עדכון המידע השימושי (Helpful Content) של גוגל: מה זה ואיך מתכוננים אליו

בין העדכונים החשובים ביותר של גוגל בעשור וחצי האחרון ניתן למנות שני עדכונים ידועים מאוד: עדכון פנדה ועדכון פינגווין, אחד מהם "טיפל" באתרים שהשתמשו בקישורים בעייתיים והשני באתרים עם תכנים באיכות נמוכה.

לשני העדכונים האלו היו השפעות מרחיקות לכת על הדירוגים של אתרים ברשת ועם כל גרסה חדשה של פינגווין או פנדה, חלק מהאתרים נפלו כמו זבובים ואחרים זכו לבוסט בדירוגים.

לעומת זאת, מאז גוגל לא ביצעה עדכונים דומים, בטח שלא בסדר גודל כזה. רוב העדכונים הגדולים של גוגל בעשור האחרון היו קשורים ל-SEO טכני, או ליתר דיוק, מהירות והתאמה למובייל.

היו גם מספר עדכונים שקשורים לרשומות מקומיות בגוגל, אך בדרך כלל הם לא היו קשורים לאתרים עצמם.

באופן כללי – כל מי שעוסק בתהליך של קידום אתרים מקצועי, צריך להכיר את הנושא של עדכונים בגוגל ולהיות מוכן אליהם בכל רגע נתון. בתור מקדם אתרים, אני אומר זאת ללקוחות לא מעט.

העדכון המשמעותי ביותר שהתקרב לפנדה או לפינגווין היה עדכון ה-E-E-A-T, אם כי גם הוא לא היה בדיוק עדכון, אלא יותר שינוי הדרגתי באופן בו גוגל מתייחס לאתרים מסוימים.

מלבד היו גם עדכוני ליבה (Core) מסוימים, אבל עליהם אנחנו יודעים די מעט, גם אם יש לא מעט ספקולציות.

כל זה לא אומר שגוגל לא שיפרה את היכולות הסמנטיות שלה, להפך!

באמצעות רכיבים כמו RankBrain גוגל מסוגלת היום לנתח שפה טבעית ולהבין משפטים בצורה טובה הרבה יותר מאשר פעם, אבל גם RankBrain הוא יותר שכבה נוספת לאלגוריתם הכללי של גוגל מאשר עדכון ספציפי שהתרחש בפרק זמן מוגדר.

אם מאמינים לגוגל, תקופת היובש הזו כנראה נגמרה באוגוסט 2022, אז החברה הודיעה על כוונה לשחרר עדכון משמעותי חדש שנוגע לתוכן שימושי לגולשים, או באנגלית Helpful Content Update (HCU).

לפני שנמשיך, האם שאלתם את עצמכם אם באמת יש עדכון אלגוריתם של גוגל או שהמקדם שלי מחרטט אותי? כך תדעו!

אז מה זה עדכון HCU ובמה הוא שונה מפנדה או פינגווין?

בעיקרון של דבר מדובר בעדכון שאמור לבצע אבחנה טובה יותר בין תוכן שמיועד למנועי חיפוש ובין תוכן שמיועד לקוראים אנושיים.

גוגל העלתה הודעה רשמית בבלוג שלה למפתחים ממנה אפשר ללמוד לא מעט למה בדיוק היא מתכוונת.

אז קודם כל, גוגל מדגישה שמדובר על תוכן שמספק את הגולשים ולא נועד רק למצוא חן בעיני האלגוריתם של גוגל.

אשמח לבדוק את האתר שלך בחינם!

על מנת לראות את הפוטנציאל האורגני ותוך כמה זמן נכפיל לך את ההכנסות

ניתן לחייג למספר 052-9095200 או למלא את הטופס:

עד כאן אין האמת הרבה חדש, גוגל אומרת את זה כמעט מהיום בו היא החלה לנסח את הקווים המנחים למנהלי אתרים.

אבל מכאן גוגל מחדדת ונותנת כמה טיפים ספציפיים בנוגע לסוג התוכן שהאלגוריתם שלה מחפש.

הטיפים מנוסחים בצורה של שאלות, אך למען הנוחות ניסחתי אותן מחדש כהמלצות.

  1. רצוי שתוכן ייפנה לקהל היעד המרכזי של העסק או האתר וייתן לו ערך בפני עצמו, בין אם מדובר בגולשים חדשים או לקוחות קיימים. גוגל מדגישה שהדבר נכון גם אם הגולש הגיע ישירות לאתר.
  2. רצוי שהתוכן יוכיח את המקצועיות שלכם ממקור ראשון ואת הידע שיש לכם בנושא. לדוגמה, מוצר, שירות שאתם משתמשים בו ואפילו מקום שביקרתם בו.
  3. רצוי שלאתר יהיה מטרה או מיקוד מרכזיים.
  4. אם לגולש יש מטרה מסוימת, כדאי שהוא ירגיש שהוא למד מספיק כדי לממש אותה.
  5. באופן כללי, התחושה אחרי קריאת התוכן חייבת להיות מספקת.

מעבר לכל זאת, חשוב לפעול על פי ההמלצות של גוגל בכל מה שקשור לעדכוני ליבה והמלצות על מוצרים וכמובן שיחד עם מה שרצוי לעשות, גוגל כותבת גם מה לא מומלץ לעשות:

  • להשתמש בתוכן שנועד למשוך אנשים ספציפית ממנועי החיפוש ולא נכתב מלכתחילה עבור בני אדם
  • כתיבת תוכן שמפוזר בין המון נושאים שונים במטרה שחלק מהם יצליחו להתברג במקום גבוה בתוצאות
  • כתיבת תוכן על ידי שיטות אוטומטיות במטרה לכסות קשת רחבה של נושאים
  • תוכן שמסכם מה שאחרים אומרים בלי להוסיף לו ערך
  • תוכן שהוא בעיקר טרנדי ולא מיועד לקהל היעד הקיים שלכם
  • תוכן שאינו מספק וכנראה ידרוש מהקוראים שלכם לחפש עליו גם במקומות אחרים שמדברים עליו
  • תוכן ארוך במיוחד שאמור לספק את הדרישה של גוגל (גוגל טוענים שאין להם שום דרישה כזו)
  • תוכן שמתיימר לענות על שאלה שאין לה עדיין תשובה כמו למשל תאריך שבו סרט או תוכנית טלוויזיה אמורים לעלות.

מתי העדכון בדיוק יצא לדרך?

עדכון "המידע השימושי" (התרגום המדויק אמור להיות "התוכן השימושי", אבל זה פשוט נשמע רע…) יצא לדרך בסוף אוגוסט 22.

חשוב לציין שזהו עדכון שמתמקד באתר כולו. כלומר, אם באתר יש הרבה תוכן לא שימושי, גם הביצועים של תוכן באיכות גבוהה בתוצאות עשויים לרדת.

גוגל בעצמה ממליצה לעשות ניקוי בית ולהסיר תוכן בלתי שימושי או לתקן אותו.

גוגל לא מגדירה בדיוק מה צריך להיות היחס בין התוכן השימושי ללא שימושי כדי שאתר ייפגע או לא ייפגע, אבל אפשר להבין שככל שהמשקל נוטה יותר לכיוון התוכן הלא שימושי, כך גם הפוטנציאל של האתר להיפגע גדל.

כמו כן, ייתכן שיעברו אפילו כמה חודשים עד שתיראה השפעה חיובית על הדירוגים או שהאתר יחזור לדירוגים הקודמים שלו. העדכון (או החלק הזה באלגוריתם אם תרצו) עובד בצורה רצופה ולכן גם אתרים חדשים מושפעים ממנו.

בנוסף, כמו עם פנדה ופינגווין, גוגל מדגישה שלא מדובר בפעולה ידנית, ולמרות שהתיקון עשוי לקחת כמה חודשים, בסופו של דבר לדעתי אלו חדשות טובות.

עוד דבר מאוד חשוב הוא המיקוד של העדכון: נכון לסוף אוגוסט 22 מדובר בעדכון שישפיע על אתרים באנגלית בלבד והוא עשוי להשתנות במהלך "הגלגול" שלו. (בין היתר מכיוון שהוא מתבסס על למידת מכונה).

רגע לפני שממשיכים, מהם העדכונים השונים של גוגל, כיצד הם משפיעים על התוצאות, באיזו תדירות?

מה כל זה אומר בתכל'ס?

קודם כל, ממש לא כדאי להיכנס לפאניקה. מדובר כאן בסך הכול על עדכון On Page, שאלו בדרך כלל מסוג העדכונים שיותר קל להיחלץ מהם.

עם זאת, במקרה ואתם מקבלים קישורים מאתרים שנפגעו ממנו, יכול להיות שעדיין תיפגעו במידה כזו או אחרת (גם אם גוגל לא אומרת זאת במפורש).

אם נסתכל ברשימה עצמה, אז במילים קצת לא יפות, היא נראית די פלצנית, ולא תמיד ברור איך אפשר לעמוד בכל הדרישות המשונות האלו.

מצד שני, אם נפרק אותה ונשווה אותה לשיטות SEO מקובלות, אפשר יהיה להיווכח שהפערים בעצם לא גדולים כל כך.

מקורות התוכן וערך מוסף

אחת הטענות של גוגל היא שגם אם תיקחו עשרה מאמרים ותסכמו אותם, התוכן החדש שתיצרו לא יהיה מספיק איכותי אם לא תתנו לו גם ערך מוסף.

במקרה הזה הרשו לי לקחת את הדברים האלו בעירבון מוגבל, מה שכן בטוח זה שאם אתם כבר משכתבים כמה מאמרים, עדיף לקחת לפחות 3-4 וכדאי להוסיף גם איזו הערה או תובנה משל עצמכם כל כמה פסקאות. בהנחה שקראתם את החלק העיקרי במאמרים האלו, סביר להניח שזו לא תהיה בעיה גדולה מדי.

קהל יעד והתייחסות לקהלי יעד שונים

בתהליך נכון של אפיון אתר חשוב מאוד לקבוע מיהו קהל היעד העיקרי ולאחר מכן לכתוב תוכן שפונה אליו באופן ספציפי. מנגד, חייבים לקחת בחשבון שלא כל מי שנכנס לאתר הוא בהכרח באותה רמת ידע, ולכן להרחיב ולהדגים מושגים שאינם תמיד ברורים זה תמיד רעיון טוב.

כתיבה ממקור ראשון

הדרישה הזו מעט יותר מאתגרת, ולכן אני מציע לכתוב לפחות חלק מהפוסטים או הדפים באתר בצורה של פנייה ישירה ולשלב בהם גם אנקדוטות או סיפורים שיצא לכם להיתקל בהם.

אם מדובר באתר מסחר, המלצות אישיות על מוצרים או הסברים על השימוש במוצר שלא נלקחים סתם מספר ההוראות או החלק האחורי של האריזה הן הזדמנויות טובות שכדאי להשתמש בהן.

מיקוד האתר

כשאנחנו מתכננים אתר, אפילו אם הוא לא אתר מסחרי, תמיד כדאי לעשות זאת על פי רשימה של מילות מפתח, אבל לדעת איפה לשים גבולות ולא להתפרס ליותר מדי כיוונים. זאת למעט אולי אתרי חדשות ואתרים שבהם יש כמה סגמנטים, אם כי הפריבילגיה הזו שמורה בעיקר לאתרים גדולים מאוד (ynet)

רוב האתרים חסרי המיקוד שאני רואה הם דווקא אתרי תמיכה. מקדמים רבים פשוט ממלאים את האתרים האלו בכל מאמר שהם יכולים למצוא ונותנים לו איזה שם ג'נרי כמו "חדשות הטכנולוגיה".

אם זה לא היה ברור, זו לא דרך נכונה לבנות אתר תמיכה. גם אתר תמיכה צריך מיקוד, אפילו אם אתם לא בונים עליו כאתר שיביא לכם המון תנועה.

מילוי המטרה של הגולש והציפיות שלו

גוגל לא ממש מגדירים מהי המטרה של הגולש. אם גולש רוצה לדעת איזה משכנתא לקחת, גם אם נכתוב מאמר מאוד מפורט על "סוגי משכנתאות" לא בטוח שנעלה על כל השאלות.

לכן, העצה הכי טובה שאני יכול לתת היא לעבוד על קישורים פנימיים ולאגד מספר מדריכים או עמודי מידע תחת אשכולות.

מלבד זאת חשוב מאוד לשים לב מהי כוונת הגולש ולהתאים כל עמוד למילות המפתח שאמורות להוביל אליו, לפחות את אלו שבהן הדבר יחסית ברור (בדרך כלל מילות המפתח הארוכות יותר).

להימנע מקליקבייטים, ניפוח של מידע לא מאומת וציפוף יתר של מילות מפתח

למרות שאלו שיטות מאוד לא מומלצות, הרבה מקדמים עדיין משתמשים בהן על מנת למשוך תנועה לאתר ביתר קלות ולהתברג במקומות טובים בגוגל.

אבל צפיפות מילות מפתח גבוהה לא בהכרח אומרת שהתוכן מספק איזשהו ערך. לכן, באתרים שבאמת חשובים לכם פשוט אל תשימו מאמרים באיכות נמוכה שבדרך כלל גם מאופיינים בצפיפות גבוהה של מילות מפתח.

גם למאמרי SEO שנכנסים לתוך בלוג או שהם חלק מהחלפת קישורים צריך להיות רף מינימלי.

כמו כן, ואני מקווה שזה ברור מאליו, אל תשתמשו ב-Clickbait בצורה שמנצלת את הגולש ואל תגרמו לגולשים לחשוב שהם יקבלו משהו אחד, אבל בפועל הם יקבלו משהו אחר.

זה כולל כמובן את אותם מקרים בהם מבטיחים לספק לגולשים איזשהו סקופ שמסתבר במקרה הטובה כשמועה או שפשוט מדובר ברשימה של שאלות שכל אחת מהן היא מילת מפתח, אבל התשובות לא באמת מספקות שום מידע חדש (אם בכל מקום רשום שהסרט החדש של אינדיאנה ג'ונס ייצא "מתישהו" ב-2023, כנראה שאף אחד לא באמת יודע משהו יותר ספציפי).

תוכן טרנדי מול תוכן ירוק עד

האמת היא שאין רע בכתיבה על תוכן טרנדי, אחרי הכול אי אפשר להתעלם ממה שהגולשים מחפשים עכשיו.

הבעיה מתחילה כשמתייחסים רק לטרנדים שמחר כבר לא ממש יעניינו אף אחד. אני תמיד ממליץ שרוב התוכן באתר שלכם יהיה תוכן שיהיה רלוונטי גם עוד שנה, שנתיים או שלוש שנים. כלומר, תוכן ירוק עד.

תוכן שהוא לא תוכן ירוק עד אולי יביא לכם עכשיו הרבה תנועה, אבל בהמשך יהיה כמעט חסר שימוש (אלא אם כן מדובר בתוכן שפשוט צריך לעדכן כל כמה חודשים או שנים).

תוכן אוטומטי או כזה שעבר תרגום מכונה

הפקת תוכן אוטומטי הוא כנראה אחד הדברים הכי חמים ב-SEO היום והאמת היא שיש אינדיקציות שהוא עובד לא רע, בעיקר באנגלית.

לכן אני מניח שגוגל לא באמת יוכל לעלות על כל התוכן האוטומטי. מה שכן, הייתי עובר על כל תוכן ששירותים כמו Rytr מוציאים ומנסה לכל הפחות לפלפל אותו קצת, להוסיף כמה משפטים שלי ולראות איך הוא מתברג בתוצאות.

בשום פנים ואופן לא הייתי מפיק מאות טקסטים ושם אותם באתר כמו שהם, אלא אם כן מדובר באיזה ניסוי, וגם אז הייתי מבודד את האתר הזה לחלוטין מכל האתרים האחרים שלי.

האם יש כזה דבר תוכן אוטומטי בעברית?

התמקדות בתוכן רק באורך מסוים

זו נקודה מעניינת מכיוון שיש לא מעט שירותים שמתרכזים באופטימיזציה של תוכן ומתייחסים בין היתר לאורך התוכן שלכם אל מול המתחרים (כולל Surfer שאני מאוד אוהב).

אז האם גוגל צודקים כאן? לדעתי התשובה היא כן ולא – ככל שתוכן הוא קצר יותר, כך סביר להניח שהוא לא יענה על כל הדרישות האחרות שלהם. לדוגמה, קשה לכסות נושא כמו "כל מה שרציתם לדעת על אוכל לחתולים" ב-300 מילים.

מה שאני מנסה להגיד זה שאורך הטקסט צריך להתאים לנושא אותו אתם רוצים להקיף ולא לספק איזו גחמה של גוגל.

העובדה שדפים במקומות הראשונים בגוגל הם בדרך כלל באורך של 1,000 מילים לא אומרת שגוגל לא יתייחס לתוכן שיש בו פחות 1,000 מילים או ידרג אותו בהכרח פחות גבוה, אלא שתוכן מהסוג הזה דורש לפחות 1,000 מילים כדי להיות שימושי.

מצד שני, אם תיקחו מאמר על נושא כמו "הפרדת אשפה" ותכתבו עליו 2,000 מילים, סביר להניח שהוא לא מאוד שימושי לגולש הממוצע, אלא אם כן יש לכם באמת 2,000 מילים לכתוב על הפרדת אשפה.

לסיכום

למרות שנכון להיום אנחנו לא יודעים איך בדיוק עדכון "המידע השימושי" עובד או מה יהיה היקף ההשפעה שלו, הוא כנראה עומד להיות עדכון משמעותי. יש אתרים שיצטרכו לעבור שינויים יותר מקיפים ויש כאלו שפחות.

מה שבטוח הוא שאתרים שבאמת יצליחו לשפר את התוכן שלהם עשויים לא רק לעלות בדירוגים, אלא גם לספק לגולשים שלהם חווית שימוש טובה יותר באופן כללי.

אהבת? גם ברשימת תפוצה שלי אני מפנק :-) ועל הדרך נותן מתנה >>
הרשמה לרשימת תפוצה
יש מצב שגם אלו יעניינו אותך...
Call Now Button חייגו עכשיו