.

למרבה הצער עוד לא ברור האם בארד ייתן המלצות לאתרים בתוך התשובות שלו, אבל למעשה אין סיבה שלא.

סביר גם להניח שאלו לא יהיו תוצאות ממומנות, דבר שדווקא יפחית את האמינות של בארד.

השאלה היא רק עד כמה "Bard SEO" יהיה שונה מ-SEO כפי שאנחנו מכירים אותו היום. ההנחה שלי היא שההבדלים לא יהיו כל כך גדולים.

עוד נתון מעניין שצריך להתחשב בו הוא הכוונה של גוגל לפתוח חלק מה-API של Bard למפתחים.

סביר להניח שה-API יהיה מבוקר מאוד ועדיין יאפשר קלט רק בכיוון אחד, אך בהחלט יהיה מעניין לראות כיצד כלי SEO חיצוניים יעשו בו שימוש (ותאמינו לי שהם יעשו).

לבסוף, גם אם גוגל תטמיע את Bard תוך מספר חודשים ספורים, סביר להניח שהדבר יתרחש באופן הדרגתי בגרסאות שונות של גוגל בעולם, ולפי הביצועים של ChatGPT בעברית, ללמד בוט שפותח על בסיס השפה האנגלית עברית זה לא עניין פשוט בכלל.

לסיכום

שוק הבינה המלאכותית ללא ספק עבר מהפכה של ממש בשנים האחרונות ואף אחד לא באמת ציפה שגוגל תשב על הגדר. אבל כמו תמיד, זה ממש לא אומר שהפעם ה-SEO עומד למות, אלא שהתחום כולו פשוט יציב בפני כולנו רף הרבה יותר גבוה.

אהבת? גם ברשימת תפוצה שלי אני מפנק :-) ועל הדרך נותן מתנה >>
הרשמה לרשימת תפוצה
יש מצב שגם אלו יעניינו אותך...
Call Now Button חייגו עכשיו