עד כמה שוורדפרס היא מערכת פשוטה וקלה להתקנה גם עבור מי שאין לו שום רקע טכני בבניית אתרים, ההתקנה הבסיסית שלה (As Is) עדיין רחוקה מלספק את כל מה שאתם צריכים על מנת שיהיה לכם אתר סטנדרטי.
אחת הסיבות המרכזיות לכך היא שוורדפרס תוכננה במקור כמערכת לניהול בלוגים והמטרה המרכזית שלה הייתה לאפשר פרסום של פוסטים בסדר כרונולוגי עם כמה דפים קבועים כמו יצירת קשר, אודות וכו'.
אבל הצרכים של לא מעט משתמשים במערכת השתנו וגדלו, כך שהיום בלוג הוא לא בהכרח מה שהם צריכים ולמעשה אני די בטוח שעל פי אחוזי השימוש של וורדפרס ברשת (כ-60% מהאתרים) רוב האתרים שבנויים כיום על וורדפרס הם לא בלוגים או לא רק בלוגים.
אופטימיזציה לאתר וורדפרס – מה כולל שיפור אתרי וורדפרס?
אז מה בדיוק אתם יכולים לעשות עם אתר הוורדפרס שלכם כדי להפוך אותו לאתר שמתאים יותר עבורכם ולשפר אותו?
יש כמה נושאים מרכזיים שאני רוצה לגעת בהם:
- תבניות
- Yoast ותוספי קידום אחרים
- שיפור מבנה האתר (ולמה הוא חשוב גם ל- SEO)
- אבטחה
- האצה והתאמה למובייל
להחליף תבנית
בעיקרון כמעט בכל שנה מתווספת תבנית וורדפרס רשמית חדשה על שם השנה בה היא נוספה, וגם הישנות יותר ממשיכות להתעדכן.
יחד עם זאת, מדובר בתבניות בסיסיות למדי והאופציה לבנות תבנית ישירות מתוך WordPress עדיין לא בשלה מספיק.
אבל יש עוד עשרות אלפי תבניות שאתם יכולים להשתמש בהן לצרכים שונים: למשל, תבנית שמתאימה לאתרי אופנה, תבניות מגזין, תבניות לתיק עבודות, תבניות לאתר תדמית וכך הלאה.
אתם לא חייבים בהכרח ללכת ולקנות תבנית בכמה עשרות דולרים (או אפילו יותר): תחת לשונית "עיצוב" ו-"תבניות" תוכלו למצוא אינספור תבניות חינמיות או חינמיות למחצה, והרוב גם ניתנות להתאמה אישית בלי ידע בעיצוב.
אתם יכולים אפילו לראות תצוגה מקדימה של כל תבנית בתוך האתר שלכם לפני שאתם מחליפים אליה. (למרות שזה דורש הורדה שלה).
מצד שני, חשוב להדגיש שכאשר אנחנו מדברים על תבניות בעברית, המבחר הוא מצומצם יותר.
באתר התבניות המלא (לא המסך בתוך וורדפרס), תוכלו לסנן לפי תבניות שמתאימות ל-RTL (מימין לשמאל), אבל זה לא אומר בהכרח שהן יהיו מתורגמת ב-100%.
כלומר, התבנית אומנם תראה כמו שצריך, אבל עדיין עשויות יהיו להיות מחרוזות שנשארו באנגלית ולא עברו תרגום.
חלופה אחרת היא להשתמש בגרסת הפרימיום של אלמנטור וליצור באמצעותה תבנית לאתר. זו אופציה טובה לנו הישראלים מכיוון שאלמנטור תומכת באופן מלא בעברית בכל מקרה.
על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות
ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:
לפני שנמשיך הנה מדריך קצר על קידום אתרי וורדפרס 👇🏼
קידום אתרים: Yoast ותוספי קידום אחרים
אי אפשר לדבר על שיפור אתר וורדפרס ללא התייחסות ל-SEO: לוורדפרס יש התאמה לא רעה ל-SEO, אבל התאמה מלאה ל-On Page רצוי לבצע באמצעות Yoast ותוספים אחרים:
Yoast גם יעזור לכם להתחבר לכלים של גוגל בקלות בלי להתקין תוספים אחרים וגם יבנה עבורכם מפת אתר.
בנוסף לכך, הוא ידאג שכל הטקסונומיות (המבנים השונים בוורדפרס) יהיו מותאמים כולם ל-SEO ושתמיד תוכלו להחליט אילו עמודים יתווספו לאינדקס ואילו לא.
תוספים אחרים רלוונטיים בעיקר למי שצריך התאמות SEO ספציפיות. למשל, אם יש לי עמוד של שאלות ותשובות באתר, אני אוכל להשתמש בתוסף שדואג לסמן אותם עבור גוגל דרך סימון סכמה.
באותו אופן יש גם תוספים למציאת קישורים שבורים, להפניות מעמודים ספציפיים לעמודים אחרים ועוד.
שיפור מבנה האתר (ולמה הוא חשוב גם ל-SEO)
מבנה התפריטים בוורדפרס הוא די פשוט ואפשר להגיד למערכת ליצור תפריט מכל העמודים הקבועים שנוצרו ברמה הראשית (עמודי אב).
אני אישית ממליץ לבנות תפריטים מותאמים אישית שבהם אתם יכולים לתת לכל פריט בתפריט שם מותאם אישית וכך להימנע מתפריטים ארוכים מדי ש"שוברים את האתר".
כמו כן, לא מעט אנשים אוהבים להשתמש ב-Widgets כמו לוחות שנה, ענן תגיות וקיצורים לרשתות חברתיות. ככל שיש יותר חלקים ניתנים להתאמה בתפריט (כמו טורים), כך אפשר לשים יותר Widgets.
הבעיה היא שיותר Widgets הם בסופו של דבר גם יותר בלגן, וזה עשוי להיות רע גם לחוויית השימוש וגם לגוגל, שהאלגוריתם שלו צריך להתחיל ולנתח המון מסלולים בתוך האתר. חוץ מזה, הטורים הופכים את שטח התצוגה המרכזי לצר יותר.
לכן, אני מציע לחשוב טוב טוב אם אתם באמת צריכים שה-Widget הזה יתפרס על פני כל האתר, או שאולי אתם יכולים להוסיף אותו לתוך אחד העמודים כבלוק.
שיפור אתרי וורדפרס – לאבטח את האתר
באופן פרדוקסלי, העובדה שוורדפרס היא מערכת בקוד פתוח היא אחת הסיבות המרכזיות לכך שהיא חשופה למתקפות מצד האקרים שיכולים לאתר פרצות אבטחה בגרסאות לא מעודכנות.
תחת "לוח הבקרה" יש לכם אפשרות לעדכן אוטומטית לגרסה הכי חדשה או להפעיל עדכונים אוטומטים רק עבור עדכוני אבטחה קריטיים.
מומלץ להפעיל לפחות את האופציה האחרונה.
הדבר נכון גם לגבי התוספים, רק שכאן צריך להגדיר שדרוג אוטומטי לכל אחד מהם בנפרד דרך מסך התוספים.
על מנת להדק את האבטחה עוד יותר, יש כמה פעולות נוספות שרצוי לבצע:
- להתקין תוסף אבטחה ייעודי כמו WordFence – וורדפנס ותוספי אבטחה דומים בודקים את ההגדרות שלכם, מדווחים על דברים לא מעודכנים ומסוגלים לאתר התקפות חיצוניות. לחלק מהתוספים יש גם אפשרויות גיבוי שימנעו מכם את הצורך לבצע שחזור דרך חברת האחסון.
- להתקין תעודת SSL – גם כאן יש לא מעט תוספים שיאבטחו עבורכם את האתר עם תעודת SSL שהיא התעודה הבסיסית להצפנת נתונים ומומלצת בחום גם על ידי גוגל. תעודה בסיסית שמספיקה לרוב האתרים הפרטיים והעסקים הקטנים אפשר לקבל בחינם דרך ההגדרה המתאימה בלוח הבקרה של השרת (לא זה של וורדפרס).
התוסף הכי פשוט שעושה את זה הוא Really Simple SSL. אם האתר שלכם כולל כבר כתובות ללא SSL שהתעדכנו בגוגל, עליכם להפעיל את האופציה של Redirect כדי לעבור בצורה כמה שיותר חלקה. (עליכם לעשות זאת בכל מקרה גם ב-Search Console). - סיסמאות ומשתמשים – בדקו שיש לכם סיסמה חזקה. בדרך כלל לא אמור להיות לכם יותר ממשתמש אחד במערכת, אבל כדאי לבדוק שאין כל מיני משתמשים שפתחתם בעבר ונתתם להם סיסמאות קלות לניחוש (משהו שיש לנו נטייה לעשות על מנת להקל על אחרים להתחבר לאתר).
מה זה SSL, למה זה חשוב ואיך זה תורם לקידום אתרים? הסרטון הבא יבהיר לכם את הנושא
אופטימיזציה לאתרי וורדפרס – שיפור מהירות באתרי וורדפרס
כשמדברים על אופטימיזציה לאתר וורדפרס או אופטימיזציה לאתרים באופן כללי, לרוב מתכוונים לאחד מ-2 דברים מרכזיים:
- אופטימיזציה לאתר וורדפרס מבחינת מהירות טעינה
- אופטימיזציה לאתר וורדפרס מבחינת SEO וקידום אורגני בגוגל
על הנושא של אופטימיזציה לאתרים כתבתי מדריך שלם ואין טעם להרחיב על כאן.
בחלק הבא ניגע יותר בהיבט של אופטימיזציית מהירות באתר וורדפס.
אם יש לכם שרת מהיר יחסית וביצעתם התקנה פשוטה, וורדפרס אמורה לרוץ די מהר. אם מיהרתם והתקנתם הרבה תוספים (או שמישהו אחר עשה את זה עבורכם), אתם עלולים לחוות האטות, למרות שלא נוראיות (אנחנו לא ב-2010…).
בכל אופן, זה רעיון טוב לכבות ולמחוק תוספים שאתם לא משתמשים בהם באופן אקטיבי, בדרך כלל ההגדרות שלהם נשמרות, כך שתמיד תוכלו להתקין אותם מהתחלה אם תרצו.
מלבד זאת יש תוספים שהמטרה שלהם היא להאיץ את האתר במגוון של שיטות, אלו נקראים באופן כללי תוספי Cache והם יכולים לפעול בכמה דרכים:
- לעבד מראש עמודים קבועים כך שהשרת שולח קוד HTML פשוט ולא מעבד מחדש את כל הדף
- לטעון רק של החלקים שהגולש רואה בדף (Lazy Load)
- שינוי ההגדרות עבור הורדה של חלקים מהאתר למחשב של הגולש
- שימוש ברשתות CDN שמעתיקות את האתר לכמה שרתים ושולפות אותו מהקרוב ביותר למשתמש
- כיווץ של סקריפטים על גבי השרת
בין התוספים הבולטים יש את W3 Total Cache ו-WP Rocket. את שניהם אתם יכולים למצוא בספריית התוספים.
עוד תוסף בשם EZCache הוא של חברת בניית האתרים UPress והיתרון שלו הוא התרגום המלא לעברית של הממשק.
סוג שונה של תוספים הם תוספי תמונות: מאוד קל להעלות תמונות לספרית המדיה ולשכוח כמה מקום הן תופסות.
וורדפרס אומנם יוצר גם גרסאות מוקטנות לכל תמונה, אבל אתם עדיין יכולים להתעורר יום אחד ולקבל הודעה שנגמר לכם המקום אחסון…
יש מבחר עצום של תוספים שעושים סדר בכל זה, והכנתי רשימה מפורטת של כל תוספי התמונות הרציניים.
אם האתר עדיין עולה לאט, יכול להיות שהבעיה נעוצה בכלל באיכות חבילת האחסון. אין דבר כזה "אחסון לא מתאים לוורדפרס", אבל יש שרתים מעפנים שלא מתחזקים אותם כמו שצריך.
למידע נוסף על שיפור מהירות אתרים.
התאמה למובייל
היום כל תבניות הבסיס של וורדפרס מתאימות למובייל ולא צריך כל מיני תוספים מיוחדים כדי להמיר תבניות קיימות, אבל ככל שהאתר יותר מורכב (כמו שהסברתי קודם), כך ה-Fine Tuning עשוי להיות יותר מאתגר.
למשל, רשימה של קישורים שמופיעה במקום ברור במחשב עשויה להידחף לתחתית של האתר מכיוון שהוא מקבל תצורה אנכית ולא אופקית.
באופן טכני התבנית עדיין מתאימה למובייל, אבל מבחינה חווית המשתמש היא לא עושה את העבודה ולפעמיים תוכלו עדיין לראות הערות ב-Search Console.
בחלק מהתבניות יש אפשרות פריסה מיוחדות למובייל, אבל למרבה הצער זה עדיין לא דבר מובן מאליו והוא שמור בדרך כלל לתבניות הפרימיום שעולות כסף.
גם כאן ה-Page Builders כמו אלמנטור יכולים לבוא לעזרתכם מכיוון שהם מאפשרים שליטה מוחלטת בתצוגה על גבי המובייל (לפחות ברמת העמוד).
מנגד, הם עשויים להאט קצת את האתר, כך שאתם צריכים לקחת זאת בחשבון.
בכל אופן, מומלץ תמיד להיכנס לממשק המשתמש דרך המובייל ושם לצפות בתבניות שהורדתם לפני שאתם מתחילים לעבוד עליהן ברמת ההתאמה האישית.
אם אתם רוצים עוד מידע על התאמת האתר למובייל – תנו לי לעשות לכם סדר בנושא
לסיכום – שיפור אתרי וורדפרס
אז איך לשפר אתר וורדפרס?
גם היום התקנה נקייה של וורדפרס יוצרת אתרים די בסיסיים שאני לא ממליץ להשתמש בהם לא עבור "אתרי לווין" ובטח שלא עבור אתרים מקצועיים אחרים.
אם תקציב זו לא הבעיה שלכם, תוכלו למצוא בשוק מספיק תוספים ותבניות שיהפכו את האתר שלכם לכזה שלא מבייש גם אתרים שנבנו על ידי חברות בניית אתרים מקצועיות (למרות שייתכן שתצטרכו קצת עזרה פה ושם).
אבל גם אם אין לכם תקציב גדול ואתם צריכים להסתדר בעיקר עם תוספות והרחבות חינמיות, תוכלו להעביר את האתר מתיחת פנים רצינית שתהפוך אותו לאתר בסיסי שעומד בזכות עצמו.